(Iz 55,10-11)
To mówi Pan Bóg: Podobnie jak ulewa i ¶nieg spadaj± z nieba i tam nie powracaj±, dopóki nie nawodni± ziemi, nie u¿y¼ni± jej i nie zapewni± urodzaju, tak i¿ wydaje nasienie dla siewcy i chleb dla jedz±cego, tak s³owo, które wychodzi z ust moich, nie wraca do Mnie bezowocne, zanim wpierw nie dokona tego, co chcia³em, i nie spe³ni pomy¶lnie swego pos³annictwa.
(Ps 34,4-7.16-19)
REFREN: Bóg sprawiedliwych uwolni³ z ucisków
Wys³awiajcie ze mn± Pana,
wspólnie wywy¿szajmy Jego imiê.
Szuka³em pomocy u Pana, a On mnie wys³ucha³
i wyzwoli³ od wszelkiej trwogi.
Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie siê rado¶ci±,
oblicza wasze nie zap³on± wstydem.
Oto wo³a³ biedak i Pan go us³ysza³,
i uwolni³ od wszelkiego ucisku. uszy Jego otwarte na ich wo³anie.
Pan zwraca swe oblicze przeciw z³o czyni±cym,
by pamiêæ o nich wymazaæ z ziemi.
Pan s³yszy wo³aj±cych o pomoc
i ratuje ich od wszelkiej udrêki.
Pan jest blisko ludzi skruszonych w sercu,
ocala upad³ych na duchu.
(Mt 4,4b)
Nie samym chlebem ¿yje cz³owiek, lecz ka¿dym s³owem, które pochodzi z ust Bo¿ych.
(Mt 6,7-15)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Na modlitwie nie b±d¼cie gadatliwi jak poganie. Oni my¶l±, ¿e przez wzgl±d na swe wielomówstwo bêd± wys³uchani. Nie b±d¼cie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie. Wy zatem tak siê módlcie: Ojcze nasz, który jeste¶ w niebie, niech siê ¶wiêci imiê Twoje! Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spe³nia siê na ziemi, tak jak i w niebie. Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj; i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili; i nie dopu¶æ, aby¶my ulegli pokusie, ale nas zachowaj od z³ego! Je¶li bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski. Lecz je¶li nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinieñ.
.........................................
www.mateusz.pl/czytania
Slowo ma sens wowczas gdy sluzy pokojowej komunikacji. Komunikacja z Bogiem polega na zyciu Jego Slowem
Jak trudno jest powiedziec "niech spelnia sie wola Twoja" jezeli ta wola jest inna od tej, ktora bym chciala, jezeli zaklada strach i cierpienie. Jak trudno zyc wedlug zasady: "jako i ja przebaczam". Czy nie zatrzymuje sie najczesciej na pierwszej czesci tego zdania? Czy jest cos doskonalszego niz modlitwa, w ktorej czlowiek zawierza sie Milosci Bozej?
(Iz 55,10-11)
To mówi Pan Bóg: Podobnie jak ulewa i ¶nieg spadaj± z nieba i tam nie powracaj±, dopóki nie nawodni± ziemi, nie u¿y¼ni± jej i nie zapewni± urodzaju, tak i¿ wydaje nasienie dla siewcy i chleb dla jedz±cego, tak s³owo, które wychodzi z ust moich, nie wraca do Mnie bezowocne, zanim wpierw nie dokona tego, co chcia³em, i nie spe³ni pomy¶lnie swego pos³annictwa.
Dzieki, Proroku Izajaszu! Ilez ty prawd Bozych przekazujesz nam w pieknych porownaniach! Jakze wielkia ich g³êbia! Cala przyroda swiadczy o jej Stworcy!
Dzisiejszy fragment, to ponowne uswiadomienie nam, ze Slowo wychodzace z ust Boga zawsze sie wypelni, zawsze przyniesie owoc...Wola Boza w kazdej chwili jest stwórcza...Nieustanne bicie mojego serca jakze wyraznie, namacalnie - tez mi o tym przypomina...
Mt 4,4b)
Nie samym chlebem ¿yje cz³owiek, lecz ka¿dym s³owem, które pochodzi z ust Bo¿ych.
Modlitwê "Ojcze nasz" mo¿na odkrywaæ wci±¿ na nowo przez swoje ca³e ¿ycie. Jest ona pe³n± zaufania rozmow± z Bogiem, naszym Ojcem. Najpierw porusza mnie w niej w³a¶nie to, ¿e Bóg jest nie tyle Ojcem moim, co naszym. Jest to modlitwa za siebie nawzajem, jest ona wyrazem naszego braterstwa. Wbrew pozorom nie modlimy siê o to, aby na ziemi zapanowa³o Bo¿e Królestwo, ani aby imiê Bo¿e zosta³o u¶wiêcone. To bowiem jest i staje siê Bo¿± moc± i bez naszej modlitwy. ¯adne bowiem S³owo pochodz±ce z ust Bo¿ych nie wraca do Boga bezowocne i nie ma w tym ¿adnej naszej zas³ugi. My modlimy siê, aby Bo¿e Królestwo rozwija³o siê w nas, aby¶my my zostali u¶wiêceni moc± ¶wiêto¶ci Pana. Celem naszej modlitwy nie jest w pierwszym rzêdzie otrzymanie tego lub tamtego- tak modl± siê poganie. Celem chrze¶cijañskiej modlitwy jest przemiana ludzkiego serca. Przebaczenie jest zupe³nie podstawow± spraw±, bez niego modlitwa nie ma w ogóle sensu. Który¶ z Ojców Ko¶cio³a powiedzia³, ¿e przebaczenie najbardziej upodabnia nas do Pana, który jest Mi³osierdziem i Przebaczeniem. Przebaczenie jest istot± chrze¶cijañstwa, bo jest Mi³o¶ci±.
"Na modlitwie nie b±d¼cie gadatliwi jak poganie." Ci±gle w naszej modlitwie za du¿o s³ów za na³o duchowej g³êbi. Wystarczy skrucha i ma³a ³ezka w k±ciku oka przecie¿ Bog mi³osierny zna naprzód nasze problemy i potrzeby i wie z czym przychodzimy do Niego.
Pozdrawiam.
Z Bogiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum