Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 19.11.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 19 Listopad 2021, 00:04   Czytania 19.11.2021

19 LISTOPADA 2021

Piątek

Piątek XXXIII tydzień zwykły

CZYTANIA

(1 Mch 4,36-37.52-59)
Juda i jego bracia powiedzieli: „Oto nasi wrogowie są starci. Chodźmy, aby świątynię oczyścić i na nowo poświęcić”. Zebrało się więc wszystko wojsko i poszli na górę Syjon. Dwudziestego piątego dnia dziewiątego miesiąca, to jest miesiąca Kislew, sto czterdziestego ósmego roku wstali wcześnie rano i zgodnie z Prawem złożyli ofiarę na nowym ołtarzu całopalenia, który wybudowali. Dokładnie w tym samym czasie i tego samego dnia, którego poganie go zbezcześcili, został on na nowo poświęcony przy śpiewie pieśni i grze na cytrach, harfach i cymbałach. Cały lud upadł na twarz, oddał pokłon i aż pod niebo wysławiał Tego, który im zesłał takie szczęście. Przez osiem dni obchodzili poświęcenie ołtarza, a przy tym pełni radości składali całopalenia, ofiary pojednania i uwielbienia. Fasadę świątyni ozdobili złotymi wieńcami i małymi tarczami, odbudowali bramy i pomieszczenia dla kapłanów i drzwi do nich pozakładali. A między ludem panowała wielka radość z tego powodu, że skończyła się hańba, którą sprowadzili poganie. Juda zaś, jego bracia i całe zgromadzenie Izraela postanowili, że uroczystość poświęcenia ołtarza będą z weselem i radością obchodzili z roku na rok przez osiem dni, począwszy od dnia dwudziestego piątego miesiąca Kislew.

(1 Krn 29,10-11abc.11d-12)
REFREN: Chwalimy, Panie, Twe przesławne imię

Bądź błogosławiony, o Panie, Boże ojca naszego, Izraela,
na wieki wieków.
Twoja jest, o Panie, wielkość i potęga,
sława, majestat i chwała;
bo wszystko, co jest na niebie i na ziemi, jest Twoje.

Do Ciebie, Panie, należy królowanie.
Bogactwo i chwała od Ciebie pochodzi.
Ty nad wszystkim panujesz, a w ręku Twoim siła i potęga
i ręką Twoją wywyższasz i utwierdzasz wszystko.

Aklamacja (J 10,27)
Moje owce słuchają mojego głosu, Ja znam je, a one idą za Mną.

(Łk 19,45-48)
Jezus wszedł do świątyni i zaczął wyrzucać sprzedających w niej. Mówił do nich: „Napisane jest: "Mój dom będzie domem modlitwy", a wy uczyniliście z niego jaskinię zbójców”. I nauczał codziennie w świątyni. Lecz arcykapłani i uczeni w Piśmie oraz przywódcy ludu czyhali na Jego życie. Tylko nie wiedzieli, co by mogli uczynić, cały lud bowiem słuchał Go z zapartym tchem.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 19 Listopad 2021, 09:29   

„Czyhali na Jego życie”. Szatan podżega do zabójstwa, jako najskuteczniejszego argumentu w walce z przeciwnikiem, ale to jest tylko jego kłamstwo, bo argumentem ostatecznym jest zawsze sąd Boży.

„Dom modlitwy”, czyli świątynia, staje się jaskinią zbójców”, gdy miast Bożego kultu, zbójecka banda sprawuje w niej obrządek szatański, czyli pod jakąkolwiek postacią celebrowana (tolerowana) jest tam nienawiść. Nie tylko o budynek tutaj chodzi, ale przede wszystkim o duszę człowieka, który z jednej strony wyznaje swoją wiarę w Boga (szlachetne ideały), a z drugiej, karmi się duchowo wrogością, kłamstwem i żądzą władzy. (Łk 19,45-48)

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 19 Listopad 2021, 11:28   

Często mówi się nam, że powinniśmy być cisi, miłosierni, nadstawiać drugi policzek, bo tak nakazywał Jezus.
To prawda, ale Jezus także, gdy trzeba było, bardzo stanowczo sprzeciwiał się faryzeuszom i różnym innym ludziom.

Po prostu: tak - tak, nie - nie.

Z Panem Bogiem

Michał

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 19 Listopad 2021, 11:40   

Napisane jest: "Mój dom będzie domem modlitwy", [b]
Często ludzie tłumaczą się że nie muszą iść do kościoła żeby się pomodlić że Bóg jest wszędzie.
Bóg jest wszędzie to prawda ale postanowił że człowiek zaprosi Go i przygotuje miejsce wyjątkowe aby oddawać BOGU CZEŚĆ Z POBOŻNOŚCIĄ I Z MIŁOŚCIĄ. Nasze Kościoły są DOMEM BOŻYM BO W NICH MIESZKA NASZ ZBAWICIEL JEZUS CHRYSTUS I KARMI NAS SWOIM CIAŁEM ABYŚMY NIE POMARLI ALE MIELI ŻYCIE WIECZNE .
Chodźmy, aby świątynię oczyścić i na nowo poświęcić”.
DBAJMY O NASZE ŚWIĄTYNIE .

Odpowiedz do tematu