(Iz 56,1.6-7)
Tak mówi Pan: Zachowujcie prawo i przestrzegajcie sprawiedliwo¶ci, bo moje zbawienie ju¿ wnet nadejdzie i moja sprawiedliwo¶æ ma siê objawiæ. B³ogos³awiony cz³owiek, który tak czyni, i syn cz³owieczy, który siê stosuje do tego: czuwaj±c, by nie pogwa³ciæ szabatu, i pilnuj±c swej rêki, by siê nie dopu¶ci³a ¿adnego z³a. Niech¿e cudzoziemiec, który siê przy³±czy³ do Pana, nie mówi tak: Z pewno¶ci± Pan wykluczy mnie ze swego ludu. Rzezaniec tak¿e niechaj nie mówi: Oto ja jestem usch³ym drzewem. Tak bowiem mówi Pan: Rzezañcom, którzy przestrzegaj± moich szabatów i opowiadaj± siê za tym, co Mi siê podoba, oraz trzymaj± siê mocno mego przymierza, dam miejsce w moim domu i w moich murach oraz imiê lepsze od synów i córek, dam im imiê wieczyste i niezniszczalne. Cudzoziemców za¶, którzy siê przy³±czyli do Pana, a¿eby Mu s³u¿yæ i a¿eby mi³owaæ imiê Pana i zostaæ Jego s³ugami - wszystkich zachowuj±cych szabat bez pogwa³cenia go i trzymaj±cych siê mocno mojego przymierza, przyprowadzê na moj± ¦wiêt± Górê i rozweselê w moim domu modlitwy. Ca³opalenia ich oraz ofiary bêd± przyjête na moim o³tarzu, bo dom mój bêdzie nazwany domem modlitwy dla wszystkich narodów.
(Ps 67,2-3.5.8)
REFREN: Bóg mi³osierny niech nam b³ogos³awi
Niech Bóg siê zmi³uje nad nami i nam b³ogos³awi,
niech nam uka¿e pogodne oblicze.
Aby na ziemi znano Jego drogê,
Jego zbawienie w¶ród wszystkich narodów.
Niech siê narody ciesz± i wesel±,
bo rz±dzisz ludami sprawiedliwie
i kierujesz narodami na ziemi.
Niechaj nam Bóg b³ogos³awi,
niech siê Go boj± wszystkie krañce ziemi.
(Rz 11,13-15.29-32)
Do was, pogan, mówiê: Bêd±c aposto³em pogan, przez ca³y czas chlubiê siê pos³ugiwaniem swoim w tej nadziei, ¿e mo¿e pobudzê do wspó³zawodnictwa swoich rodaków i przynajmniej niektórych z nich doprowadzê do zbawienia. Bo je¿eli ich odrzucenie przynios³o ¶wiatu pojednanie, to czym¿e bêdzie ich przyjêcie, je¿eli nie powstaniem ze ¶mierci do ¿ycia? Bo dary ³aski i wezwanie Bo¿e s± nieodwo³alne. Podobnie bowiem jak wy niegdy¶ byli¶cie niepos³uszni Bogu, teraz za¶ z powodu ich niepos³uszeñstwa dost±pili¶cie mi³osierdzia, tak i oni stali siê teraz niepos³uszni z powodu okazanego wam mi³osierdzia, aby i sami mogli dost±piæ mi³osierdzia. Albowiem Bóg podda³ wszystkich niepos³uszeñstwu, aby wszystkim okazaæ swe mi³osierdzie.
(Mt 4,23)23 Jezus g³osi³ Ewangeliê o królestwie i leczy³ wszelkie choroby w¶ród ludu.
(Mt 15,21-28)
Jezus pod±¿y³ w stronê Tyru i Sydonu. A oto kobieta kananejska, wyszed³szy z tamtych okolic, wo³a³a: Ulituj siê nade mn±, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciê¿ko drêczona przez z³ego ducha. Lecz On nie odezwa³ siê do niej ani s³owem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: Odpraw j±, bo krzyczy za nami! Lecz On odpowiedzia³: Jestem pos³any tylko do owiec, które poginê³y z domu Izraela. A ona przysz³a, upad³a przed Nim i prosi³a: Panie, dopomó¿ mi! On jednak odpar³: Niedobrze jest zabraæ chleb dzieciom a rzuciæ psom. A ona odrzek³a: Tak, Panie, lecz i szczeniêta jedz± z okruszyn, które spadaj± ze sto³ów ich panów. Wtedy Jezus jej odpowiedzia³: O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci siê stanie, jak chcesz! Od tej chwili jej córka zosta³a uzdrowiona.
............................
www.mateusz.pl/czytania
Chialoby mi sie powiedziec- fajny jestes Panie Jezu...Niewiasta Cie prosi, a Ty jej nie odpowiadasz ani slowem...A za chwile odpowiadasz tak, ze skora cierpnie... A wszystko to po to, by pokazac nam, jak wielka jest wiara tej kobiety kananejskiej...
Ogromnie Cie lubie, Panie Jezu! Przepraszam za te poufalosc...To tylko dzis...Juz moze za chwile zaspiewam Ci i zagram na harfie o dziesieciu strunach....B±d¼ uwielbiony, nasz Wielki Panie!
...Jestem pos³any tylko do owiec, które poginê³y z domu Izraela...
Ciekawe w jaki sposób wypowiedzia³ Jezus te s³owa ? Czy by³o to tylko suche stwierdzenie zawieraj±ce pierwotny Bo¿y zamys³, czy by³o w nich jakie¶ zdziwienie, zaduma czy refleksja ?
Przypomnia³a mi siê przypowie¶æ o uczcie weselnej od której wymawiaj± siê zaproszeni i gospodarz ka¿e zebraæ wszystkich z ulicy...
Z ca³± pewno¶ci± bowiem kobieta kananejska reprezentuje pogan, wskazuje na tych, którzy choæ nie do nich najpierw zosta³ pos³any Mesjasz, to jednak pierwsi Go rozpoznaj± i zajmuj± jakby w wielkim planie zbawienia miejsce przeznaczone pierwotnie dla ¯ydów.
My¶lê dzisiaj o Bogu jako o Tym, Który "zmienia zdanie", my¶lê o Nim jako o Mi³o¶ci, która nie trzyma siê sztywno swoich w³asnych planów i zamys³ów , ale jest otwarta na ka¿dego cz³owieka...Jest w tym jaka¶ niewyobra¿alna Pokora...
W koñcu jednak Bóg i tak przeprowadzi swój plan. Wierzê, ¿e ¯ydzi , którzy ust±pili miejsca w wielkim planie zbawienia poganom, powróc± do Pana i rozpoznaj± w koñcu w Jezusie oczekiwanego Mesjasza.
"Niech¿e cudzoziemiec, który siê przy³±czy³ do Pana, nie mówi tak: Z pewno¶ci± Pan wykluczy mnie ze swego ludu.
Rzezaniec tak¿e niechaj nie mówi: Oto ja jestem usch³ym drzewem."
"Bóg podda³ wszystkich niepos³uszeñstwu, aby wszystkim okazaæ swe mi³osierdzie"
To nieposluszenstwo to rownie¿ bunt w nas. Obrona mi³o¶ci w³asnej .
Kobieta kananejska skupi³a w sobie to wszystko. I cudzoziemka i gorsza i odepchnieta.
Uslyszala jednak: wielka jest twoja wiara; niech ci siê stanie, jak chcesz!
Wbrew pozorom, dzisiejsza perykopa ewangeliczna nie podwaza oredzia milosci ktore stanowi istote Dobrej Nowiny o zbawieniu, ale je poglebia i radykalizuje. Jezus dokonuje profetycznego gestu odtwarcia na te osoby ktore sa spoza wspolnoty wybranych przymierzem starotestamentalnym i proponuje takie zachowanie Kosciolowi, nam. Jezus chce aby pekly okowy najwiekszej nawet ortodoksji ( dzieci - psy) wobec ludzkiej potrzeby zbawinia i pokornej o nie prosby. Innymi slowy Jezus ustala priorytet Nowego Przymierza, ktorymi nie jest legalizm i nie etniczny ekskluzywizm , ale zbawienie kazdego czlowieka ktory z pokora o nie prosi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum