Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Swietowanie, Jubileusz, Dzien Przeblagania
Autor Wiadomość
Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 3 SierpieÅ„ 2013, 07:21   Swietowanie, Jubileusz, Dzien Przeblagania

„Nie bêdziecie wyrz±dzaæ krzywdy jeden drugiemu. Bêdziesz siê ba³ Boga twego, bo Ja jestem Pan, Bóg wasz!” Jest to naturalne prawo ktore mowi czlowiekowi w glebi jego jestestwa, ze nie wolno krzywdzic drugiego czlowieka. Czlowiek wierzacy jest jednak jeszcze dodatkowo odpowiedzialny za to, przed Bogiem. Posiada on jednak jednoczesnie nowa motywacje , wynikajaca z jego wiary i posiada Boze wsparcie (laske), aby dochowac wiernosci temu idealowi.

Prawdziwe swietowanie to nie samo jedzenie i picie oraz rozrywki, ale „wyzwolenie wszystkich mieszkañców kraju” i powrot do tego wszystkiego co czlowiek utracil, aby sie stal na powrot wlascicielem, czyli czlowiekiem integralnym. Pelnie tego procesu stanowi sakrament Pojednania i Eucharystia.

Ktory dzien jest najbardziej odpowiedni na Dzien Przeblagania?

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 3 SierpieÅ„ 2013, 08:27   

Juz od poczatku swojego Przymierza z czlowiekiem Bog daje mu przykazanie milosci do Boga i blinziego. Jest to podstawa przymierza Boga z czlowiekiem, a tak czesto o tym podstawowym warunku relacji z Bogeim zapominamy

dbb

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 4 SierpieÅ„ 2013, 23:15   

Czlowiek wierzacy jest dodatkowo odpowiedzialny przed Bogiem. Przyjete zasady przymierza...zobowiazuja i go porzadkuja.

JurekS

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2013, 09:12   

Czy pytanie, które zada³ ojciec mia³o byæ retoryczne? Chyba jednak nie skoro je wyt³u¶ci³. Wiele tu pytañ ju¿ ojciec zada³, które pozosta³y bez echa. Wiele propozycji pad³o, których nikt nie podj±³.
Przekopa³em siê dwa miesi±ce wstecz
http://www.dom.biletdoser...ighlight=#33299
gdzie ojciec pisze: Porozmawiajmy zatem razem na temat formacji. Bede mowil skrotowo, jezeli cos jest niejasne, prosze pytac.
Albo wszystko by³o jasne, albo nie by³o o czym rozmawiaæ.
Tak sobie my¶lê, ¿e nie odpowiadamy na te pytania bo juz sama odpowied¼ by³aby swego rodzaju deklaracj±, przyjêciem zobowi±zania. Nawet w tym temacie. Je¿eli wska¿ê jaki¶ dzieñ no to dobrze, ¿ebym to czyni³. Rozumiem, ¿e chodzi o czynienie tego we wspólnocie, a wiêc trzeba by siê jako¶ tym do¶wiadczeniem podzieliæ. To zobowi±zuje te¿ do jakiego¶ systematycznego wysi³ku, na który niekoniecznie mam chêæ. Jako¶ te pytania ojca kieruj± moj± my¶l do przypowie¶ci o siewcy, który sia³,a ziarno pad³o i tu, i tam...

Alina

WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2013, 10:20   

A ja siê nie odezwa³am, bo sama nie bardzo wiedzia³am co zrobiæ z tym Dniem Przeb³agania.Jestem natomiast przekonana co do tych za³o¿eñ formacyjnych, które Ojciec zaproponowa³ wcze¶niej i które teraz odnalaz³e¶ i przypomnia³e¶. Powoli staram siê sama wprowadzaæ w ¿ycie szczególne prze¿ywanie czwartku, pi±tku, soboty i niedzieli. Fajnie by³oby gdyby to robi³ jeszcze kto¶ i gdyby¶my mogli dzieliæ siê pomys³ami.
Poza tym bardzo fajne wydaje mi siê to co robi Zoro, czyli krótkie przedstawianie ¶wiêtych wspominanych w liturgii i my¶lê, ¿e dobre by³oby wzbogacenie tego przez bardziej osobiste dopiski tych, którzy danego ¶wiêtego znaj± trochê lepiej lub wiêcej o nim poczytali i co¶ w jego sylwetce bardziej ich ujê³o. Spróbowa³am tak napisaæ o ks. Vianneyu i to wyda³o mi siê te¿ dobrym pomys³em.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu