Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 23SIERPNIA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 22 SierpieÅ„ 2014, 17:20   Czytania - SOBOTA - 23SIERPNIA 2014

Sobota, 23 SIERPNIA 2014

(Ez 43,1-7a)
Anio³ poprowadzi³ miê ku bramie, która skierowana jest na wschód. I oto chwa³a Boga Izraela przysz³a od wschodu, a g³os Jego by³ jak szum wielu wód, a ziemia ja¶nia³a od Jego chwa³y. By³o to widzenie równe temu, które ogl±da³em wtedy, gdy przyszed³, by zniszczyæ miasto, widzenie równe temu, które ogl±da³em nad rzek± Kebar. I upad³em na twarz. A chwa³a Pañska wesz³a do ¶wi±tyni przez bramê, która skierowana by³a ku wschodowi. Wtedy uniós³ miê duch i zaniós³ miê do wewnêtrznego dziedziñca. - A oto ¶wi±tynia pe³na by³a chwa³y Pañskiej. I us³ysza³em, jak kto¶ mówi³ do mnie od strony ¶wi±tyni, podczas gdy ów m±¿ sta³ jeszcze przy mnie. Rzek³ do mnie: Synu cz³owieczy, to jest miejsce tronu mojego, miejsce podstawy mych stóp, gdzie chcê na wieki mieszkaæ po¶ród Izraelitów.

(Ps 85,9ab.10-14)
REFREN: Na ziemi naszej Bóg zamieszka w chwale

Bêdê s³ucha³ tego, co mówi Pan Bóg:
oto og³asza pokój ludowi i ¶wiêtym swoim.
Zaprawdê bliskie jest Jego zbawienie
dla tych, którzy siê Jego boj±
i chwa³a zamieszka w naszej ziemi.

£aska i wierno¶æ spotkaj± siê ze sob±,
uca³uj± siê sprawiedliwo¶æ i pokój.
Wierno¶æ z ziemi wyro¶nie,
a sprawiedliwo¶æ spojrzy z nieba.

Pan sam obdarzy szczê¶ciem,
a nasza ziemia wyda swój owoc.
Przed Nim bêdzie kroczyæ sprawiedliwo¶æ,
a ¶ladami Jego kroków zbawienie.

(Mt 23,9a.10b)
Jeden jest ojciec wasz w niebie i jeden jest wasz Nauczyciel, Chrystus.

(Mt 23,1-12)
Jezus przemówi³ do t³umów i do swych uczniów tymi s³owami: Na katedrze Moj¿esza zasiedli uczeni w Pi¶mie i faryzeusze. Czyñcie wiêc i zachowujcie wszystko, co wam polec±, lecz uczynków ich nie na¶ladujcie. Mówi± bowiem, ale sami nie czyni±. Wi±¿± ciê¿ary wielkie i nie do uniesienia i k³ad± je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyæ ich nie chc±. Wszystkie swe uczynki spe³niaj± w tym celu, ¿eby siê ludziom pokazaæ. Rozszerzaj± swoje filakterie i wyd³u¿aj± frêdzle u p³aszczów. Lubi± zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzes³a w synagogach. Chc±, by ich pozdrawiano na rynkach i ¿eby ludzie nazywali ich Rabbi. Otó¿ wy nie pozwalajcie nazywaæ siê Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braæmi jeste¶cie. Nikogo te¿ na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. Nie chciejcie równie¿, ¿eby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. Najwiêkszy z was niech bêdzie waszym s³ug±. Kto siê wywy¿sza, bêdzie poni¿ony, a kto siê poni¿a, bêdzie wywy¿szony.
...............................
www.mateusz.pl/czytania

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu