„Czy jednak naprawdê zamieszka Bóg na ziemi? Przecie¿ niebo i niebiosa najwy¿sze nie mog± Ciê obj±æ, a tym mniej ta ¶wi±tynia, któr± zbudowa³em” (1 Krl 8,27).
taki drogi mi jeste¶
taki bliski
w ten dzieñ uroczysty
w ten czysty poranek
w gotyckim sklepieniu ciszy
w strugach ¶wiate³ prze¼roczystych
Mocny Wielki Nie¶miertelny
taki zwyczajny
taki swojski
taki naturalnie niezwyk³y
-O.Z.Kwiatkowski
1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
trzy ko¶cio³y ----------------
jeden ko¶ció³
wznios³y i dumny
siedzi okrakiem
na tronie z ko¶ci s³oniowej
i rz±dzi ¶wiatem
drugi ko¶ció³
geometrycznie doskona³y
rygorystycznie akuratny
co do sylaby i co do litery
ustawiony w równe kolumny
niezmiennych ·artyku³ów wiary
trzymaj±cy w rêku urzêdowe placet
pe³nej zgodno¶ci z orygina³em
trzeci ko¶ció³
t³umny i szumny
jak strzeliste wie¿yce
wielkopostnych kazañ
i jak tryumfalne dzwony
ja³mu¿ny dawanej
dla zbudowania maluczkich
jest jeszcze ko¶ció³
celowo zapominany
którego krytykowaæ nawet nikt nie chce
plebsowi wydany do zabawy
elitom na wy¶mianie
i jest jeszcze Betlejem
jest Nazaret
jest Ogród Oliwny
s± drogi Palestyny
Ko¶ció³ tak biedny jak ró¿aniec
tak cichy
jak anio³ ¶piesz±cy wczesnym rankiem
z Bo¿ym poselstwem do Maryi
-O.Z.Kwiatkowski
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Pozwólmy Bogu dzia³aæ w nas. ¦wi±tynia to miejsce Jego ubogacaj±cego dzia³ania. Otwórzmy serca na nie, aby¶my mogli wróciæ do domu usprawiedliwieni, czyli udoskonaleni przez samego Boga.-Ks. Edward Staniek
O Panie, daleko jestem od tego, by siê uwa¿aæ za sprawiedliwego... Mam prosiæ, p³akaæ, spowiadaæ siê, a nie wynosiæ siê, a nie che³piæ siê i chlubiæ siê swoimi zas³ugami, bo chocia¿ co¶ posiadam, czym móg³bym siê radowaæ, co mam, czego bym nie otrzyma³?
Naucz mnie otwieraæ Ci drogê przez wyznanie grzechów, aby¶ móg³ przyj¶æ do mnie... Wtedy przyjdziesz do mnie i nawiedzisz mnie. Bêdziesz wiedzia³ istotnie, gdzie postawiæ stopy, aby przyj¶æ do mnie. Przedtem za¶, dopóki nie wyzna³em mojego grzechu, zagradza³em Ci drogê, a Ty, Bo¿e mój, nie mia³e¶ którêdy przyj¶æ do mnie. Ja wiêc bêdê wyznawa³ grzechy mojego ¿ycia i otwiera³ Ci drogê, a Ty, o Chryste, przyjdziesz do mnie i na drodze stawiaj±c swe kroki, bêdziesz mnie kszta³towa³ wed³ug Twoich ¶ladów (¶w. Augustyn).
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Pan jest Sêdzi±, który nie ma wzglêdu na osoby (Syr)
Za wszystkie ko¶cio³y z wiersza Ojca, aby ich drogi do wspólnego celu czasami siê krzy¿owa³y.
Za nas którzy te¿ jeste¶my ró¿ni. Mój dzisiejszy dzieñ i modlitwa.
Bardzo poruszy³o mnie dzisiejsze zestawienie niedzielnych czytañ i niedzielnego ró¿añca.
zagradza³em Ci drogê, a Ty, Bo¿e mój, nie mia³e¶ którêdy przyj¶æ do mnie (Augustyn)
Cale nasze ziemskie zycie zmierzamy do wiecznosci. Im blizej tym mniej zbednego bagazu dzwigamy. To dzieki Tobie Boze,przez sakramenty dajesz nam mozliwosc wyzbywania sie zlego, ktore zagracalo droge,ktore nie pozwalalo byc blisko. Jestem Ci wdzieczna,ze wyznaczasz mi pokute,ktorej sama bym sobie nie narzucila. Moja buta ludzka jakos dziwnie sie rozmywa w Twej niezrozumialej bo Boskiej milosci. Ty jestes Bogiem a ja czlowiekiem. Ty jestes Wszystkim, a ja bez Ciebie....nie dopuszczam takiej mysli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum