Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - CZWARTEK - 11GRUDNIA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 10 GrudzieÅ„ 2014, 15:28   Czytania - CZWARTEK - 11GRUDNIA 2014

Czwartek, 11 GRUDNIA 2014

,(Iz 41,13-20)
Ja, Pan, twój Bóg, uj±³em ciê za prawicê mówi±c ci: Nie lêkaj siê, przychodzê ci z pomoc±. Nie bój siê, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja ciê wspomagam - wyrocznia Pana - odkupicielem twoim - ¦wiêty Izraela. Oto Ja przemieniam ciê w m³ockarskie sanie, nowe, o podwójnym rzêdzie zêbów: ty zm³ócisz i wykruszysz góry, zmienisz pagórki w drobn± sieczkê; ty je przewiejesz, a wicher je porwie i tr±ba powietrzna rozmiecie. Ty natomiast rozradujesz siê w Panu, chlubiæ siê bêdziesz w ¦wiêtym Izraela. Nêdzni i biedni szukaj± wody, i nie ma! Ich jêzyk wysech³ ju¿ z pragnienia. Ja, Pan, wys³ucham ich, nie opuszczê ich Ja, Bóg Izraela. Ka¿ê wytrysn±æ strumieniom na nagich wzgórzach i ¼ród³om wód po¶rodku nizin. Zamieniê pustyniê na pojezierze, a wyschniêt± ziemiê na wodotryski. Na pustyni zasadzê cedry, akacje, mirty i oliwki; rozkrzewiê na pustkowiu cyprysy, wi±zy i bukszpan obok siebie. A¿eby widzieli i poznali, rozwa¿yli i pojêli wszyscy, ¿e rêka Pañska to uczyni³a, ¿e ¦wiêty Izraela tego dokona³.

(Ps 145,1.9-13)
REFREN: Pan jest ³agodny i bardzo ³askawy

Bêdê Ciebie wielbi³, Bo¿e mój i Królu,
i s³awi³ Twoje imiê przez wszystkie wieki.
Pan jest dobry dla wszystkich,
a Jego mi³osierdzie nad wszystkim, co stworzy³.

Niech Ciê wielbi±, Panie, wszystkie Twoje dzie³a
i niech Ciê b³ogos³awi± Twoi ¶wiêci.
Niech mówi± o chwale Twojego królestwa
i niech g³osz± Twoj± potêgê.

Aby synom ludzkim oznajmiæ Twoj± potêgê
i wspania³o¶æ chwa³y Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.

(Iz 45,8)
Niebiosa, spu¶æcie sprawiedliwego jak rosê, niech jak deszcz sp³ynie z ob³oków, niech siê otworzy ziemia i zrodzi Zbawiciela.

(Mt 11,11-15)
Jezus powiedzia³ do t³umów: Zaprawdê, powiadam wam: Miêdzy narodzonymi z niewiast nie powsta³ wiêkszy od Jana Chrzciciela. Lecz najmniejszy w królestwie niebieskim wiêkszy jest ni¿ on. A od czasu Jana Chrzciciela a¿ dot±d królestwo niebieskie doznaje gwa³tu i ludzie gwa³towni zdobywaj± je. Wszyscy bowiem Prorocy i Prawo prorokowali a¿ do Jana. A je¶li chcecie przyj±æ, to on jest Eliaszem, który ma przyj¶æ. Kto ma uszy, niechaj s³ucha!
..............................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2014, 02:47   

"Nie lêkaj siê, przychodzê ci z pomoc±. Nie bój siê, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja ciê wspomagam"

Bog jest wielki w stosunku do czlowieka i tylko On moze go uratowac. Tylko On moze czlowieka objac swoim silnym, ojcowskim ramieniem. Tylko Bog jest nadzieja i obrona dla czlowieka

Ludzie gwaltowni zdobywaja krolestwo niebieskie. Nie sa to ludzie odwolujacy sie do gwaltu i przemocy, ale ludzie ktorzy nie sa obojetni, ludzie ktorzy sie zangazuja i reaguja na to co ich otacza. Ludzie, ktorzy sluchaja i slysza to co rzeczywiscie slychac, a nie to co chca uslyszec, widza to co jest, a nie to co chca zobaczyc. To ludzie, ktorzy potrafia pokonac swoj egoizm i pojsc za nauka Jezusa

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2014, 09:55   

„Ludzie gwa³towni”, to ludzie zdecydowani, ludzie oddani Bogu calkowicie, sluzacy Mu calym sercem – do takich nale¿y Krolestwo Niebieskie.

Najwazniejsze przykazanie brzmi podobnie : miluj Boga calym sercem, cala dusza, z wszystkich sil i wszystkich mysli.

Papiez Jan Pawel II zwracal siê do Maryi :”totus tuus”, gdyz Ona ca³kowicie by³a oddana Bogu („Oto ja sluzebnica Panska, niech mi siê stanie wedlug twego slowa”)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2014, 09:56   

Zbawienie dokonuje siê w kontek¶cie przymierza. Zbawienie to przymierze które tryumfuje. Zwycieski jest ten kogo wspiera Bog Izraela, to znaczy Bog Abrahama, Izaaka i Jakuba, a my mowimy Bog i Ojciec naszego Pana Jezusa Chrystusa. Zwyciestwo to Zmartwychwstanie, Wstapienie do Nieba. Zwyciestwo to przyjscie Jezusa w chwale, przy koncu wiekow. Zwyciestwo to Zeslanie Ducha Swietego, to Nowe Niebo i Nowa Ziemia, to cz³owiek nowy. Zwyciestwo to radosc w Panu i chlubienie siê Bogiem.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2014, 10:38   

"Ja, Pan, twój Bóg, uj±³em ciê za prawicê mówi±c ci: Nie lêkaj siê, przychodzê ci z pomoc±. (Iz 41)"

Nie bój siê.
Nie obawiaj siê.

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2014, 17:57   

Pan jest ³agodny i bardzo ³askawy

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu