Wysłany: 27 Czerwiec 2015, 20:38 Bog jest Dobry, swiat tez
Bog jest Dobry i swiat tez, bo jest stworzony przez Dobrego Boga. Bog nie po to powoluje cos do zycia, aby potem unicestwic to zycie. Jest to bardzo wazne stwierdzenie wiary, wrecz fundamentalne, o którym nie nale¿y zapominac w swiecie pelnym umierania i ¶mierci.
„Bog dla nie¶miertelno¶ci stworzyl czlowieka – uczynil go obrazem swej wlasnej wieczno¶ci”, a wiecznosc to nie tylko kategoria czasowa, czy raczej ponadczasowa, ale kategoria egzystencjalna. Bog jest mi³o¶ci± i wieczno¶æ jest mi³o¶ci±. Jestesmy powolani do Bozej wieczno¶ci, a wiec jednoczesnie trzeba uznac, ze jeste¶my powolani do Bozej mi³o¶ci i nie ma innej formy Bozego zycia jak tylko milosc.
Smierc weszla na swiat, ale tylko epizodycznie. Wywolal ja grzech. „Smierc weszla na swiat przez zawisc diabla”, tego który sprzeciwil siê mi³o¶ci , bo zamiast cieszyc siê ze szczescia czlowieka, on dostrzegl w nim swojego konkurenta, widzac w nim zagrozenie dla mi³o¶ci która on siê cieszyl.
Odrzucil zachêtê do s³u¿by, bo kazda prawdziwa milosc jest sluzebna i zamiast wykorzystac to jako szanse osi±gniêcia Pelni, on zwrocil siê przeciwko Temu który mu te szanse ofiarowal. Zwrocil siê przeciwko Bogu i przeciwko cz³owiekowi.
Sluzebna milosc Chrystusa, ktorej wyrazem jest Krzyz, usunê³a ten tragiczny epizod zaprzeczenia Bozemu stworzeniu, przynios³a cz³owiekowi i swiatu Zbawinie , które jest wieczn± Pelni±, a ta Pelnia to Milosc.
Panie, Bo¿e mój, z krainy umar³ych wywo³a³e¶ moj± duszê
i ocali³e¶ mi ¿ycie spo¶ród schodz±cych do grobu.
Zamieni³e¶ w taniec mój ¿a³obny lament.
Bo¿e mój i Panie, bêdê Ciê s³awi³ na wieki. Ps 30
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum