No to czekamy Wiesiu na omowienie. Twoje solennie spelniane zobowiazanie zwraca moja uwage.
Osobiscie bardzo interesuje mnie intencja powszechna.
Bog zaplac.
Nie traktuje ponizszego tekstu jako komentarza do powszechnej intencji papieskiej, a raczej jako aluzje, dygresje, komentarz do komentarza...
Autentyczna solidarnosc chrzescijanska
Obok skompromitowanego hasla „multiculti”z powodu jego wymowy podobnej do znanego nam w Polsce „robta co chceta”, upozowanego na idea³ nowoczesnosci, tolerancji, a nawet wolnosci, jest jeszcze przeciez i powinno wybrzmiec haslo rodzinnosci, solidarnosci sasiedzkiej, tozsamosci lokalnej i patriotyzmu.
Jest jeszcze cos takiego, jak braterska solidarno¶æ cz³onków Kociola. Niestety w duzej mierze zabraklo jej podczas kataklizmu trwajacych po dzis dzien wojen na Bliskim Wschodzie. Dla politykow swiata zachodniego los ludnosci chrzescijanskiej byl zupelnie drugorzedny, a ich dzialania nie liczyly sie ze szkodami jakie poniesie ten starozytny Kosciol, swiadek poczatkow naszej wiary, istniejacej tam od czasow apostolow, az po nasze dni, z tym, ze to dzisiaj, na naszych oczach, ten Kosciol jest niszczony. W wielkim miescie irackim, Mosulu po raz pierwszy na przestrzeni historii chrzescijanstwa zaprzestano celebrowaæ Msze ¶wiete i nie ma chrzescijan w tym miescie, a koscioly sa burzone. Jest to symbol tego co dzieje sie na Bliskim Wschodzie .
Wielk± skaz± na honorze Kosciola byl brak prawdziwej, zywej solidarnosci z naszymi bracmi w wierze, ignorujac ich cierpienia, minimalizujac szkody, godzac sie na nie jako nieuniknionymi skutkami wojny, chowajac sie za politycznie poprawna postawe „otwartosci”, ktora napietnowala wszelkie przejawy solidarnosci chrzescijanskiej, dopatrujac sie w tym natychmiast postawy sekciarskiego ekskluzywizmu.
Tymczasem jedno nie zaprzecza drugiemu. Moge przeciez brata traktowac jako brata i nie obrazam tym synow sasiada. Wprost przeciwnie, im mocniej przezywam solidarnosc braterska, tym wiekszy jest we mnie potencjal zrozumienia i praktycznej pomocy rowniez dla sasiadow, a moj patriotyzm polski, nie musi sie zaraz klóciæ z moja tozsamoscia europejska. Wiê¼ w ramach religii chrzescijanskiej nie kloci sie z szacunkiem dla czlonkow innych relgii, ale czyni ja bardziej autentyczna.
Poni¿ej za³±czam wyja¶nienie papieskich intencji. Okazuje siê, ¿e powinnam byæ bardziej cierpliwa. Sprawdzi³am, ¿e ja 12 listopada wys³a³am informacjê o tym, ¿e nie ma jeszcze w Internecie wyja¶nienia, a równie¿ tego samego dnia ukaza³o siê poni¿sze wyja¶nienie. A gdybym poczeka³a jeszcze trochê, byæ mo¿e ca³kiem nied³ugo ...
Kochana Danusiu, dziêkujê za ciep³e s³owa.
Dziêkujê wszystkim za obecno¶æ i zaanga¿owanie w DOMu.
Kochana Basiu (Barmal), autorzy wyja¶nienia wspominaj± parafiê ¦wiêtego Ducha w Nowym S±czu pisz±c o du¿ym zaanga¿owaniu parafian. Pewnie Ty co¶ o tym wiesz.
Serdecznie pozdrawiam. Z Bogiem,
Wiesia
Wyja¶nienie papieskich intencji AM - listopad 2016
Powszechna na listopad:
Aby kraje, które przyjmuj± wielk± liczbê uchod¼ców i uciekinierów, by³y wspierane w swoim wysi³ku solidarno¶ci.
Ogromny problem ludzkiej nêdzy i wygnania na skutek wojen i gwa³tów w ostatnich latach budzi skrajne emocje: od naiwnych (politycznie poprawnych i nierzadko bez realnego wyczucia postaw) po pe³ne samarytañskiej lito¶ci (zazwyczaj nienag³o¶nione medialnie) ofiarne wspieranie bli¼nich w ich katastrofalnej sytuacji. Interesowne, wielkie si³y tego ¶wiata, które prowokuj± wojny i przemoc, ukazuj± przy tym fa³szywe oblicze i pozorn± troskê obliczon± na wyzysk i osobist± korzy¶æ. Zakon jezuitów prze¿ywa³ co¶ podobnego, gdy chodzi³o o redukcje paragwajskie. Podobnie nasza Ojczyzna do¶wiadcza³a bolesnego rozdarcia, gdy zaborcy zagarnêli nasz kraj, gdy walcz±cych o wolno¶æ bohaterów okrutnie prze¶ladowano. Tak¿e w pó¼niejszych okresach naszych dziejów wielu Polaków musia³o uciekaæ z okupowanej Ojczyzny, gdy¿ niemo¿liwe by³o w niej przetrwaæ. Wtedy inne pañstwa udziela³y nam go¶ciny i wsparcia.
Ka¿dy cz³owiek, jak uczy Biblia, stworzony jest na obraz Bo¿y, i Stwórca nie cofa swego mi³osiernego spojrzenia na ludzi nawet wtedy, gdy marnotrawne dzieci sprzeciwiaj± siê swojemu Ojcu. Papie¿ Franciszek jest bardzo czu³y na tê ogromn± nêdzê ludzi, którzy uciekaj± z w³asnej Ojczyzny, by prze¿yæ zagro¿enia – nawet je¶li nie s± katolikami. W ten sposób staje siê dla wszystkich niejako prorokiem prowadz±cym do wyzwolenia niczym Moj¿esz. Dzia³a tak nie na mocy jakich¶ politycznych interesów, ale na mocy mi³osierdzia p³yn±cego od Chrystusa, który wszystkich pragn±³ zjednoczyæ pod swoim krzy¿em. To Bo¿e mi³osierdzie chce podnie¶æ nawet wrogów Ko¶cio³a, tak¿e tych, którzy wykorzystuj± uchod¼ców i uciekinierów do swoich ob³udnych gier, którzy nierzadko, okazuj±c pozorowan± lito¶æ, nie potrafi± jej okazaæ swoim ziomkom lub s±siadom, powo³uj±c siê przy tym na autorytet papie¿a.
Id±c za wezwaniem ojca ¶wiêtego Franciszka, módlmy siê za wszystkich, którzy wykazuj± ludzk± solidarno¶æ wobec uchod¼ców i uciekinierów, aby nie brak³o im si³ w tak szlachetnej pomocy; módlmy siê tak¿e za wierz±cych, aby zachowywali siê na miarê prawdziwych uczniów Chrystusa, który ka¿dego chce wyzwoliæ z sieci z³a.
Ewangelizacyjna na listopad:
Aby w parafiach kap³ani i ¶wieccy wspó³pracowali w s³u¿bie wspólnoty, nie ulegaj±c pokusie zniechêcenia.
W tym miesi±cu jako miejsce ewangelizacji Ojciec ¦wiêty wskazuje nam parafie. Konkretniej: wspó³pracê ksiê¿y ze ¶wieckimi. Ró¿nie to wygl±da w ró¿nych krajach. Tam, gdzie jeden ksi±dz obs³uguje kilka ko¶cio³ów, ¿ywotno¶æ duszpasterstwa zale¿y od ¶wieckich. Kap³an zaradza potrzebom sakramentalnym, o resztê dbaj± sami parafianie. na gotowe, wybieraj±c, co dany kap³an mo¿e zaoferowaæ. Wtedy mo¿e i mamy frekwencjê, ale nie mamy wspólnoty.
Po trzech latach pos³ugi proboszcza w parafii Ducha ¦wiêtego w Nowym S±czu wiem, ¿e ludzie s± chêtni do pomocy. Co wiêcej, sami wychodz± z inicjatyw±. Wystarczy j± podj±æ. Przyk³ad? Parafialne akcje bo¿onarodzeniowe i wielkanocne. Gdy w kasie Caritas brak³o funduszy na pomoc, sami parafianie wymy¶lili, ¿e zrobi± szopki z piernika, zamówi± nasze bombki, zrobi± stroiki i pisanki. Efekt? Ka¿dorazowo po 7-8 tysiêcy z³otych dla najbardziej potrzebuj±cych. W skali makro mo¿e to i niewiele, ale na nasze potrzeby wystarcza. Tym bardziej, ¿e na letnie wyjazdy dzieci kilkana¶cie tysiêcy generuje w ca³o¶ci organizowany przez ¶wieckich festyn parafialny. Wystarczy chcieæ co¶ zrobiæ w s³u¿bie wspólnoty i nie zniechêcaæ siê, gdy pojawi± siê trudno¶ci.
¦wiêta Katarzyna Drexel, Amerykanka z bogatej rodziny, chcia³a zmieniaæ losy Indian. Pojecha³a nawet do Rzymu i prosi³a Leona XIII o misjonarzy. Papie¿ zapyta³ j± wtedy: A co z tob±? Co zamierzasz zrobiæ? Te s³owa tak na ni± wp³ynê³y, ¿e sama zosta³a misjonark±. Dobrze, by ka¿dy, komu le¿y na sercu los parafii, zada³ sobie to pytanie: A co z tob±?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum