Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania- III NIEDZIELA Wlk.Postu - 8MARCA 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 7 Marzec 2015, 17:49   Czytania- III NIEDZIELA Wlk.Postu - 8MARCA 2015

III Niedziela Wielkiego Postu, 8 MARCA 2015

(Wj 20,1-17)
W owych dniach mówi³ Bóg wszystkie te s³owa: Ja jestem Pan, twój Bóg, który ciê wywiód³ z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie bêdziesz mia³ cudzych bogów obok Mnie! Nie bêdziesz czyni³ ¿adnej rze¼by ani ¿adnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemi±! Nie bêdziesz oddawa³ im pok³onu i nie bêdziesz im s³u¿y³, poniewa¿ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze wystêpek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzglêdem tych, którzy Mnie nienawidz±. Okazujê za¶ ³askê a¿ do tysi±cznego pokolenia tym, którzy Mnie mi³uj± i przestrzegaj± moich przykazañ. Nie bêdziesz wzywa³ imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdy¿ Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy. Pamiêtaj o dniu szabatu, aby go u¶wiêciæ. Sze¶æ dni bêdziesz pracowaæ i wykonywaæ wszystkie twe zajêcia. Dzieñ za¶ siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie mo¿esz przeto w dniu tym wykonywaæ ¿adnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje byd³o, ani cudzoziemiec, który mieszka po¶ród twych bram. W sze¶ciu dniach bowiem uczyni³ Pan niebo, ziemiê, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym za¶ dniu odpocz±³. Dlatego pob³ogos³awi³ Pan dzieñ szabatu i uzna³ go za ¶wiêty. Czcij ojca twego i matkê twoj±, aby¶ d³ugo ¿y³ na ziemi, któr± Pan, Bóg twój, da tobie. Nie bêdziesz zabija³. Nie bêdziesz cudzo³o¿y³. Nie bêdziesz krad³. Nie bêdziesz mówi³ przeciw bli¼niemu twemu k³amstwa jako ¶wiadek. Nie bêdziesz po¿±da³ domu bli¼niego twego. Nie bêdziesz po¿±da³ ¿ony bli¼niego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wo³u, ani jego os³a, ani ¿adnej rzeczy, która nale¿y do bli¼niego twego.

(Ps 19,8-11)
REFREN: S³owa Twe, Panie, daj± ¿ycie wieczne.

Prawo Pañskie jest doskona³e i pokrzepia duszê,
¶wiadectwo Pana niezawodne, uczy prostaczka m±dro¶ci.
Jego s³uszne nakazy raduj± serce,
ja¶nieje przykazanie Pana i ol¶niewa oczy.

Boja¼ñ Pana jest szczera i trwa na wieki,
s±dy Pana prawdziwe, a wszystkie razem s³uszne.
Cenniejsze nad z³oto, nad z³oto najczystsze,
s³odsze od miodu p³yn±cego z plastra.

(1Kor 1,22-25)
Gdy ¯ydzi ¿±daj± znaków, a Grecy szukaj± m±dro¶ci, my g³osimy Chrystusa ukrzy¿owanego, który jest zgorszeniem dla ¯ydów, a g³upstwem dla pogan, dla tych za¶, którzy s± powo³ani, tak spo¶ród ¯ydów, jak i spo¶ród Greków, Chrystusem, moc± Bo¿± i m±dro¶ci± Bo¿±. To bowiem, co jest g³upstwem u Boga, przewy¿sza m±dro¶ci± ludzi, a co jest s³abe u Boga, przewy¿sza moc± ludzi.

(J 3,16)
Tak bowiem Bóg umi³owa³ ¶wiat, ¿e da³ Syna swego Jednorodzonego, ka¿dy, kto w Niego wierzy, ma ¿ycie wieczne.

(J 2,13-25)
Zbli¿a³a siê pora Paschy ¿ydowskiej i Jezus uda³ siê do Jerozolimy. W ¶wi±tyni napotka³ siedz±cych za sto³ami bankierów oraz tych, którzy sprzedawali wo³y, baranki i go³êbie. Wówczas sporz±dziwszy sobie bicz ze sznurków, powypêdza³ wszystkich ze ¶wi±tyni, tak¿e baranki i wo³y, porozrzuca³ monety bankierów, a sto³y powywraca³. Do tych za¶, którzy sprzedawali go³êbie, rzek³: We¼cie to st±d, a z domu mego Ojca nie róbcie targowiska! Uczniowie Jego przypomnieli sobie, ¿e napisano: Gorliwo¶æ o dom Twój poch³onie Mnie. W odpowiedzi za¶ na to ¯ydzi rzekli do Niego: Jakim znakiem wyka¿esz siê wobec nas, skoro takie rzeczy czynisz? Jezus da³ im tak± odpowied¼: Zburzcie tê ¶wi±tyniê, a Ja w trzech dniach wzniosê j± na nowo. Powiedzieli do Niego ¯ydzi: Czterdzie¶ci sze¶æ lat budowano tê ¶wi±tyniê, a Ty j± wzniesiesz w przeci±gu trzech dni? On za¶ mówi³ o ¶wi±tyni swego cia³a. Gdy wiêc zmartwychwsta³, przypomnieli sobie uczniowie Jego, ¿e to powiedzia³, i uwierzyli Pismu i s³owu, które wyrzek³ Jezus. Kiedy za¶ przebywa³ w Jerozolimie w czasie Paschy, w dniu ¶wi±tecznym, wielu uwierzy³o w imiê Jego, widz±c znaki, które czyni³. Jezus natomiast nie zwierza³ siê im, bo wszystkich zna³ i nie potrzebowa³ niczyjego ¶wiadectwa o cz³owieku. Sam bowiem wiedzia³, co w cz³owieku siê kryje.
.........................
www.mateusz.pl/czytania

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 7 Marzec 2015, 21:54   

Co innego spekulacje na temat "istnienia Boga", a co innego pytanie o WIERNOSC BOGU.
Co innego kazania na temat wlasciwiego zachowania sie w swiatynii, a co innego uplecenie bicza ze sznurkow i wyrzucenie kupczacych w swiatynii, bo swiatynia to nie jest targowisko. O co innego chodzi kupczacym na targu, a co innego jest modlitwa.
Pelne rozumienie tych problemow daje KRZYZ CHRYSTUSA.

R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 8 Marzec 2015, 22:36   

"Zburzcie tê ¶wi±tyniê" - ci±gle powraca mi pytanie: Dlaczego Jezus wypowiedzia³ te s³owa? S³owa te, przytoczone na procesie s±dowym Jezusa (zmienione przez zeznaj±cych przeciwko Jezusowi na "Zburzê tê ¶wi±tyniê") by³y g³ównym powodem skazania Jezusa na ¶mieræ. Zawieraj±ce my¶l o zburzeniu ¶wi±tyni zapewne zosta³y odebrane przez ¯ydów szczyc±cych siê ni± jako prowokacyjne, czy wrêcz blu¼niercze.
S³owa te mo¿e musia³y pa¶æ, aby mog³o dokonaæ siê zbawienie.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu