Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
NASZA--o--KAPLICZKAo--o--(2-8)-8-2015-(niedz-sobota)
Autor Wiadomość
Ave Maryja

Miejscowosc: Ca³a Ziemia
WysÅ‚any: 1 SierpieÅ„ 2015, 15:25   NASZA--o--KAPLICZKAo--o--(2-8)-8-2015-(niedz-sobota)

(Mt 17,5c)
To jest mój Syn umi³owany, w którym mam upodobanie,
Jego sluchajcie!

Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 1 SierpieÅ„ 2015, 15:43   

K+M+B

2-8,8,2015 niedziela-sobota

6 SIERPNIA 2015
Czwartek
¦wiêto Przemienienia Pañskiego

Czesc ¦wiat³a

------------------------------------------------
Tajemnice Swiatla:

1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------

//

Wpadnij

wpadnij
¦wiêty Bo¿y
do mnie po pracy
na szklankê herbaty
potem jak skoñczymy odprawiaæ
mszê wspólnej rozmowy
odprowadzê Ciê do tramwaju
bo stamt±d do nieba ju¿ tylko kilka przystanków

kiedy natomiast zjawiê siê u Ciebie z rewizyt±
urzeczony nieziemskim splendorem nieba
proszê aby ¶wiêty Piotr poczêstowa³ mnie szklank± herbaty
bym móg³ poczuæ siê swojsko i zbytnio siê nie baæ

/wiersz O. Z. Kwiatkowskiego/
//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...

+---o---o-o-o---o

---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------

Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

----------------3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia. ----------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

----------------4.Przemienienie na gorze Tabor. ----------------

Jak Ty, o Bo¿e, stworzy³e¶ cz³owieka na swój obraz i podobieñstwo, tak te¿ nakaza³e¶ nam mi³o¶æ dla cz³owieka na obraz i podobieñstwo mi³o¶ci nale¿nej Twojemu Bóstwu... Mi³ujemy Ciebie, o Panie, poniewa¿ jeste¶ jako król, najwy¿sz± i nieskoñczon± dobroci±. Mi³ujemy siebie samych mi³o¶ci± nadprzyrodzon±, bo jeste¶my obrazem i podobieñstwem Twoim; a poniewa¿ wszyscy ludzie posiadaj± tê sam± godno¶æ, dlatego kochamy ich jak siebie samych, czyli jako naj¶wiêtsze i ¿ywe obrazy Twojego Bóstwa. Oto wiêc ta sama mi³o¶æ rodzi akty mi³o¶ci wzglêdem Ciebie, o Bo¿e, i zarazem akty mi³o¶ci wobec bli¼niego... Ta sama mi³o¶æ obejmuje kochaniem Ciebie i bli¼niego, jednoczy nasz± duszê z Tob± i prowadzi do serdecznej ³±czno¶ci z bli¼nim, w taki sposób jednak, ¿e mi³ujemy bli¼niego jako stworzonego na obraz i podobieñstwo Twoje, stworzonego, by dzieliæ z Tob± Twoj± bosk± dobroæ, i uczestniczyæ w ³asce oraz dost±piæ Twojej chwa³y (¶w. Franciszek Salezy).

http://mateusz.pl

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

---------------- 5.Ustanowienie Eucharystii.----------------

Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ...Amen
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 2 SierpieÅ„ 2015, 04:34   

Ela przypomina, ze w tym tygodniu bedziemy swietowali Przemienienie Panskie. Wlasnie skonczylismy pielgrzymke do , mowiac z grubsza - Nagasaki i wysp Godo. Konczac nasze Msze pielgrzymkowe, w sanktuarium meczenstwa chrzescijan w Nagasaki prze prawi 400 laty i czytajac o Roku Jubileuszowym, powiedzielismy sobie, ze doswiadczylismy cos z niego i chcielibysmy pojsc jeszcze dalej w kierunku ODNOWY ZYCIA. Kazda pielgrzymka, kazde rekolekcje, ale rowniez kazde lato ma w sobie ten potencjal przemiany. Po wakacjach czlowiek wracal do szkoly i czul sie jakis inny, nowy i takimi samymi byli moi koledy i kolezanki . Obysmy byli nowi, jak o tym mowi dzisiaj sw.Pawel. Obysmy zmieniali sie duchem, bedac coraz bardziej zjednoczeni z Chrystusem.

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 3 SierpieÅ„ 2015, 11:39   

W Nowym S±czu rozpocz±³ siê o¶miodniowy odpust ku czci Przemienienia Pañskiego- w ¶rodê wracam do S±cza.

dbb

WysÅ‚any: 3 SierpieÅ„ 2015, 23:23   

Tak sobie mysle, ze pielgrzymki i odpusty, w jakis swoisty sposob przemieniaja ludzi, podobnie jak posty. Trudy uszlachetniaja raczej.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 4 SierpieÅ„ 2015, 00:42   

Japonczykow odbieram jako ludzi wielkiej pracy i wielkiego trudu. Czasem, poznym wieczorem widze jak wracaja nawet mlodzi ludzie, a glowe maja opuszczona ze zmeczenia. Najczesciej jednak ida i patrza jednoczesnie w swojego Iphona. Co oni z nim robia? Czytaja maile ? Wiadomosci ? Graja ? U nas w Polsce najczesciej sluchaja muzyki, majac sluchawki w uszach. W czwartek , dzien Przemienienia Panskiego, z kilkoma osobami bede w Susono, niedaleko od Fudji Yama, swietej gory Japonczykow, w domu siostr Sacre Coeur na dniu skupienia.

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 4 SierpieÅ„ 2015, 13:40   Jutro Swiêto Matki Bo¿ej ¦nie¿nej...

http://www.opoka.org.pl/b...10_sniezna.html
Matka Boska ¦nie¿na

Tytu³ „¦nie¿na”, nadany przez tradycjê Matce Bo¿ej, zwi±zany jest z najwiêksz± ¶wi±tyni± Jej dedykowan± na Zachodzie, mianowicie Bazylik± Matki Bo¿ej Wiêkszej w Rzymie. Wed³ug legendy, upowszechnionej w koñcu XIII wieku, „za papie¿a Liberiusza (352-366) patrycjusz rzymski Jan i jego szlachetna ma³¿onka, nie maj±c potomstwa postanowili Matkê Bo¿± uczyniæ spadkobierczyni± swego wielkiego maj±tku. Oboje ma³¿onkowie prosili gor±co Boga, by wola Naj¶wiêtszej Panny dotycz±ca dobrego zu¿ytkowania ich posiad³o¶ci zosta³a im w jaki¶ sposób objawiona. Matka Bo¿a wys³ucha³a ich pro¶by i potwierdzi³a to niezwyk³ym zjawiskiem. W nocy 5 sierpnia, a wiêc w czasie, gdy w Rzymie bywaj± najwiêksze upa³y, czê¶æ wzgórza eskwiliñskiego pokry³a siê ¶niegiem. Tej nocy Matka Bo¿a objawi³a siê we ¶nie obojgu ma³¿onkom i ka¿demu z nich przed³o¿y³a swoje ¿yczenie, aby tam, gdzie znajd± ¶nieg na wzgórzu, ku Jej czci zbudowali ko¶ció³. W taki w³a¶nie sposób chcia³a zostaæ ich spadkobierczyni±. Patrycjusz Jan powiadomi³ o tym papie¿a Liberiusza, który mia³ identyczny sen. Rano wiêc uda³ siê papie¿, otoczony klerem i ludem, w uroczystej procesji na pokryte ¶niegiem wzgórze i tam oznaczy³ miejsce na budowê ko¶cio³a Panny Maryi” (J. J. Kopeæ). Bazylika rzeczywi¶cie zosta³a wybudowana za papie¿a Liberiusza i przez niego po¶wiêcona. Kolejni papie¿e przebudowywali tê ¶wi±tyniê i j± upiêkszali. W tej Bazylice s± relikwie ¿³óbka Pana Jezusa, groby siedmiu papie¿y, w¶ród nich relikwie ¶w. Piusa V oraz kaplica z cudownym obrazem Matki Bo¿ej ¦nie¿nej, zwanym te¿ Salus Populi Romani, czyli Ocalenie Ludu Rzymskiego.

Ikona Matki Bo¿ej pochodzi z XII wieku i nale¿y do bizantyjskiego typu Panagia Hodegetria. Tego rodzaju przedstawienia Matki Bo¿ej „ukazuj±cej drogê” do Chrystusa opiera³y siê na wzorze ikony przypisywanej ¶w. £ukaszowi, czczonej w jednym z ko¶cio³ów Konstantynopola. Matka Bo¿a jest ukazana w postawie stoj±cej, w pó³postaci, Maryja podtrzymuje na lewym ramieniu b³ogos³awi±ce Dzieci±tko Jezus, które trzyma w lewej rêce ksiêgê. Matka Bo¿a ma pier¶cieñ na rêku, bogaty naszyjnik na szyi z du¿ym kosztownym krzy¿em. Maryja w rêku trzyma chustê. Popularnie t³umaczy siê, ¿e Matka Bo¿a t± chust± ociera ludzkie ³zy, jest Matk± Pocieszenia. Obraz jest ozdobiony papieskimi koronami (K. S. Moisan, W. Zaleski).

Nazwa ikony — Ocalenie Ludu Rzymskiego- nawi±zuje do przekonania mieszkañców Wiecznego Miasta, ¿e Matka Boska ¦nie¿na wiele razy spieszy³a im z pomoc±. Najbardziej tego do¶wiadczono w roku 1571, w którym mia³a miejsce jedna z najwiêkszych bitew morskich pomiêdzy zjednoczonymi flotami chrze¶cijañskimi a flot± tureck±. W dniu 7 pa¼dziernika, niedaleko miejscowo¶ci Lepanto, zjednoczona armada Hiszpanii, Wenecji i Pañstwa Ko¶cielnego odnios³a zwyciêstwo nad o wiele wiêksz± flot± tureck±. Tego dnia pod przewodnictwem papie¿a Piusa V odbywa³a siê w Rzymie wielka pokutna procesja ró¿añcowa. W procesji papie¿ szed³ boso, niesiono obraz Matki Boskiej ¦nie¿nej. Uczestnicy procesji byli przekonani, ¿e to Matka Bo¿a kolejny raz przysz³a z pomoc± i ocali³a chrze¶cijañstwo. Na tê pami±tkê papie¿ Pius V wprowadzi³ ¶wiêto Matki Bo¿ej Ró¿añcowej, obchodzone wspó³cze¶nie 7 pa¼dziernika jako wspomnienie obowi±zuj±ce.

W dzieñ dedykacji Bazyliki Matki Bo¿ej Wiêkszej, 5 sierpnia, w kaplicy Matki Bo¿ej z kopu³y spuszcza siê p³atki bia³ych ró¿ na znak wielu ³ask, jakie sp³ywaj± na ludzi za Jej wstawiennictwem. Maryjna ¶wi±tynia z biegiem czasu nabra³a wielkiego symbolicznego znaczenia. „W my¶l legendy w ¿arze namiêtno¶ci, które z¿eraj± rodzaj ludzki, Maryja stoi jak ¶nieg nietkniêta w swoim dziewictwie, czysta jak pierwszy ¶nieg” (J. Drozd). W tej Bazylice przed cudownym obrazem czêsto modli³ siê ¶w. Stanis³aw Kostka. Z dniem Matki Boskiej ¦nie¿nej ³±czy siê ¶mieræ kardyna³a Stanis³awa Hozjusza, biskupa warmiñskiego, który tego dnia rano odmawia³ brewiarz w kaplicy Matki Bo¿ej wraz ze swoim sekretarzem ks. Tomaszem Treterem, który w mowie pogrzebowej wspomina³: „tak tedy w dzieñ Naj¶wiêtszej Maryi Panny, któr± zawsze szczególn± otacza³ pobo¿no¶ci±, w wigiliê Przemienienia przeszed³ do wesela” (J. J. Kopeæ).

¦wiêto Matki Boskiej ¦nie¿nej rozpowszechni³o siê w Polsce w wieku XV, natomiast liczne Jej wizerunki, czêsto przywo¿one z Rzymu, zaczê³y siê upowszechniaæ od 1600 roku. Czêsto te obrazy umieszczano w kaplicach bractw ró¿añcowych, dlatego te¿ nazywano je obrazami Matki Bo¿ej Ró¿añcowej. W Archidiecezji Bia³ostockiej, w parafii Klimówka, cieszy siê kultem obraz Matki Boskiej ¦nie¿nej od roku 1689 i w dniu 5 sierpnia jest tam uroczysto¶æ odpustowa. £askami s³yn±cy obraz Matki Bo¿ej w Krypnie nosi nazwê Matki Bo¿ej Pocieszenia, a w ko¶ciele parafialnym w Bia³ymstoku Bacieczkach jest czczony pod tytu³em Naj¶wiêtszej Maryi Panny Królowej Rodzin. Równie¿ w ko¶ciele pw. ¶w. Andrzeja Boboli w Bia³ymstoku znajduje siê obraz Matki Boskiej ¦nie¿nej.

Liturgiczny obchód ku czci Matki Boskiej ¦nie¿nej nosi nazwê „ Rocznicy Po¶wiêcenia Rzymskiej Bazyliki Naj¶wiêtszej Maryi Panny”, ma charakter dowolny i przypada na dzieñ 5 sierpnia.

W tym dniu modlimy siê: „Mi³osierny Bo¿e, odpu¶æ winy nam, swoim s³ugom, a poniewa¿ nasze czyny nie mog± siê Tobie podobaæ, niech nam wyjedna zbawienie Matka Twojego Syna, Jezusa Chrystusa”.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2015, 01:58   

Piekna tradycja. Dzieki ZoRo za jej przypomnienie. Troche sniegu w upalny sierpien bardzo sie nam przyda. Co zrobimy ? Jak my te tradycje bedziemy pielegnowac ? Jak sypac na przyklad platki rozy? Jak posypane, przynajmniej jeden przyniesc do domu. Co z nim zrobic ?

barmal

WysÅ‚any: 5 SierpieÅ„ 2015, 22:40   

Najlepiej w modlitwie , w modlitwie.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 6 SierpieÅ„ 2015, 00:16   

Jezus Chrystus jest Umilowanym Synem Boga i jednoczesnie jest jednym z nas, jako Syn Czlowieczy. Jezus Chrystus przyszed³ na nasz swiat aby go zbawic, zak³adaj±c w nim Krolestwo Milosci. Na tym polega Zbawienie i Pelnia Zycia. Ono ju¿ jest po¶ród nas i rozwija siê w nas. Bierzemy udzial w tym misterium, jako cz³onkowie Kosciola. Pelnia przyjdzie nie SPOZA nas, ale ujawni siê gdy „dzien zaswita, a gwiazda poranna wzejdzie w naszych sercach”. Modlmy siê o swietosc naszych serc.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 6 SierpieÅ„ 2015, 00:17   

Jezus Chrystus jest Umilowanym Synem Boga i jednoczesnie jest jednym z nas, jako Syn Czlowieczy. Jezus Chrystus przyszed³ na nasz swiat aby go zbawic, zak³adaj±c w nim Krolestwo Milosci. Na tym polega Zbawienie i Pelnia Zycia. Ono ju¿ jest po¶ród nas i rozwija siê w nas. Bierzemy udzial w tym misterium, jako cz³onkowie Kosciola. Pelnia przyjdzie nie SPOZA nas, ale ujawni siê gdy „dzien zaswita, a gwiazda poranna wzejdzie w naszych sercach”. Modlmy siê o swietosc naszych serc.

barmal

WysÅ‚any: 6 SierpieÅ„ 2015, 08:57   

Módlmy siê

dbb

WysÅ‚any: 6 SierpieÅ„ 2015, 20:50   

Boze pragniemy swietosci naszych serc, by uswiecac nasze codzienne pielgrzymowanie. By tak bylo, badz z nami,nie opuszczaj nas , tez wtedy gdy my z grzesznosci ludzkiej oddalamu sie od Ciebie.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 7 SierpieÅ„ 2015, 00:45   

Wczoraj byslismy na dniu skupienia, w Susono i postanowilismy kontynuowac to skupienie w formie "pielgrzymki do Matki Boskiej", poprzez codzienne rozwazanie Ewangelii, zaczynanie dnia ofiarowaniem sie Bogu, koronka rozancowa w ciagu dnia, tudziez zatrzymaniem sie na modlitwie w czasie Aniola Panskiego i koronki do Milosierdzia Bozego. Mowilismy tez, o jakichs konkretnych gestach pokutnych, ofiarujac je z radoscia Bogu , np. zrezygnowanie z jakiegos elementu programu telewizyjnego, na rzecz modlitwy, listu, telefonu czy innej pozytecznego dziela). Zapraszamy !

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 8 SierpieÅ„ 2015, 00:24   

Mi³ujê Ciê, Panie, mocy moja.
Panie, opoko moja i twierdzo, mój wybawicielu;
Bo¿e, ska³o moja, na któr± siê chroniê,
tarczo moja, mocy zbawienia mego i moja obrono.

Ps 18

Czy mogê, w sposób autentyczny, zwrocic siê tak do Boga?

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu