19 MARCA 2017
Niedziela
III niedziela Wielkiego Postu
20 MARCA 2017
Poniedzia³ek
Uroczysto¶æ ¶w. Józefa, Oblubieñca Naj¶wiêtszej Maryi Panny
25 MARCA 2017
Sobota
Uroczysto¶æ Zwiastowania Pañskiego
Czesc Radosna
------------------------------------------------
Tajemnice Radosne: 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------
//
Droga
tylko niedo¶cignionym do¶cign±æ mo¿na Niedo¶cignionego
tylko niewyra¿alnym
niewymownie prostym
pokornym
zwyczajnym
mo¿na przebyæ drogê dziel±c± nas od Niezwyk³ego
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Uroczysto¶æ Zwiastowania Pañskiego wypada z regu³y w Wielkim Po¶cie, co mo¿e siê wydawaæ dziwne. Przygotowuj±c siê do ¶wiêtowania Wielkanocy, obchodzimy uroczysto¶æ po¶wiêcon± tajemnicy Wcielenia i odnosz±c± siê do Narodzenia Pañskiego. Jest to jednak tylko pozorna niestosowno¶æ. Historia zbawienia jest bowiem jedna, a Wcielenie to pocz±tek realizacji dzie³a odkupienia. To w³a¶nie cz³owieczeñstwo Jezusa jest narzêdziem naszego zbawienia. Uroczysto¶æ ta jest równie¿ okazj± dla nas, by spojrzeæ na w³asne cz³owieczeñstwo, a szczególnie na nasz± cielesno¶æ, jako na dar Boga i drogê do zjednoczenia z Nim.
Maciej Zachara MIC, „Oremus” Wielki Post 2009, s. 115
O ile wielki jeste¶, o tyle siê uni¿aj, a znajdziesz ³askê u Pana. Wielka jest bowiem potêga Pana i przez pokornych bywa chwalony... wielu pob³±dzi³o przez zarozumia³o¶æ. Niejeden s³aby potrzebuje pomocy, brak mu si³ i obfituje w biedê, lecz gdy oczy Pana na niego ³askawie spojrz±, Ten wyd¼wignie go z nêdzy i podniesie mu g³owê, a wielu zdumieje siê tym, co go spotka³o
(M±dro¶æ Syracha 3, 18-20. 24; 11, 12-13).
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
2. Rozp³yñcie siê, me ¼renice,
Toczcie smutnych ³ez krynice.
3. S³oñce, gwiazdy omdlewaj±,
¯a³ob± siê pokrywaj±.
4. P³acz± rzewnie Anio³owie,
A któ¿ ¿a³o¶æ ich wypowie?
5. Opoki siê twarde kraj±,
Z grobów umarli powstaj±.
6. Có¿ jest, pytam, co siê dzieje?
Wszystko stworzenie truchleje!
7. Na ból mêki Chrystusowej
¯al przejmuje bez wymowy.
8. Uderz, Jezu, bez odw³oki
W twarde serc naszych opoki!
9. Jezu mój, we krwi ran swoich
Obmyj duszê z grzechów moich!
10. Upa³ serca swego ch³odzê,
Gdy w przepa¶æ mêki Twej wchodzê.
INTENCJA
W tej ostatniej czê¶ci bêdziemy rozwa¿ali, co Pan Jezus wycierpia³ od chwili ukoronowania a¿ do ciê¿kiego skonania na krzy¿u. Te blu¼nierstwa, zel¿ywo¶ci i zniewagi, jakie Mu wyrz±dzano, ofiarujemy za grzeszników zatwardzia³ych, aby Zbawiciel pobudzi³ ich serca zb³±kane do pokuty i prawdziwej ¿ycia poprawy oraz za dusze w czy¶æcu cierpi±ce, aby im lito¶ciwy Jezus krwi± swoj± ¶wiêt± ogieñ zagasi³; prosimy nadto, by i nam wyjedna³ na godzinê ¶mierci skruchê za grzechy i szczê¶liwe w ³asce Bo¿ej wytrwanie.
HYMN
1. Duszo oziêb³a, czemu nie gorejesz?
Serce me, czemu ca³e nie truchlejesz?
Toczy twój Jezus z ognistej mi³o¶ci
Krew w obfito¶ci.
2. Ogieñ mi³o¶ci, gdy Go tak rozpala,
Sromotne drzewo na ramiona zwala;
Zemdlony Jezus pod krzy¿em uklêka,
Jêczy i stêka.
3. Okrutnym katom pos³uszny siê staje,
Rêce i nogi przebiæ sobie daje,
Wisi na krzy¿u, ból ponosi srogi
Nasz Zbawca drogi!
4. O s³odkie drzewo, spu¶æ¿e nam ju¿ Cia³o,
Aby na tobie d³u¿ej nie wisia³o!
My je uczciwie w grobie po³o¿ymy,
P³acz uczynimy.
5. Oby siê serce we ³zy rozp³ywa³o,
¯e Ciê, mój Jezu, spro¶nie obra¿a³o!
¯al mi, ach, ¿al mi ciê¿kich moich z³o¶ci,
Dla Twej mi³o¶ci!
6. Niech Ci, mój Jezu, cze¶æ bêdzie w wieczno¶ci
Za Twe obelgi, mêki, zel¿ywo¶ci,
Które¶ ochotnie, Syn Boga jedyny,
Cierpia³ bez winy!
LAMENT DUSZY NAD CIERPI¡CYM JEZUSEM
1. Jezu, od pospólstwa niezbo¿nie
Jako z³oczyñca z ³otry porównany,
Jezu mój kochany!
2. Jezu, przez Pi³ata nies³usznie
Na ¶mieræ krzy¿ow± za ludzi skazany,
Jezu mój kochany!
3. Jezu, srogim krzy¿a ciê¿arem
Na kalwaryjskiej drodze zmordowany,
Jezu mój kochany!
4. Jezu, do sromotnego drzewa
Przytêpionymi gwo¼d¼mi przykowany,
Jezu mój kochany!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum