Wysłany: 5 Czerwiec 2015, 15:49 Wielkie objawienia Serca Jezusowego
http://adonai.pl/modlitwy/?id=piatki&action=2 "Odpowiadajcie Mu zatem mi³o¶ci±
na mi³o¶æ i nigdy nie zapominajcie o Tym,
którego mi³o¶æ do was pchnê³a a¿ do ¶mierci"
¶w. Ma³gorzata Maria
Wielkie objawienia Serca Jezusowego
Wyj±tkow± rolê w ¿yciu ¶w. Ma³gorzaty Marii odegra³y cztery objawienia zwane wielkimi. Jezus ukazywa³ siê jej ju¿ wcze¶niej, lecz w latach 1673-1675 w zakonie Sióstr Nawiedzenia w Paray-le-Monial czterokrotnie objawi³ siê z zamiarem przybli¿enia istoty kultu swego Serca. Zbawiciel ¿yczy³ sobie, by czczono Je jako symbol Jego nieskoñczonej mi³o¶ci do ludzi. Aposto³ce powierzy³ specjaln± misjê. Mia³a mówiæ ludziom o wielkim skarbcu mi³o¶ci, jakim jest Serce Jezusa. Jej zadanie polega³o na u¶wiadomieniu ludziom konieczno¶ci zado¶æuczynienia i wynagradzania Jezusowi za nasze grzechy.
Objawienie pierwsze - ods³oniêcie tajemnic
Pierwsze z wielkich objawieñ mia³o miejsce 27 grudnia 1673 r., w uroczysto¶æ ¶w. Jana Ewangelisty. Jezus niespodziewanie ukaza³ siê siostrze Ma³gorzacie Marii podczas adoracji Naj¶wiêtszego Sakramentu. Ods³oni³ przed skromn± zakonnic± tajemnice swego Boskiego Serca. Jezus tak objawi³ wielk± mi³o¶æ do cz³owieka: "Moje Boskie Serce goreje tak wielk± mi³o¶ci± ku ludziom, a zw³aszcza ku tobie, ¿e nie mo¿e ju¿ powstrzymaæ w sobie p³omieni tej gor±cej mi³o¶ci. Musi je rozlaæ za twoim po¶rednictwem i ukazaæ siê ludziom, by ich ubogaciæ drogocennymi skarbami, które ci ods³aniam, a które zawieraj± ³aski u¶wiêcaj±ce i zbawienne, konieczne, by ich wydobyæ z przepa¶ci zatracenia". Po tych s³owach Jezus ukaza³ zakonnicy swoje bij±ce Serce, a nastêpnie za¿±da³ jej serca. Odda³a Mu je z rado¶ci±, a On zanurzy³ je w swoim Sercu, po czym zwróci³ Ma³gorzacie Marii "jako p³omieñ gorej±cy w kszta³cie serca". Powiedzia³, ¿e jest to drogocenny zadatek Jego mi³o¶ci, która trawiæ bêdzie j± do ostatniej chwili. Od tej pory zakonnica mia³a odczuwaæ w swoim sercu nieustaj±cy ból, który narasta³ w ka¿dy pierwszy pi±tek miesi±ca.
"Odpowiadajcie Mu zatem mi³o¶ci± na mi³o¶æ i nigdy nie zapominajcie o Tym, którego mi³o¶æ do was pchnê³a a¿ do ¶mierci".
¶w. Ma³gorzata Maria Alacoque
Objawienie drugie - Pan czeka na mi³o¶æ ludzi
Nied³ugo pó¼niej siostra Ma³gorzata Maria dozna³a drugiego objawienia. Pewnego dnia uda³a siê do kaplicy klasztornej, gdzie Zbawiciel ju¿ na ni± czeka³. Zobaczy³a wtedy po raz kolejny Serce Jezusa. Zdawa³o siê Ono spoczywaæ na tronie z ognia i promieni. ¦w. Ma³gorzata mog³a nawet dostrzec ranê zadan± w³óczni±. Serce otacza³a korona cierniowa, a u góry wieñczy³ Je krzy¿. Jezus za¿±da³, by Ma³gorzata Maria przyprowadzi³a siostry i braci do Jego Serca. Poleci³ te¿ powiedzieæ ludziom, ¿e ich kocha oraz ¿e czeka na ich mi³o¶æ. Jezus otworzy³ Serce przed ni±, aby ludzie czerpali z Niego bogactwo mi³o¶ci i mi³osierdzia oraz ³aski u¶wiêcenia, potrzebne w drodze do Odkupiciela. "To nabo¿eñstwo jest ostatnim wysi³kiem mojej mi³o¶ci i bêdzie dla ludzi jedynym ratunkiem w tych ostatnich czasach" - oznajmi³ Jezus siostrze Ma³gorzacie Marii.
W czasie drugiego objawienia ¶w . Ma³gorzata Maria ujrza³a Boskie Serce "jakby na tronie ca³kowicie z ognia i p³omieni ja¶niej±cych bardziej ni¿ s³oñce, z ran± i otoczone koron± cierniow±, z krzy¿em na szczycie"
Objawienie trzecie - Udrêka z powodu niewdziêczno¶ci
2 lipca 1674 r. siostra Ma³gorzata Maria zatopiona w modlitwie przed tabernakulum, nawet nie przeczuwa³a, co siê zaraz wydarzy. Nagle pojawi³ siê przed ni± Pan Jezus. Z Jego ran bi³a niezwyk³a jasno¶æ. ¦wiat³o rany Serca rozros³o siê, a Pan zacz±³ mówiæ o niewdziêczno¶ci, jak± Mu ludzie odp³acaj± za Jego mi³o¶æ. Sprawia mu to wiêksz± udrêkê ni¿ wszystkie cierpienia, których dozna³ w trakcie swego ziemskiego ¿ycia. "Przynajmniej ty staraj siê mi zado¶æuczyniæ, o ile to bêdzie w twojej mocy, za ich niewdziêczno¶æ" - powiedzia³ Jezus Ma³gorzacie Marii. Za¿±da³, by przyjmowa³a Komuniê ¶w. tak czêsto, jak tylko mo¿e, a zw³aszcza w ka¿dy pierwszy pi±tek miesi±ca. Chrystus poleci³ jej tak¿e modlitwê ka¿dej nocy z czwartku na pi±tek miêdzy godz. 23.00 a 24.00. Siostra Ma³gorzata Maria uczestniczy³a w ten sposób w ¶miertelnym smutku Chrystusa, który sta³ siê Jego udzia³em w Ogrodzie Oliwnym.
Objawienie czwarte - ku ¦wiêtu Serca Jezusowego
Do najwa¿niejszego z objawieñ dosz³o 19 czerwca 1675 r., w oktawie Bo¿ego Cia³a. ¦w. Ma³gorzata Maria klêcza³a przed Naj¶wiêtszym Sakramentem, kiedy ujrza³a Pana Jezusa. Ods³oni³ On swe Serce i powiedzia³: "Oto Serce, które tak bardzo umi³owa³o ludzi, ¿e niczego nie szczêdzi³o, a¿ do wyczerpania i wyniszczenia siê, by im daæ dowody swej mi³o¶ci. A w zamian od wiêkszo¶ci ludzi doznajê tylko niewdziêczno¶ci przez nieuszanowania i ¶wiêtokradztwa, przez oziêb³o¶æ i pogardê, z jak± siê odnosz± do Mnie w tym Sakramencie mi³o¶ci". Podczas tego objawienia Jezus za¿±da³, aby w pierwszy pi±tek po oktawie Bo¿ego Cia³a odbywa³a siê szczególna uroczysto¶æ ku czci Jego Serca i aby w tym dniu przystêpowano do Komunii ¶w. oraz uroczy¶cie wynagradzano zniewagi, jakich Serce Jezusowe doznaje od ludzi.
Wpatrzeni w Jezusowe Serce. Dziewiêæ Pierwszych Pi±tków miesi±ca
¦w. Józef Sebastian Pelczar
Zamieszczone w ksi±¿ce fragmenty medytacji oraz teksty modlitw ¶w. Józefa Sebastiana Pelczara s± zachêt± do "wpatrzenia siê" w Jezusowe Serce. W oparciu o my¶li ¦wiêtego powsta³ przewodnik mog±cy s³u¿yæ jako pomoc w kontemplacji Naj¶wiêtszego Serca Pana Jezusa... » zobacz wiêcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum