Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - VI NIEDZIELA WIELKANOCNA - 25.V 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 24 Maj 2014, 12:07   Czytania - VI NIEDZIELA WIELKANOCNA - 25.V 2014

VI niedziela wielkanocna, 25 MAJA 2014

(Dz 8,5-8.14-17)
Filip przyby³ do miasta Samarii i g³osi³ im Chrystusa. T³umy s³ucha³y z uwag± i skupieniem s³ów Filipa, poniewa¿ widzia³y znaki, które czyni³. Z wielu bowiem opêtanych wychodzi³y z dono¶nym krzykiem duchy nieczyste, wielu te¿ sparali¿owanych i chromych zosta³o uzdrowionych. Wielka rado¶æ zapanowa³a w tym mie¶cie. Kiedy Aposto³owie w Jerozolimie dowiedzieli siê, ¿e Samaria przyjê³a s³owo Bo¿e, wys³ali do niej Piotra i Jana, którzy przyszli i modlili siê za nich, aby mogli otrzymaæ Ducha ¦wiêtego. Bo na ¿adnego z nich jeszcze nie zst±pi³. Byli jedynie ochrzczeni w imiê Pana Jezusa. Wtedy wiêc wk³adali Aposto³owie na nich rêce, a oni otrzymywali Ducha ¦wiêtego.

(Ps 66,1-7.16.20)
REFREN: Niech ca³a ziemia chwali swego Pana

Z rado¶ci± s³awcie Boga wszystkie ziemie,
opiewajcie chwa³ê Jego imienia,
cze¶æ mu chwalebn± oddajcie.
Powiedzcie Bogu: „Jak zadziwiaj±ce s± Twe dzie³a!

Niechaj Ciê wielbi ca³a ziemia i niechaj ¶piewa Tobie,
niech imiê Twoje opiewa”.
Przyjd¼cie i patrzcie na dzie³a Boga:
zadziwiaj±cych rzeczy dokona³ w¶ród ludzi!

Morze na suchy l±d zamieni³,
pieszo przeszli przez rzekê.
Nim siê przeto radujmy,
Jego potêga w³ada na wieki.

Przyjd¼cie i s³uchajcie mnie wszyscy, którzy boicie siê Boga,
opowiem, co uczyni³ mej duszy.
B³ogos³awiony Bóg, który nie odepchn±³ mej pro¶by,
i nie oddali³ ode mnie swej ³aski.

(1 P 3,15-18)
Pana Chrystusa miejcie w sercach za ¦wiêtego i b±d¼cie zawsze gotowi do obrony wobec ka¿dego, kto domaga siê od was uzasadnienia tej nadziei, która w was jest. A z ³agodno¶ci± i boja¼ni± [Bo¿±] zachowujcie czyste sumienie, a¿eby ci, którzy oczerniaj± wasze dobre postêpowanie w Chrystusie, doznali zawstydzenia w³a¶nie przez to, co wam oszczerczo zarzucaj±. Lepiej bowiem - je¿eli taka wola Bo¿a - cierpieæ dobrze czyni±c, ani¿eli czyni±c ¼le. Chrystus bowiem równie¿ raz umar³ za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadziæ; zabity wprawdzie na ciele, ale powo³any do ¿ycia Duchem.

(J 14,23)
Je¶li Mnie kto mi³uje, bêdzie zachowywa³ moj± naukê, a Ojciec mój umi³uje go, i do niego przyjdziemy.

(J 14,15-21)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Je¿eli Mnie mi³ujecie, bêdziecie zachowywaæ moje przykazania. Ja za¶ bêdê prosi³ Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami by³ na zawsze - Ducha Prawdy, którego ¶wiat przyj±æ nie mo¿e, poniewa¿ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, poniewa¿ u was przebywa i w was bêdzie. Nie zostawiê was sierotami: Przyjdê do was. Jeszcze chwila, a ¶wiat nie bêdzie ju¿ Mnie ogl±da³. Ale wy Mnie widzicie, poniewa¿ Ja ¿yjê i wy ¿yæ bêdziecie. W owym dniu poznacie, ¿e Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was. Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie mi³uje. Kto za¶ Mnie mi³uje, ten bêdzie umi³owany przez Ojca mego, a równie¿ Ja bêdê go mi³owa³ i objawiê mu siebie.
..........................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 24 Maj 2014, 12:22   

Zapraszam drogich DOMownikow do posluchania w Radiu Maryja, audycji wczorajszej, piatkowej - "Szukajac S³owa Bo¿ego" na temat Czytan z najbli¿szej, jutrzejszej Niedzieli. Audycja trwa ok.60 min., a w polowie jej trwania zadalam i ja Ksiedzu Profesorowi dwa pytania o Duchu Sw.
Szczesc Boze! Zofia

http://www.radiomaryja.pl...owa-bozego-320/

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 25 Maj 2014, 08:10   

Jesli milujemy Chrystusa, otrzymujemy Ducha Pocieszyciela i to „na zawsze”.

Duch Pocieszyciel jest Duchem Prawdy, ktorej sednem jest Jezus Chrystus - a wiec nasze zbawienie wieczne - gdyz Prawda jest , ze Duch Pocieszyciel jest jednoczesnie Duchem Zycia .

„Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was”. Jednosc z Bogiem w Trojcy Jedynym jest spelnieniem sie naszego czlowieczenstwa. Bog zawsze mnie miluje, ale ode mnie rowniez zalezy jak sie rozwinie ta milosc i jaki bedzie miala charakter historia naszej wzajemnej wiezi.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 25 Maj 2014, 08:11   

Kosciol nie jest seri± niezaleznych korporacji, rozproszonych po swiecie, ale jest jednym Cialem, posiadajacym strukture organiczna, gdzie wszystkie elementy sa ze soba dynamicznie powiazane.

Gloszeniu Chrystusa przez Kosciol towarzysza znaki potegi Bozej, nawroceni zas doswiadczaja „wielkiej radosci”, ktora jest znakiem obecnosci i zapowiedzia pelnego przyjecia Ducha Swietego.

Niechaj Ciê wielbi ca³a ziemia i niechaj ¶piewa Tobie,
niech imiê Twoje opiewa”.
Przyjd¼cie i patrzcie na dzie³a Boga:
zadziwiaj±cych rzeczy dokona³ w¶ród ludzi!

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu