Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Cud Jezusa
Autor Wiadomość
Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 03:00   Cud Jezusa

Mialo to byc w Rozancu, ale dziwnym trafem nie udalo mi sie dostac do srodka. Zrobilem restart komputera i tez na prozno, moze tutaj ?...

Prorok Eliasz – jakzesz jest on potezny, czysty, niezlomny. Ilez dokonal cudow ktore nie maja sobie rownych. Jakze bylo on wierny Bogu, ale najwieksze sposrod jego dokonan to „usmierzenie gniewu przed pomsta, zwrocenie serca ojaca do syna i odnowienie pokolenia Jakuba”. Tego dziela podjal sie Eliasz - Jan Chrzciciel przed przyjsciem Jezusa Chrystusa. Prorok Eliasz to jednak tylko Jego zapowiedz, jak wszyscy prorocy. Jezus Chrystus dokonal cudu ktorego wszystkie inne cuda Starego Testamentu byly tylko przygotowaniem i znakiem. Jezus Chrystus ZMARTWYCHWSTAL i nam dal NOWE ZMARTWYCHWSTALE ZYCIE.

„Odnów nas, Bo¿e, i daj nam zbawienie”
„Ju¿ wiêcej nie odwrócimy siê od Ciebie,
daj nam nowe ¿ycie, a bêdziemy Ciê chwalili”.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 03:04   

Udalo sie . Pisze zatem dalej, majac pol godziny, potem Msza sw. w domu Doroty, adwentowe wystepy dzici szkolki protestanckiej do ktorej chodzi Tereska i ...... spotkanie parafialne. Przyslano mi specjalny list z zaproszeniem. Okazalo, sie chociaz mieszkam kolo swiatynii buddyjskiej i cmentarza, to jednak moimi bezposrednimi sasiadami sa katolicy i stad ich ogrodek jest tak bardzo iluminowany w rozne swiatla i swiecidelka ! Niestety w Syrii pewnie zadnych dekoracji w tym roku , beda to bardzo smutne swieta.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 03:09   

Dorzuce jeszcze ... ktos to juz otrzymal pojedynczo, ale dziele sie tym opisem z Wszystkimi :

Zbliza sie u nas srodek dnia a u was niemal srodek nocy. Siedze przy niskim stoliku ktory ma grzejnik przymocowany do blatu, od jego spodniej strony, siedze po turecku, oparty o sciane, ze stolika splywa az do podlogi obrusik ciezki jak koldra aby nie ulatnialo sie cieplo. Grzeje nogi i tym sposobem cale cialo. Rece mi marzna, bo klawiatura zimna. Moze cos istnieje zeby rozgrzac palce? Rekawiczki nie sa odpowiednim rozwiazaniem, bo komputer sie buntuje i albo nie funkcjonuje w ogole , albo robi takie glupie posuniecia , ze zaczynam go posadzac o zazdrosc. Mowi pewnie sobie taki owaki, ze jak ja marzne (on, komputer) to ty (czyli ja) tez sobie nie marz o ciepelku ! Dobrze, ze nie widzi, iz sobie grzeje nogi bo z pewnoscia zareagowalby gwaltownie. Ja go dobrze znam!
Ciiiiicho, prosze mu nie zdradzac tej tajemnicy.
Zegnam sie szeptem !
Z Bogiem !

JurekS

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 09:16   

Takie skrzywienie zawodowe. Komputer lubi jak mu zimno, a wrêcz nie lubi jak gor±co. Oczywi¶cie bez skrajno¶ci :)

karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 11:01   

A wracaj±c do rozwa¿añ: czy to oznacza, ze Stary Testament by³ przygotowaniem do Nowego?
To tak jakby by³ d³ugim Adwentem przed nadej¶ciem Jezusa.
Postaæ Eliasza zawsze kojarzy mi siê z tym, który egzekwuje do koñca postawê ewangeliczn± i pokazuje jej obfite owoce...

TEBE
TEBE

Miejscowosc: Damaszek
WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 17:13   

W Syryjskiech górach Kalamun*,nieopodal Damaszku znajduje siê s³ynna grota zwi±zana z cudownym ocaleniem i pózniejszym miejscem pobytu ¦w.Eliasza,w fragment skalnej groty wbudowano Ko¶ció³ pod wezw.¦w.Eliasza dekorowany bogatymi bizantyjskimi freskami .Jest to niespotykanie piêkne miejsce z k±d mo¿na obejrzec zielon± panoramê poni¿ej szeroko rozpo¶cieraj±cej siê doliny ,za¶ noc± podziwiac na horyzoncie zarysy iskrz±cego siê bogatym o¶wietleniem ,legendarnego Damaszku....
*(Kalamun,w jêz.aramejskim oznacza z³oto,z t±d wzie³a siê nazwa wspomnianych wzniesieni,bo te¿ pod wp³ywem po³udniowych promieni s³onecznych,nabieraj± koloru z³ota).
Pozdrawiam BT

TEBE
TEBE

Miejscowosc: Damaszek
WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 17:19   

Przepraszam,w powy¿sz± tre¶c wkrad³ siê drukarski chochlik, zamiast Prorok Eliasz,wysz³o ¦w.Eliasz.No có¿ i tak bywa...BT

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu