(Dz 14,19-28)
Do Listry nadeszli ¯ydzi z Antiochii i z Ikonium. Podburzyli t³um, ukamienowali Paw³a i wywlekli go za miasto, s±dz±c, ¿e nie ¿yje. Kiedy go jednak otoczyli uczniowie, podniós³ siê i wszed³ do miasta, a nastêpnego dnia uda³ siê razem z Barnab± do Derbe. W tym mie¶cie g³osili Ewangeliê i pozyskali wielu uczniów, po czym wrócili do Listry, do Ikonium i do Antiochii, Umacniaj±c dusze uczniów, zachêcaj±c do wytrwania w wierze, bo przez wiele ucisków trzeba nam wej¶æ do królestwa Bo¿ego. Kiedy w ka¿dym Ko¶ciele w¶ród modlitw i postów ustanowili im starszych, polecili ich Panu, w którego uwierzyli. Potem przeszli przez Pizydiê i przybyli do Pamfilii. Nauczali w Perge, zeszli do Attalii, a st±d odp³ynêli do Antiochii, gdzie za ³ask± Bo¿± zostali przeznaczeni do dzie³a, które wykonali. Kiedy przybyli i zebrali [miejscowy] Ko¶ció³, opowiedzieli, jak wiele Bóg przez nich zdzia³a³ i jak otworzy³ poganom podwoje wiary. I do¶æ d³ugi czas spêdzili w¶ród uczniów.
Niech Ciê wielbi± Panie, wszystkie Twoje dzie³a
i niech Ciê b³ogos³awi± Twoi ¶wiêci.
Niech mówi± o chwale Twojego królestwa
i niech g³osz± Twoj± potêgê.
Aby synom ludzkim oznajmiæ Twoj± potêgê
i wspania³o¶æ chwa³y Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.
Pan jest wierny we wszystkich swoich s³owach
i we wszystkich dzie³ach swoich ¶wiêty.
Niech usta moje g³osz± chwa³ê Pana,
a Jego ¶wiête imiê niech wielbi wszystko, co ¿yje.
(J 3,15)
Trzeba, by wywy¿szono Syna Cz³owieczego, aby ka¿dy, kto w Niego wierzy, mia³ ¿ycie wieczne.
(J 14,27-31a)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Pokój zostawiam wam, pokój mój dajê wam. Nie tak jak daje ¶wiat, Ja wam dajê. Niech siê nie trwo¿y serce wasze ani siê lêka. S³yszeli¶cie, ¿e wam powiedzia³em: Odchodzê i przyjdê znów do was. Gdyby¶cie Mnie mi³owali, rozradowaliby¶cie siê, ¿e idê do Ojca, bo Ojciec wiêkszy jest ode Mnie. A teraz powiedzia³em wam o tym, zanim to nast±pi, aby¶cie uwierzyli, gdy siê to stanie. Ju¿ nie bêdê z wami wiele mówi³, nadchodzi bowiem w³adca tego ¶wiata. Nie ma on jednak nic swego we Mnie. Ale niech ¶wiat siê dowie, ¿e Ja mi³ujê Ojca, i ¿e tak czyniê, jak Mi Ojciec nakaza³.
...............................
www.mateusz.pl/czytania
Paw³a ukamienowali i wywlekli i za miasto s±dz±c ,¿e nie ¿yje. Do¶wiadczy³ tego wyroku, który sam obserwowa³ na Szczepanie, a Pan go ocali³-bowiem by³ jeszcze potrzebnym narzêdziem.
S³uchaj±c dzisiaj s³ów Chrystusa pomy¶la³em sobie, ¿e pokój jest drug± i bardzo wa¿n± warto¶ci± obok mi³o¶ci, o któr± cz³owiek zabiega, za któr± têskni i której oczekuje. Przypomnia³y mi siê s³owa wypowiedziane w innym miejscu: „W mi³o¶ci nie ma lêku, prawdziwa mi³o¶æ usuwa lêk” Takim stanem przeciwnym do pokoju jest nie-pokój. Nie lubimy nie-pokoju. Nie lubimy gdy co¶ lub kto¶ nas niepokoi. W nie-pokoju jest lêk. Ile tych lêków jest w nas to tylko my sami i Bóg wie. Czasami skrzêtnie je ukrywamy, ¿eby nie pokazaæ tego przed ¶wiatem. Bo ¶wiat preferuje ludzi odwa¿nych, przebojowych. Ale ten sam ¶wiat jak mówi Chrystus pokoju nie daje. I tak zamyka siê b³êdne ko³o. Przysz³a mi w tych rozmy¶laniach mi³o¶æ bo zastanawiam siê czy dlatego nie ma w nas pokoju bo nie potrafimy kochaæ czy nie potrafimy kochaæ bo nie ma w nas pokoju. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku Chrystus przychodzi i z pokojem, i z mi³o¶ci±. Chrystus daje wiêc i pokój i mi³o¶æ, ale z tym wi±¿e siê przekroczenie pewnej granicy. A t± granic± jest zaufanie, zawierzenie. Bo mogê przej¶æ obojêtnie obok Jego s³ów i powiedzieæ, jaki pokój kiedy mo¿e zdrowie podupada, problemy z prac±, w domu nie najlepiej siê uk³ada, itd. Czym¿e wiêc jest ten pokój, którego ¶wiat daæ nie mo¿e. Mo¿e trzeba pój¶æ dalej jak napisa³a Alina: „Wierzê za to, ¿e Bo¿a opatrzno¶æ poprowadzi mnie tak± drog±, na której nie ucierpi moja dusza, wierzê, ¿e id±c za Panem i maj±c Jego ¯ycie w sobie, pokonam wraz z innymi ¶mieræ i dojdê do Pe³ni ¯ycia z Nim.” I od razu muszê dodaæ, ¿e ta pe³nia ¿ycia z Chrystusem tylko pomaga aby tak¿e pe³niej ¿yæ tu na tej ziemi. Bo czy¿ ¿ycie w pokoju i mi³o¶ci nie jest tak± pe³ni± :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum