Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - WTOREK - 5 sierpnia 2014 r.,
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 4 SierpieÅ„ 2014, 16:48   Czytania - WTOREK - 5 sierpnia 2014 r.,

5 sierpnia 2014 r., Wtorek

Wspomnienie
Dzieñ powszedni albo rocznica po¶wiêcenia rzymskiej Bazyliki Naj¶wiêtszej Maryi Panny.

PIERWSZE CZYTANIE

Jr 30, 1-2. 12-15. 18-22 Kara za grzechy Izraela i jego odnowienie
Czytanie z Ksiêgi proroka Jeremiasza

S³owo, z którym Pan zwróci³ siê do Jeremiasza: «To mówi Pan, Bóg Izraela: Napisz w ksiêdze wszystkie s³owa, jakie powiedzia³em do ciebie».
To bowiem mówi Pan: «Dotkliwa jest twoja klêska, nieuleczalna twoja rana. Nikt siê nie troszczy o twoj± sprawê, nie ma lekarstwa, by ciê uzdrowiæ. Wszyscy, co ciê kochali, zapomnieli o tobie, nie szukaj± ju¿ ciebie, gdy¿ dotkn±³em ciebie, tak jak siê rani wroga, surow± kar±. Przez wielk± tw± nieprawo¶æ pomno¿y³y siê twoje grzechy. Dlaczego krzyczysz z powodu twej rany, ¿e ból twój nie da siê u¶mierzyæ? Przez wielk± twoj± nieprawo¶æ i liczne twoje grzechy to ci uczyni³em».
To mówi Pan: «Oto przywrócê znowu namioty Jakuba i oka¿ê mi³osierdzie nad jego siedzibami. Miasto zostanie wzniesione na swych ruinach, a pa³ace stan± na swoim miejscu. Rozlegn± siê stamt±d hymny pochwalne i g³osy pe³ne rado¶ci. Pomno¿ê ich, by ich nie ubywa³o, przysporzê im chwa³y, by nimi nikt nie pogardza³. Jego synowie bêd± tak jak dawniej i jego zgromadzenie powstanie wobec Mnie; ukarzê natomiast wszystkich jego ciemiêzców. A jego w³adca bêdzie spo¶ród niego, panuj±cy jego bêdzie od niego pochodzi³. Zapewniê mu dostêp do Siebie, tak ¿e siê zbli¿y do Mnie. Bo kto inaczej mia³by odwagê zbli¿yæ siê do Mnie? – mówi Pan.
Wy bêdziecie moim narodem, a Ja bêdê waszym Bogiem».

Oto S³owo Bo¿e.
PSALM RESPONSORYJNY:

Ps 102 (101), 16-18. 19-20a i 21. 29 i 22-23 (R.: por. 19)

Lud wyzwolony niech wychwala Pana.

Poganie bêd± siê bali imienia Pana, *
a Twej chwa³y wszyscy królowie ziemi.
Bo Pan odbuduje Syjon i uka¿e siê w swym majestacie, †
przychyli siê ku modlitwie opuszczonych *
i nie odrzuci ich mod³ów.

Nale¿y to spisaæ dla przysz³ych pokoleñ, *
lud, który siê narodzi niech wychwala Pana.
Bo spojrza³ Pan z wysoko¶ci swego przybytku, †
aby us³yszeæ jêki niewidomych, *
aby skazanych na ¶mieræ uwolniæ.

Synowie s³ug Twoich bezpiecznie mieszkaæ bêd±, *
a ich potomstwo bêdzie trwa³o w Twej obecno¶ci.
By imiê Pana g³oszono na Syjonie i Jego chwa³ê w Jeruzalem, *
kiedy zgromadz± siê razem narody i królestwa, by s³u¿yæ Panu.

¦PIEW PRZED EWANGELI¡:

Ps 130 (129), 5

Alleluja, Alleluja, Alleluja

Pok³adam nadziejê w Panu,
ufam Jego s³owu.

Alleluja, Alleluja, Alleluja
EWANGELIA

Mt 15, 1-2. 10-14 Niebezpieczeñstwo za¶lepienia
S³owa Ewangelii wed³ug ¶wiêtego Mateusza

Do Jezusa przyszli z Jerozolimy faryzeusze i uczeni w Pi¶mie z zapytaniem: «Dlaczego twoi uczniowie postêpuj± wbrew tradycji starszych?» Bo nie myj± sobie r±k przed jedzeniem.
Jezus przywo³a³ do siebie t³um i rzek³ do niego: «S³uchajcie i chciejcie zrozumieæ: Nie to, co wychodzi do ust, czyni cz³owieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym».
Wtedy przyst±pili do Niego uczniowie i rzekli: «Wiesz, ¿e faryzeusze zgorszyli siê, gdy us³yszeli to powiedzenie». On za¶ odrzek³: «Ka¿da ro¶lina, której nie sadzi³ mój Ojciec niebieski, bêdzie wyrwana. Zostawcie ich. To s± ¶lepi przewodnicy ¶lepych. Lecz je¶li ¶lepy prowadzi, obaj w dó³ wpadaj±».

Oto s³owo Pañskie.

http://www.niedziela.pl/i...data=2014-08-05

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 4 SierpieÅ„ 2014, 19:48   

Pan Jezus nie uprawia religijnego makijazu . Dla Niego liczy sie czystosc serca a nie alchemia czystosci w wydaniu faryzejskich estetow religijnych , ktorzy sie gorsza Jego slowami, jak gdyby ich slowa byly bardziej prawdziwe, a ich religijnosc brdziej bliska sercu Boga. Nie widza na oczy , a zabieraja sie do przewodzenia innym, ktorzy podobnie jak oni sa slepi. Taka „duchowosc” skazana jest na wspolne „wpadniecie do dolu”, zarowno przewodnikow jak i tych ktorym oni przewodza.

Obysmy byli godnymi uczniami naszego Mistrza.
Ostatnio zmieniony przez Abuna Zygmunt 5 SierpieÅ„ 2014, 07:13, w caÅ‚oÅ›ci zmieniany 1 raz  

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2014, 04:32   

Zapewniê mu dostêp do Siebie, tak ¿e siê zbli¿y do Mnie. Bo kto inaczej mia³by odwagê zbli¿yæ siê do Mnie? – mówi Pan.

Badz uwielbiony Boze w Eucharystii.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2014, 09:09   

«S³uchajcie i chciejcie zrozumieæ: Nie to, co wychodzi do ust, czyni cz³owieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym». (z Mt 15)
Niby oczywiste, ale trudne w praktyce.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2014, 09:11   

"...religijny makija¿..."
Genialne sformu³owanie.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu