1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.Gloszenie Krolestwa Bozego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------
//
NaszÄ… ludzkÄ… wodÄ™
Pokój nam wszystkim
Na cztery spusty strachu
Zamkniętym na ziemi
Oniemiałej ze smutku
Bez żadnej nadziei
Ludzkiej gmatwaniny cieni
Już nic uratować nie może
Chyba że znów Serce Boże
W miłości swej i pokorze
NaszÄ… ludzkÄ… wodÄ™
Zamieni w weselne wino
NOWE
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------
Cud w Kanie Galilejskiej a Eucharystia
Cud w Kanie Galilejskiej ma ogromną wymowę. Widzimy w nim z jednej strony znak mesjańskiego oczyszczenia, z drugiej zaś strony znak mesjańskiej uczty. Dla św. Jana cud w Kanie Galilejskiej jest początkiem znaków uczynionych przez Jezusa. Obfitość wina stawia nam przed oczyma cud rozmnożenia chleba, który Św. Jan zapisał w rozdziale 6. swojej Ewangelii, uzupełniając ten opis tzw. Mową eucharystyczną Pana Jezusa. Są w niej następujące słowa: Kto spożywa moje ciało i pije moją krew, ma życie wieczne... Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a krew moja jest prawdziwym napojem (J 6,54–55). Św. Jan opisując scenę ostatniej wieczerzy opowiada, że Jezus wiedział, że nadeszła Jego godzina. W tej właśnie godzinie, po wieczerzy paschalnej podał uczniom kielich z winem mówiąc: To jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów (Mt 26,28). Tak ujawnia się prorocka zawartość cudu w Kanie Galilejskiej, mianowicie jej wymiar eucharystyczny. Woda w naczyniach służących do oczyszczenia zostaje przemieniona na wino — napój oczyszczenia serc ludzkich z grzechów. Tym winem zaś — napojem oczyszczającym — jest krew Chrystusa przelana na Krzyżu w Jego godzinie. W czasie ofiary eucharystycznej, która jest ucztą, właśnie wino zostaje słowem Chrystusa przemienione w Jego krew podawaną wierzącym jako Napój Życia.
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... Amen +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O moj Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chron od ognia piekielnego; zaprowadź do nieba wszystkie dusze, a szczegolnie te, ktore najwiecej potrzebuja Twego Milosierdzia ".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum