1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
moim rêkom brakuje skrzyde³
aby nie tylko pracowa³y
ale abym równie¿ móg³ lataæ
moim ustom wdziêku
aby móc imiê Twoje wypowiadaæ
bez fa³szywego akcentu
moim uczuciom piêkna
aby ³zy z ludzkiej twarzy zmazaæ
moim s³owom brakuje wiary
aby mog³y rodziæ i stwarzaæ
zamiast siedzieæ i gadaæ -O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby rodziny migrantów, zw³aszcza matki, by³y wspierane i otaczane opiek± w trudno¶ciach.
Aby narody bêd±ce w stanie wojny lub konfliktu mog³y i¶æ drog± budowania pokojowej przysz³o¶ci.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Chrystus zmartwychwsta³ i przez swoje zmartwychwstanie zwyciê¿y³ grzech, ¶mieræ, smutek, rozpacz; przywróci³ ¶wiatu rado¶æ i nadziejê. Czy my, jako chrze¶cijanie, jeste¶my lud¼mi nadziei i rado¶ci paschalnej? Czy nie za bardzo koncentrujemy siê na tym, co jest negatywne, z³e, co jest „grobem”?. Aby¶my mogli kosztowaæ owoców zmartwychwstania, musimy jak Maria Magdalena odwróciæ siê od grobu i zobaczyæ Zmartwychwsta³ego.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Pan Jezus wst±pi³ do nieba, gdzie dla ka¿dego z nas przygotowa³ miejsce, wieczne mieszkanie w domu Ojca. S³owo „dom” wyra¿a to, co jest najpiêkniejsze w naszym ¿yciu; dom to mi³o¶c, pokój, poczucie bezpieczeñstwa; do domu siê powraca, za domem siê têskni. Dlatego nasze ¿ycie to tak naprawdê wêdrówka do domu Ojca w niebie.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Chrystus po swoim wniebowst±pieniu pos³a³ wierz±cym w Niego Ducha ¦wiêtego. Dziêki Duchowi ¦wiêtemu nasz Zbawiciel jest obecny i dzia³a w Ko¶ciele. Duch ¦wiêty daje nam to, czego ¶wiat daæ nam nie mo¿e. Je¿eli otworzymy siê na Jego dzia³anie, do¶wiadczymy w naszym ¿yciu: mi³o¶ci, rado¶ci, pokoju, cierpliwo¶ci… – owoców dzia³ania Pocieszyciela.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Maryja do¶wiadczy³a wiele „wielkich rzeczy” od Wszechmocnego. Jedn± z nich jest to, ¿e zosta³a z dusz± i cia³em wziêta do nieba. Jako pierwsza z ludzi cieszy siê tym, co jest przygotowane dla ka¿dego z nas. Pamiêtajmy jednak, jaka by³a droga Maryi do wniebowziêcia. By³a to droga wiary, s³u¿by, mi³o¶ci i ofiary. My te¿ mamy pod±¿aæ t± drog±, je¿eli chcemy jak Maryja znale¼æ siê w niebie.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Tajemnica ukoronowania Maryi to symbol chwa³y, jakiej do¶wiadcza Maryja w niebie. Korona symbolizuje w³adzê, panowanie, ale te¿ bogactwo, szczê¶cie, rado¶æ. Fakt ukoronowania Matki Bo¿ej na królow± wyra¿a równie¿ prawdê, jak wielkiego szczê¶cia do¶wiadcza Maryja w niebie. Tego szczê¶cia my te¿ do¶wiadczymy, je¿eli poprzez wiarê i mi³o¶æ zespolimy siê w jedno z Chrystusem.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
(Ps 91
„Ty¶ moj± ucieczk± i twierdz±
Bo¿e mój, któremu ufam”
„Ja go wybawiê, bo przylgn±³ do Mnie,
os³oniê go, bo pozna³ moje imiê.
Bêdzie Mnie wzywa³, a Ja go wys³ucham
i bêdê z nim w utrapieniu,
wyzwolê go i s³aw± obdarzê”.
A poniewaz znamy nasza ograniczonosc i watpimy w nosnosc naszych modlitw, uciekamy sie do swietych Panskich, wierzac ze lepiej pasuja do nich slowa :” Ja go wybawie, bo przylgnal do Mnie, oslonie go, bo poznal moje imie”. Wsrod nich szczegolne miejsce zajmuje Najswietsza Maria Panna i cala plejada swietych z ktorymi poprzez historie naszego zycia szczegolnie czujemy sie zwiazani. Maryjo, modl sie za nami. Swieci Panscy, nasi przyjaciele i opiekunowie, modlcie sie za nami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum