„Ani oko nie widzia³o, ani ucho nie s³ysza³o, ani serce cz³owieka nie zdo³a³o poj±æ, jak wielkie rzeczy przygotowa³ Bóg tym, którzy Go mi³uj±” (1 Kor 2, 9).
Bog „Otrze z ich oczu wszelk± ³zê, a ¶mierci ju¿ odt±d nie bêdzie. Ani ¿a³oby, ni krzyku, ni trudu ju¿ odt±d nie bêdzie, bo pierwsze rzeczy przeminê³y” (Ap 21, 4).
1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
wszystko jest Twoim darem
to ciche szczê¶cie
jak ¶wierszcz za kominem
ten zwyk³y p³acz
rozstajne drogi s³ów
które siê po³±cz±
zbie¿ne progi my¶li
drugi brzeg bliski
¶piew wiekuisty
my wszyscy
w rêkach z³o¿onych do modlitwy
-O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Piêknie mówi Ko¶ció³ w „Exsultet” o chwili Zmartwychwstania Chrystusa: „O nocy naprawdê b³ogos³awiona, ty jedna znasz czas i godzinê, w której Chrystus zmartwychwsta³”.
Pan Jezus wprost z grobu poszed³ na pewno „do Matki swej najmilejszej”. By³a to Jego pierwsza „wizyta” po Zmartwychwstaniu. I s³usznie. Od Niej przecie¿ otrzyma³ Cia³o, teraz wiêc chcia³ Jej przedstawiæ swoje Cia³o odmienione i uwielbione, w jakim trwa po prawicy Ojca.
I nasze cia³o zostanie odmienione. Bêdzie to cia³o wolne od wszystkich k³opotów, udrêk, cierpieñ, chorób i do¶wiadczeñ. Cia³o zdolne do wspó³uczestniczenia z dusz± w rado¶ciach nieba.
„Wesel siê, Królowo mi³a, bo Ten, którego¶ zrodzi³a, zmartwychwsta³”. Radujemy siê z Tob± Twoim szczê¶ciem i nasz± nadziej± na zmartwychwstanie.
http://stefwysz.blogspot.jp
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Na Górze Oliwnej zebra³a siê gromadka ludzi najwierniejszych Chrystusowi: Aposto³owie i Maryja z niewiastami. Znale¼li siê tam nawet ci uczniowie, których nie by³o na Kalwarii. Otoczyli Chrystusa, aby odprowadziæ Go na drogê do Ojca. Pan Jezus dawa³ im ostatnie polecenia i b³ogos³awi³ ich. Gdy uniós³ siê w niebo, na ziemi zosta³a zapatrzona gromadka. Przyst±pili do niej dwaj mê¿owie w bia³ych szatach, pytaj±c: „Czemu¿ to stoicie, patrz±c w niebo?” (Dz 1, 11).
Jest to wskazanie, ¿e chocia¿ mamy wpatrywaæ siê w Chrystusa, jednak¿e naszym zadaniem jest umacniaæ Jego Królestwo – byæ ¶wiadkami Chrystusowymi. Mamy siê rozej¶æ, i¶æ do pracy, wype³niaæ Bo¿e plany.
A w niebie czeka na nas miejsce. Chocia¿by¶my bardzo pó¼no przyszli, nawet po stu latach ziemskiego ¿ycia – nikt nie zajmie naszego miejsca. Ono jest tylko dla nas. Nikt nie ¶mie na nim zasi±¶æ. Gdyby kto¶ zatrzyma³ siê w czy¶æcu, miejsce to bêdzie czekaæ, a gdyby ca³kiem pob³±dzi³ – pozostanie puste.
Dziêkujemy Ci, Panie Jezu, ¿e ju¿ dzi¶ jeste¶my obywatelami nieba, ¿e czekasz tam na nas z Twoj± i nasz± Matk± w swym uwielbionym Ciele, wziêtym z Niej. Daj nam wszystkim przyj¶æ kiedy¶ do Ciebie, by radowaæ siê Bo¿± obecno¶ci± w towarzystwie Matki Naj¶liczniejszej.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Jeste¶my w Wieczerniku. Jest w nim Matka Naj¶wiêtsza, Aposto³owie i niewiasty galilejskie. Chrystus posy³a Ducha m±dro¶ci i rozumu, rady i umiejêtno¶ci, Ducha mêstwa, pobo¿no¶ci i boja¼ni Bo¿ej. Duch ¦wiêty jest dla wszystkich, dla ka¿dego. Wszyscy ze zgromadzonych, którzy Go przyjm±, otrzymaj± ognie Bo¿e. S± one po to posy³ane, aby i w naszych sercach siê rozpali³y. Chrystus tylko tego pragnie, aby ten Ogieñ w nas zap³on±³.
„Przyb±d¼, Duchu ¦wiêty i spu¶æ z nieba wziêty, ¶wiat³a Twego strumieñ…”.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Po zbawczym dziele Chrystusa na krzy¿u, po Zmartwychwstaniu, do Syna, który jest po prawicy Ojca – pod±¿a Jego Matka, Maryja. Nastêpuje bezpo¶rednie spotkanie Matki Chrystusowej z Ojcem Chrystusa. „Rodzina Bo¿a” w niebie jest ju¿ w komplecie. Jest Trójca dzia³aj±ca: Bóg Ojciec, Bóg Cz³owiek – S³owo Wcielone, jest Duch ¦wiêty oraz wybrana przez Trójcê Maryja – Cz³owiek, tylko cz³owiek.
Dziêkujemy Ci, Panie Jezu Chryste, za rado¶æ z chwa³y Maryi Wniebowziêtej. I za to, ¿e w niebie mamy Matkê.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojciec Niebieski dope³nia swego dzie³a, koronuj±c Maryjê na Królow± nieba i ziemi. S³uszn± jest rzecz±, aby niebo mia³o swoj± Królow±. Przecie¿ w hierarchii niebieskiej po Ojcu, Synu i Duchu ¦wiêtym, jest miejsce Maryi. Dopiero po Niej – ¶wiat anio³ów. Ona jest Królow± anio³ów, patriarchów, proroków, mêczenników, wyznawców, dziewic – wszystkich ¶wiêtych.
Królowanie Maryi sp³ywa na ziemiê. Ona jest Królow± ca³ej ludzko¶ci i poszczególnych narodów. Jest Królow± Polski. Jest równie¿ Królow± naszych serc.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Pan jest ³agodny i mi³osierny,
nieskory do gniewu i bardzo ³askawy.
Pan jest dobry dla wszystkich,
a Jego mi³osierdzie nad wszystkim, co stworzy³.
Pan jest wierny we wszystkich swoich s³owach i we wszystkich dzie³ach swoich ¶wiêty.
Pan podtrzymuje wszystkich, którzy upadaj±, i podnosi wszystkich zgnêbionych.
Pan jest sprawiedliwy na wszystkich swych drogach i ³askawy we wszystkich swoich dzie³ach.
Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywaj±, wszystkich wzywaj±cych Go szczerze.
„Ani oko nie widzia³o, ani ucho nie s³ysza³o, ani serce cz³owieka nie zdo³a³o poj±æ, jak wielkie rzeczy przygotowa³ Bóg tym, którzy Go mi³uj±” te slowa czesto cytowal moj tata mowiac nam dzieciom o niebie. Dlatego mi go one przypominaja. Z Bogiem
„Wesel siê, Królowo mi³a, bo Ten, którego¶ zrodzi³a, zmartwychwsta³”. Radujemy siê z Tob± Twoim szczê¶ciem i nasz± nadziej± na zmartwychwstanie.
Radujmy siê równie¿ z wyboru papie¿a.
A ja myslalem , ze nikt nie przyjdzie na ostatnie spotkanie rekolekcyjne. Zdziwilem sie, gdy zobaczylem samochody na parkingu a w kosciele ludzi.
Dziekowalismy Bogu za nowego papieza i dziekowalem za rekolekcje. Czulem, ze cos wartosciowego mialo miejsce. Po czterech dniach widzialem, ze ludzie sie do mnie usmiechali jak bysmy sie dobrze znali.
Jutro spedze dzien z jezuitami lodzkimi, a potem Warszawa.
To bêdzie spotkanie, podobno jezuici mawiali dotychczas, ¿e jak jezuita zostanie papie¿em to bêdzie koniec ¶wiata. Jeszcze jeden, po grudniowym a przed majowym, w marcu mamy jeszcze jeden koniec ¶wiata. :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum