1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
Piêkno Twojego przybycia
duchowe uniesienie
tanecznie
jak muzyka
jeszcze dr¿y we mnie
czujê je na ca³ym ciele
taka wielka to rado¶æ
¿e jeszcze teraz
nie mogê oddychaæ
ca³y jestem odmieniony
i ten sam ca³y
marzenia które spokojnie
dot±d ze mn± mieszka³y
zaczê³y po¶piesznie znikaæ
bo przesta³y byæ marzeniami
staj±c siê najprawdziwsz±
prawd± ¿ycia
które wskrzesi³o we mnie
piêkno Twojego przybycia
- O. Z. Kwiatkowski
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
O Jezu, Ty¶ powiedzia³: „Ja jestem bram±. Je¿eli kto¶ wejdzie przeze Mnie, bêdzie zbawiony”... nie chcê zadowoliæ siê czytaniem Twoich s³ów, ich rozwa¿aniem, uznawaniem, podziwianiem i g³oszeniem; pomó¿ mi, Panie, zastosowaæ je i ¿yæ nimi, przemieniæ je w moje w³asne ¿ycie... Pomó¿ mi ¿yæ wiar± i odrzuciæ precz rozum ludzki, który jest wobec Ciebie g³upstwem, a kierowaæ moim ¿yciem wed³ug s³ów Twojej boskiej m±dro¶ci, która jest g³upstwem wobec ludzi. Obym „wszed³ przez Ciebie” kochaj±c Ciê z ca³ego serca... obym „wszed³ przez Ciebie” na¶laduj±c Ciê... obym „wszed³ przez Ciebie” bêd±c Ci pos³usznym... Owce s± zjednoczone ze swym pasterzem, bo patrz± na niego, id± za nim i s± mu pos³uszne; obym szed³ za Tob± za ich przyk³adem i mi³owa³ Ciê, mój Boski Pasterzu; obym patrzy³ na Ciebie przez kontemplacje, szed³ za Tob± na¶laduj±c Ciê i bêd±c Ci pos³usznym
(Ch. De Foucauld).
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Jak ³ania pragnie wody ze strumieni,
tak dusza moja pragnie Ciebie, Bo¿e.
Dusza moja Boga pragnie, Boga ¿ywego,
kiedy¿ wiêc przyjdê i ujrzê oblicze Bo¿e?
Ps 42
[b]Jest to najglebsze pragnienia czlowieka, konstytuujace jego czlowieczenstwo i prowadzace go do Pelni Zycia. Gdy zas ja osiagnie, bedzie to najwieksza radosc, decydujaca o jego wiecznym szczesciu.
Ze¶lij ¶wiat³o¶æ i wierno¶æ swoj±,
niech one mnie wiod±.
Niech mnie zaprowadz± na Tw± górê ¶wiêt±
i do Twoich przybytków. (Ps 42)
[/b]
Niech Bóg siê zmi³uje nad nami i nam b³ogos³awi,
niech nam uka¿e pogodne oblicze.
Ps 67
Niech Bog nas prowadzi poprzez swoje slowo i znaki. Niech nam da swoj pokoj „ktorego swiat dac nam nie moze”i niech nas uczyni swoimi znakami pokoju i pojednania.
Aby na ziemi znano Jego drogê,
Jego zbawienie w¶ród wszystkich narodów.
Niech Ciebie, Bo¿e, wys³awiaj± ludy,
niech wszystkie narody oddaj± Ci chwa³ê.
Niech siê narody ciesz± i wesel±,
¿e rz±dzisz ludami sprawiedliwie
i kierujesz narodami na ziemi.(Ps 67)
Niech Bóg siê zmi³uje nad nami i nam b³ogos³awi,
niech nam uka¿e pogodne oblicze.
Ps 67
Pogodnej woli pragne Twej Panie, miej dla nas zmilowanie, bysmy i my mogli sie cieszyc darowanym zyciem.
Niezmierzona, cudowna tajemnica! A na dnie tej tajemnicy znajdujemy tak ma³ego stworzenia ludzkiego. Bóg stworzy³ cz³owieka wolnym i dlatego, choæ pragnie w nim dokonywaæ wielkich rzeczy, nie chce tego uczyniæ bez jego zgody. Bóg pragnie przekszta³ciæ i u¶wiêciæ ³ask± swoj± ludzi, lecz zanim to uczyni, oczekuje ich tak. Niechaj to nasze tak bêdzie szczere i ca³kowite jak Maryi, a Bóg dokona w nas swego dzie³a.
- (¶w. Bernard)
Maryjo, wspieraj "tak" tych s³abych, ratuj nas, Matko.
Pozdrawiam Ciê, pe³na ³aski, Pan jest z Tob±. Nie tylko jest z Tob± Bóg Syn, któremu da³a¶ swoj± krew, lecz równie¿ Bóg Duch ¦wiêty, za którego spraw± poczê³a¶, Bóg Ojciec, który od wieków zrodzi³ Tego, którego¶ Ty poczê³a. Z Tob± jest Ojciec, który sprawia, ¿e Jego Syn jest Twoim. Z Tob± jest Syn, który pragn±c dokonaæ cudownej tajemnicy ukrywa siê w Twoim ³onie matczynym, nic naruszaj±c Twojego dziewictwa. Jest z Tob± Duch ¦wiêty, który razem z Ojcem i Synem u¶wiêca Ciê. Prawdziwie, Bóg jest z Tob±.
„B³ogos³awiona jeste¶ miêdzy niewiastami... i b³ogos³awiony owoc Twojego ³ona”. Owoc Twojego ³ona jest b³ogos³awiony, o Dziewico, nie dlatego, ¿e Ty jeste¶ b³ogos³awiona, lecz Ty jeste¶ b³ogos³awiona, bo On Ciê uprzedzi³ s³odycz± swoich b³ogos³awieñstw. Prawdziwie b³ogos³awiony owoc Twojego ³ona, albowiem w Nim s± b³ogos³awione wszystkie narody. Z Jego pe³no¶ci Ty równie¿ otrzyma³a¶ razem z innymi, chocia¿ w sposób ró¿ny od innych (¶w. Bernard).
„Znalaz³em Dawida, mojego s³ugê,
nama¶ci³em go moim ¶wiêtym olejem,
by rêka moja zawsze przy nim by³a
i umacnia³o go moje ramiê.
Ps 89
Niech zstapi na nas Twoje swiete namaszczenie, aby miec zawsze Twoja opieke, by nas zawsze „umacnialo Twoje ramie”i abysmy mogli wolac do Ciebie :”Ty jestes moim Ojcem, moim Bogiem, opoka mego zbawienia”.
Ci, którzy we ³zach siej±,
¿±æ bêd± w rado¶ci.
Id± i p³acz±
nios±c ziarno na zasiew,
lecz powróc± z rado¶ci±
nios±c swoje snopy.
Ps 126
Prosimy o poczucie sensu w chwilach cierpienia, aby mozna bylo patrzec na nie jako zasiew pod przyszle plony.
Prosimy Cie Panie abysmy nie byli przyczyna czyjegos cierpienia i abysmy umieli cierpiacym skutecznie pomagac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum