1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa 2.Wniebowstapienie Pana Jezusa 3.Zeslanie Ducha Swietego 4.Wniebowziecie Maryi 5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
Choæ chcê
niewidzialn± rêk± natchnienia
zielonym w±wozem nadziei
prowadzisz mnie do swego domu
daleko jeszcze Bo¿e?
nies³yszalnym dla uszu g³osem
aksamitnej ciep³ej barwie
przekonujesz mnie cierpliwie
¿e du¿o lepiej jest Ci ze mn± ani¿eli
jestem to w stanie wyobraziæ sobie
mimo blisko¶ci Twojego oddechu
który czujê na sobie
mimo ca³ego ciep³a
w Twoim aksamitnym g³osie
nie bardzo potrafiê towarzyszyæ Tobie, Bo¿e
choæ chcê....A mo¿e wcale nie
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
W „Credo” wyznajemy, ¿e Jezus „wst±pi³ do nieba; siedzi po prawicy Ojca”. Ta prawda stanowi zaproszenie dla wierz±cych w Niego, aby nie szukali nieba daleko od ziemi, nie szukali szczê¶cia dopiero po ¶mierci. Ziemia jest pod naszymi nogami, ale niebo jest bli¿ej, bo w naszym sercu. Chodzi tylko o to, aby dostrzec w nim Chrystusa, który jest za ob³okiem doczesno¶ci, ró¿nych ludzkich wad, czasami grzechu. Kiedy pod±¿amy do niebieskiego celu, najwiêkszym skarbem jest stan ³aski u¶wiêcaj±cej, zjednoczenie z Bogiem, jest nim Jezus Chrystus. Ze spotkania z Panem, który w¶ród rado¶ci wstêpuje do nieba, p³ynie Jego wezwanie – nakaz misyjny: „Id¼cie na ca³y ¶wiat i g³o¶cie Ewangeliê wszelkiemu stworzeniu”. Odnosi siê to do wszystkich ochrzczonych, którzy w mocy Ducha ¦wiêtego wyrusz± z orêdziem Dobrej Nowiny. I w ten sposób stan± siê ¶wiadkami Zmartwychwsta³ego. ¦wiadek to ten, kto potwierdza, po¶wiadcza co¶, ale tylko to, co widzia³, s³ysza³ lub czego do¶wiadczy³ osobi¶cie. To ten, kto wyznaje wiarê, wyja¶nia j± s³owem i przyk³adem ¿ycia.
ks. Leszek Smoliñski - fragment
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi-------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
... A ja jestem taki drobiazgowy, bo chodzi mi o "o". Zadnych zlych skojarzen, bo chodzi o "o" z wiersza, "o" ktorego nie ma, a powinno sie zjawic przed " aksamitnym glosem" i brzmialoby wowczas O AKSAMITNYM GLOSIE, jezeli dobrze cytuje te strofe.
Pozdrowionka !
Przepraszam ! Sprawdzilem i wyszlo na to, ze powinno brzmiec :
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum