Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 14CZERWCA 2017
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 13 Czerwiec 2017, 15:47   Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 14CZERWCA 2017

Środa, 14 CZERWCA 2017
Wspomnienie bł. Michała Kozala, biskupa i męczennika

(2 Kor 3,4-11)
Dzięki Chrystusowi taką ufność w Bogu pokładamy. Nie żebyśmy uważali, że jesteśmy w stanie pomyśleć coś sami z siebie, lecz /wiemy, że/ ta możność nasza jest z Boga. On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia. Lecz jeśli posługiwanie śmierci, utrwalone literami w kamieniu, dokonywało się w chwale, tak iż synowie Izraela nie mogli spoglądać na oblicze Mojżesza z powodu jasności jego oblicza, która miała przeminąć, to o ileż bardziej pełne chwały będzie posługiwanie Ducha? Jeżeli bowiem posługiwanie potępieniu jest chwałą, to o ileż bardziej będzie obfitować w chwałę posługiwanie sprawiedliwości! Wobec przeogromnej chwały okazało się w ogóle bez chwały to, co miało chwałę tylko częściową. Jeżeli zaś to, co przemijające, było w chwale, daleko więcej cieszy się chwałą to, co trwa.

(Ps 99,5-8)
REFREN: Jesteś najświętszy, Boże nasz i Panie

Wysławiajcie Pana, Boga naszego,
padnijcie przed podnóżkiem stóp Jego, bo On jest święty.
Wśród kapłanów są Mojżesz i Aaron,
i Samuel wśród tych, którzy wzywali Jego imienia:
wzywali Pana, a on ich wysłuchał.

Przemawiał do nich w słupie obłoku,
a oni strzegli przykazań i prawa, które im nadał.
Boże nasz, Panie, Tyś ich wysłuchał,
łaskę im okazałeś, lecz karałeś występki.

(Ps 25,4b.5a)
Naucz mnie, Boże, chodzić Twoimi scieżkami, prowadź mnie w prawdzie, według Twych pouczeń.

(Mt 5,17-19)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.
........................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 14 Czerwiec 2017, 05:12   

(Mt 5,17-19)...

Kilkakronie juz przeczytalam dzis Ewangelię - za kazdym razem odkrywalam w niej cos nowego...

"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić"...

Chrystus łączy Stary Testament z Nowym; uwiarygodnia swoją Mesjanska Misję...swoją Boskość...

"...powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni"...

- Potwierdzenie przemijalnosci, nieuchronnego konca tego swiata ale wczesniej - nieprzemijalnosci, niezmiennosci do konca, Slowa Bozego w Piśmie, w Prawie...

"...Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."

Chrystus nie potępia tego, który cos zmienilby w Przeslaniu Bozym; nie wyklucza go ze Swojego Krolestwa, a jedynie mowi, ze bedzie on najmniejszy w tym Królestwie...zapowiada. ze wierni Słowu nauczyciele będa wielcy w Jego Królestwie...

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 14 Czerwiec 2017, 07:51   

Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. 
Bo tak wlasnie sądzili.
Przecież od samego Boga przyszedł. I nawet duchy były Mu posluszne.
On jednak przyszedł wypełnić, posłuszny.

A my nadal w potrzebie chętniej uciekamy sie do Jego siły niz do posłuszeństwa.
Ostatnio zmieniony przez ElzbietaS 14 Czerwiec 2017, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 14 Czerwiec 2017, 09:26   

Pelne spelnienie Bozych przykazań i prawdziwa wiernosc polegaja na wiernym pojsciem za glosem Bozego Ducha, bo duch wyzwala i prowadzi do Boga, a nie pycha zadufanego w swoja madrosc czlowieka.

Nawet nasze zaufanie do Boga jest Jego darem. Tylko dzieki Jego Duchowi Swietemu jestesmy rzeczywiscie uczestnikami Nowego Przymierza. Jest to przymierze wolnosci i chwaly, jako udzial w chwale samego Boga. Ta radosc i ten pokoj, ta duma i ta olbrzymia wdziecznosc to wlasnie Pelnia Zycia.

Wysławiajcie Pana, Boga naszego,
padnijcie przed podnóżkiem stóp Jego, bo On jest święty.

Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

Naucz mnie, Boże, chodzić Twoimi scieżkami, prowadź mnie w prawdzie, według Twych pouczeń. (Ps 25,4b.5a)

dbb

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 15 Czerwiec 2017, 22:08   

Naucz mnie, Boże, chodzić Twoimi scieżkami, prowadź mnie w prawdzie, według Twych pouczeń. (Ps 25,4b.5a)
Prowadz Panie, mam zaufanie w Twoja moznosc i nieomylnosc, Twoja madrosc.

Odpowiedz do tematu