1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.Gloszenie Krolestwa Bozego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------
//
Apokalipsa
co powiesz na apokaliptyczne znaki
wśród których człowiek szamoce się
bezradny jak mucha w pajęczynie
nie trzeba długich poszukiwań
żeby dojść przyczyny zła
na które cierpi cała ziemia
źródłem nieszczęść jest bóg
uczyniony na obraz i podobieństwo
człowieka
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------3.Gloszenie Krolestwa Bozego i wzywanie do nawrocenia. ----------------
Św. Jan Ewangelista opisuje drogę Jezusa z Ogrójca na Golgotę. „Stacją” na tejże drodze było przesłuchanie Pana Jezusa. W perykopie tej Jezus ukazany jest jak pokorny Sługa, „poddany” woli człowieka. Pojmany i uwięziony nie ujawnił przez to swojej słabości, niemocy, przegranej. Wręcz przeciwnie! W okolicznościach tych ukazała się wielka moc Jezusa, który jako Bóg mógł unicestwić swoich wrogów, a przecież tego nie uczynił. To znak wielkości „Króla żydowskiego”. Prawdziwie wielkim władcą jest ten, kto posiadając skuteczne narzędzia kary, nie użyje ich natychmiast.
Jezus wydany został przez pobratymców – swój naród i arcykapłanów religii biblijnego Izraela, w kontekście której wzrastał jako dziecko i młodzieniec, respektując tradycję. Sytuacja ta wskazuje na wyjątkowy dramatyzm okoliczności i wydarzenia. Winą Jezusa było głoszenie przezeń Królestwa. Wizja tegoż Królestwa nie pasowała, nie przystawała do jakiegokolwiek ziemskiego królestwa. Królewskość Jezusa wyrażała się w świadczeniu prawdy, jej proklamacji, obrony za cenę męki i śmierci. Każdy, idący przez dzieje śladami Jezusa, słuchając Jezusa, który sam jest Prawdą, służy prawdzie. Nie zawiedzie się w tej służbie nigdy, chociaż chwilami wydawać by się mogło, że fałsz, kłamstwo i obłuda są potężniejsze od prawdy. To tylko pozory.
/Komentarz Prof. dr hab. Eugeniusza Sakowicza/
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------4.Przemienienie na gorze Tabor. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... Amen +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O moj Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chron od ognia piekielnego; zaprowadź do nieba wszystkie dusze, a szczegolnie te, ktore najwiecej potrzebuja Twego Milosierdzia ".
„Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd”. „Teraz” nie jest stąd, ale będzie stąd przy chwalebnym powrocie Chrystusa.
„Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu”. Chodzi o odwagę posiadania szczerego serca wobec Chrystusa, nie ulegając kłamstwu świata który politykę traktuje jak religię i wobec tej politycznej „prawdy”, chce ukrzyżować Chrystusa.
Czuwajcie i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli stanąć przed Synem Człowieczym. (Mk 11,10)
Jezus Chrystus, syn Maryi, Syn Boży, Pan całego świata - dotarł do tronu swojej uniwersalnej władzy nie droga rewolucji pałacowej, ani politycznego spisku, ale mocą miłosiernej miłości Boga, aby zaprowadzić powszechny pokój, który jest spełnieniem się naszych marzeń o szczęściu ponad nasze ludzkie marzenia – o szczęściu według nieskończonej wielkości Bożego powołania i łaski.
Miłość jest smakiem Bożej łaski Zbawienia i Boskim sposobem panowania nad światem. Naszym symbolem tej miłości jest Madonna z Boskim Dzieckiem w ramionach i ta sama Madonna z krwawą ofiarą Boskiego Syna na wzgórzu Kalwarii i wreszcie Madonna czuwająca wraz z apostołami w Wieczerniku Kościoła na Jego przyjście w chwale.
Już teraz, tutaj na ziemi, w naszych śmiertelnych ciałach, które nie są jeszcze przemienione należymy do Chrystusowego Królestwa i cieszymy się nim, jeżeli żyjemy w łasce uświęcającej. Królestwo to doznaje jednakże nieustannych ataków szatana i są one tym bardziej desperackie im bardziej przybliża się przyjście Chrystusa i nasze zmartwychwstanie.
Czuwajcie i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli stanąć przed Synem Człowieczym. (Mk 11,10)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum