Strona G艂贸wna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U偶ytkownicyU偶ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Nast臋pny temat
DZIEWI势 PIERWSZYCH PIK覹
Autor Wiadomo艣膰
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wys艂any: 6 Listopad 2014, 17:53   DZIEWI势 PIERWSZYCH PIK覹

http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_19.htm

DZIEWI势 PIERWSZYCH PIK覹

M骿 brat, niestety, bardzo oddali� si� od Boga. Do舵 powiedzie�, 縠 縴je ju� z trzeci� kobiet� i przesta� chodzi� do ko禼io砤. Mama bardzo to prze縴wa, ale pociesza si� tym, 縠 kiedy by� ch硂pcem, odprawi� dziewi赕 pierwszych pi眛k體. Jako� dziwnie mi si� robi, kiedy mama tak si� pociesza. Oczywi禼ie, 縠 ja te� bardzo chcia砤bym, 縠by brat si� nawr骳i�. Czuj� jednak, 縠 te dziewi赕 pi眛k體 przemawia raczej przeciw niemu. Dla mnie to bardzo bolesny dow骴, 縠 on nie zgrzeszy� z ignorancji ani z braku 砤ski Bo縠j. To, 縠 mia� w swoim 縴ciu okres gor眂ej wiary, chyba pog酬bia jego win�. Mamie si� z tych moich przemy秎e� nie zwierzam. Wiem tylko, 縠 wi阠ej musz� si� za niego modli�.

Zarysowa砤m kontekst, teraz stawiam pytanie: Czy popularne przekonanie, 縠 kto odprawi dziewi赕 pierwszych pi眛k體, na pewno b阣zie zbawiony, mo縩a traktowa� na serio? Mam co do tego zastrze縠nia. Mi硂舵 nie szuka gwarancji. Jej wystarczy to, 縠 mo縠 kocha�. Gwarancje s� potrzebne ludziom o mentalno禼i magicznej. Etnografia opisuje mn髎two praktyk, za pomoc� kt髍ych ludzie usi硊j� uzyska� po勘dane zabezpieczenie albo jakie� inne dobro. Bardzo chcia砤bym, 縠by te zastrze縠nia nie odnosi硑 si� do praktyki pierwszych pi眛k體 miesi眂a. Jednak nic na to nie poradz�, 縠 praktyka ta budzi we mnie takie zastrze縠nia.

Obie jeste禼ie nape硁ione gor眂� wiar� i ta sama wiara podpowiada Wam odmienne spojrzenie na t� sam� spraw�, dlatego s眃z�, 縠 obie macie racj�. Ufajmy, 縠 wytrwa潮 modlitw� rozp阣zicie w ko馽u ciemno禼i, w jakich znalaz� si� Wasz syn i brat, i wyb砤gacie u Boga jego nawr骳enie.

Sp骿rzmy jednak og髄nie -- nie nawi眤uj眂 na razie do sytuacji Pani brata -- na praktyk� dziewi阠iu pierwszych pi眛k體 miesi眂a. My秎�, 縠 nies硊sznie wi笨e Pani obietnic� dotycz眂� tej praktyki z mentalno禼i� magiczn�. Prosz� zauwa縴�, 縠 mentalno舵 magiczna nie dba o jakiekolwiek racjonalnie postrzegalne zwi眤ki przyczynowe. Bo niby dlaczego g硂秐e bicie w b阞ny mia硂by sprowadzi� deszcz, jak to si� wierzy w niekt髍ych plemionach? Nie wida� te� zwi眤ku przyczynowego mi阣zy obsypaniem nowo縠馽體 ziarnem pszenicy czy prosa a ich przysz硑m szcz甓ciem.

Istnieje natomiast oczywisty zwi眤ek przyczynowy mi阣zy praktyk� dziewi阠iu pierwszych pi眛k體 a wytrwaniem przy Bogu na zawsze. Ju� sam fakt, 縠 kto� podejmuj眂y t� praktyk� przyst阷uje do spowiedzi i Komunii 秝i阾ej akurat w pierwszy pi眛ek miesi眂a, sugeruje my秎, 縠 ca硑 ten miesi眂 ma by� czasem szczeg髄nego 縴cia wiar�. To za�, 縠 ma to by� dziewi赕 kolejnych miesi阠y, nasuwa przejrzyst� aluzj� do czasu, jakiego potrzebuje dziecko, 縠by m骳 pojawi� si� na tym 秝iecie.

Trudno wi阠 nie zauwa縴�, 縠 praktyka dziewi阠iu pierwszych pi眛k體 zawiera w sobie program nowego, pog酬bionego nawr骳enia. Ma si� ono dokona� moc� Bo勘, a nie przez ludzkie tylko postanowienia i wysi砶i -- st眃 centralne w praktyce pierwszych pi眛k體 znaczenie sakrament體. Zarazem czas przeznaczony na duchowe odnowienie jest w tej praktyce wystarczaj眂o d硊gi, aby cz硂wiek m骻� si� w swoim nawr骳eniu ugruntowa�. Istnieje zatem uzasadniona nadzieja, 縠 katolik, kt髍y przez dziewi赕 miesi阠y wytrwa� i pog酬bia� si� w 縴ciu Bo縴m, nigdy ju� z drogi Bo縠j nie zejdzie i 秏ier�, cho鎎y przysz砤 niespodziewanie, nie zastanie go odwr骳onym od Boga.

Co do Pani brata, obie z mam� kochacie go mi硂禼i� Bo勘. Jednej z Was mi硂舵 ka縠 si� niepokoi�, drugiej -- ufa�. Pani sceptycyzm co do nadziei zwi眤anej z tym, 縠 on odprawi� kiedy� dziewi赕 pierwszych pi眛k體, jest oczywi禼ie s硊szny: ju� samo to, 縠 on si� duchowo zagubi�, 秝iadczy o tym, 縠 odby� t� praktyk� zbyt powierzchownie i nie przemieni砤 go ona na trwa砮. Jednak swoj� racj� ma r體nie� mama. Jej nadzieja ma realne podstawy: Przecie� rado舵 wiary i blisko舵 Pana Jezusa nie s� dla jej syna czym� takim, jak kolory dla 秎epego od urodzenia. Wolno wi阠 ufa�, 縠 t阺knota za tym, co utraci�, oka縠 si� w ko馽u wi阫sza ni� jego grzechy. Najwa縩iejsze, 縠 obie gor眂o si� za niego modlicie.

Nie powiedzia砮m jeszcze o pierwszych pi眛kach rzeczy najwa縩iejszej. W sprawach wiary tak jako� ju� jest, 縠 tego, co najwa縩iejsze, wielu nie zauwa縜. R體nie� w praktyce dziewi阠iu pierwszych pi眛k體 cz阺to pomija si� rzecz najwa縩iejsz�, a mianowicie -- 縠 pierwszopi眛kow� Komuni� chcemy przyjmowa� w duchu mi硂禼i wynagradzaj眂ej.

Intuicj� 紃骴硂w� ca砮go nabo縠駍twa do Serca Pana Jezusa (obchodzenie pierwszych pi眛k體 stanowi cz甓� tego nabo縠駍twa) jest prze秝iadczenie, 縠 na nasz� oboj阾no舵 i niewierno舵 Jezus reaguje jak kto� kochaj眂y. Ju� w Starym Testamencie B骻 przyzna� si� nam do tego, 縠 naszymi grzechami zadajemy Mu b髄. "Przykro舵 Mi zada砮� twoimi grzechami -- czytamy u Izajasza (43,24) -- wyst阷kami twoimi Mnie zam阠zasz". Tote� Dobry Pasterz bardziej si� cieszy z odnalezienia jednej zab潮kanej owieczki "ni� z dziewi赕dziesi阠iu dziewi阠iu tych, kt髍e si� nie zagubi硑" (Mt 18,13). Tysi眂e chrze禼ijan domy秎a硂 si�, 縠 straszliwe cierpienie, jakiego Jezus do秝iadczy� w Ogrodzie Oliwnym, p硑n瓿o nie tyle z l阫u przed torturami krzy縜: by硂 raczej pogr笨eniem w otch砤ni mi硂禼i wzgardzonej, kt髍a daje ludziom ca潮 niesko馽zono舵 swojej Boskiej Osoby, a nie jest nawet zauwa縜na.

Tylko logika mi硂禼i mo縠 obja秐i� nabo縠駍two do Serca Pana Jezusa oraz ide� zado舵uczynienia Jezusowi za wzgardzon� mi硂舵. Jest to logika analogiczna do tej, kt髍a kochaj眂ym dzieciom podpowiada, 縠by stara硑 si� jakby w dw骿nas骲 kocha� swoich rodzic體, zgn阞ionych tym, 縠 jedno z ich dzieci zesz硂 na manowce. Kto�, kto t� logik� rozumie, ma nieodpart� potrzeb�, 縠by Jezusowi jakby wynagrodzi� ten b髄, kt髍y Mu sprawia zab潮kanie si� kogo� mi bliskiego lub znajomego czy jaka� nasza spo砮czna niewierno舵.

Ot罂 wydaje mi si� bardzo ma硂 prawdopodobne, 縠by kto�, kogo 砤ska Bo縜 uzdolni砤 do odprawienia dziewi阠iu pierwszych pi眛k體 w duchu tej w砤秐ie logiki, kiedykolwiek si� Jezusowi zagubi�.

O.Jacek Salij

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wys艂any: 7 Listopad 2014, 08:17   

Bardzo madre tlumaczenie. Tak, to nie magia, to wiara. Wiara bliskich, wyrazona modlitwa to nadzieja nawrocenia.
Dziewiec piatkow to jest gwarancja ale nie zobowiazanie , ze Pan Bog na przekor czlowiekowi ktory spalil papiery gwarancyjne, sila wciagnie go do nieba.

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wys艂any: 7 Listopad 2014, 12:13   

Cz硂wiek, kt髍y zawini� i stoi przed wymiarem sprawiedliwo禼i chcia砨y by� osadzony sprawiedliwie. B骻 widzi wszystkie okoliczno禼i i mo縧iwo禼i cz硂wieka, dlatego Jego ocena jest pe硁a, uczciwa.Ludzie, tak縠 chrze禼ijanie oceniaj� powierzchownie bo powierzchownie widz�..Cudzo硂縩icy i grzesznicy wchodz� do Kr髄estwa Bo縠go przed wami, sprawiedliwymi we w砤snych oczach

Wy艣wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo偶esz pisa膰 nowych temat贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach
Nie mo偶esz zmienia膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz g艂osowa膰 w ankietach
Nie mo縠sz za潮cza� plik體 na tym forum
Nie mo縠sz 禼i眊a� za潮cznik體 na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: