1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------
//
Jeste¶ moim Bogiem
Jeste¶ moim Bogiem
bo siêgasz g³êbiej we mnie
ani¿eli wszystkie moje pytania
i wszystkie uzyskiwane na nie odpowiedzi
Bo znasz moje my¶li - a gdy ze snów siê zwierzam
Ty dla nich jeste¶ ³agodny i bliski
Gdy nie mogê spaæ – Ty czuwasz ze mn±
nie gniewasz siê na moj± bezsenno¶æ
ani siê ni± nie niecierpliwisz.
Daj±c - nie szukasz w³asnych korzy¶ci.
Nigdy mnie si³± przy sobie nie trzymasz
gdy siê upieram - pozwalasz mi odej¶æ
czekaj±c a¿ powrócê
Innego Boga, poza Tob± nie ma.
Bo nie ma dwóch Mi³o¶ci
wiersz O.Z.Kwiatkowskiego
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia. ----------------
O Ojcze przedwieczny, upadaj±c do Twych stóp w pokornej adoracji, po¶wiêcamy siê ca³kowicie na chwa³ê Twojego Syna Jezusa, S³owa wcielonego. Ty ustanowi³e¶ Go Królem dusz naszych; poddaj Mu wiêc serce nasze, nasz± duszê; ka¿de w³ókno naszej istoty niech bêdzie poddane Jego rozkazom i natchnieniom. Spraw, aby¶my, z Nim zjednoczeni, zostali przygarniêci do Twego ³ona i poch³oniêci w jedno¶ci Twojej mi³o¶ci.
O Jezu, spraw, aby nasze ¿ycie, w ³±czno¶ci z Twoim, cale by³o po¶wiêcone na chwa³ê Twojego Ojca przedwiecznego i dla dobra dusz. Ty b±d¼ nasz± m±dro¶ci±, nasz± sprawiedliwo¶ci±, naszym u¶wiêceniem, naszym odkupieniem, naszym wszystkim. U¶wiêæ nas w prawdzie.
Duchu ¦wiêty, mi³o¶ci Ojca i Syna, uczyñ serce nasze ogniskiem mi³o¶ci i spraw, aby nasze my¶li, uczucia, czyny podnosi³y siê wzwy¿, jak gorej±ce p³omienie, a¿ na ³ono Ojca. Spraw, aby ca³e nasze ¿ycie by³o jednym Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto.
O Maryjo, Matko Jezusa, Matko Bo¿ej Mi³o¶ci, ukszta³tuj nas wed³ug serca Twojego Boskiego Syna
--(K. Marmion).
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------4.Przemienienie na gorze Tabor. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ...Amen +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Przez s³owo Pana powsta³y niebiosa,
wszystkie gwiazdy przez tchnienie ust Jego.
Bo przemówi³ i wszystko siê sta³o,
sam rozkaza³ i zaczê³o istnieæ.
Oczy Pana zwrócone na bogobojnych,
na tych, którzy czekaj± na Jego ³askê,
aby ocali³ ich ¿ycie od ¶mierci
i ¿ywi³ ich w czasie g³odu.
(Ps 33)
Bog jest wielki jako Stworzyciel wszech¶wiata. Bog – ¼ród³o zycia. Bog jest wielki jako Zbawiciel. Bog obronca zycia.
B³ogos³awiony cz³owiek, który boi siê Pana,
i wielk± rado¶æ znajduje w Jego przykazaniach.
Jego mocne serce zaufa³o Panu.
Jego wierne serce lêkaæ siê nie bêdzie
i spojrzy z wysoka na swych przeciwników
Ps 112
Tobie ufam, Bo¿e, nie mo¿esz mnie zawie¶æ.
Niech moi wrogowie nie triumfuj± nade mn±,
nikt bowiem, kto Ci zawierzy³, nie bêdzie zawstydzony.
Wstyd spotyka wszystkich, którzy ³ami± wiarê id±c za marno¶ci±.
Ps 25
„Tobie ufam, Boze”. Spraw aby moja ufno¶æ by³a by³a pelna pokoju i dobra
Czym siê Panu odp³acê
za wszystko, co mi wy¶wiadczy³?
Podniosê kielich zbawienia
i wezwê imienia Pana.
Cenna jest w oczach Pana
¶mieræ Jego ¶wiêtych.
Jam s³uga Twój, syn Twej s³u¿ebnicy.
Ty rozerwa³e¶ moje kajdany.
Tobie z³o¿ê ofiarê pochwaln±
i wezwê imienia Pana.
Wype³niê me ¶luby dla Pana
przed ca³ym Jego ludem.
Ps 116
Przymierze z Bogiem jest darem z Jego strony, jest wyrazem Jego milosierdzia, poniewa¿ cz³owiek nie stanowi wobec Niego równorzêdnego partnera. Naturalna odpowiedzia z naszej strony jest zatem wdziêczno¶æ i uwielbienie Boga .
O ¦wiêta Uczto, na której po¿ywamy Chrystusa, odnawiamy pami±tkê Jego mêki, duszê nape³niamy ³ask± i bierzemy zadatek przysz³ej chwa³y. O, jak s³odkim jest, Panie, Twój d³ug, chc±c bowiem daæ dzieciom swym dowód mi³o¶ci, nape³niasz zg³odnia³ych dobrami, najs³odszym Chlebem z nieba
Szuka³em pomocy u Pana, a On mnie wys³ucha³
i wyzwoli³ od wszelkiej trwogi.
Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie siê rado¶ci±,
oblicza wasze nie zap³on± wstydem.
Oto zawo³a³ biedak i Pan go us³ysza³,
i uwolni³ od wszelkiego ucisku.
Ps 34
Bog wysluchuje modlitwy „biedakow”, ale cz³owiek lubi sie nosic dumnie.
Anio³ Pañski otacza szañcem bogobojnych,
aby ich ocaliæ.
Skosztujcie i zobaczcie, jak Pan jest dobry,
szczê¶liwy cz³owiek, który znajduje w Nim ucieczkê.
Ps 34
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum