Tajemnice Radosne:
1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bo?ego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------
//
Dziêkczynienie
nagle zupe³nie
zrobi³o siê widno
czysto
uroczy¶cie
o Tobie my¶lê
nie my¶lê
dziêkujê
/Wiersz O.Z. Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Bo¿e mój, daj mi ³askê, abym widzia³ tylko Ciebie w stworzeniach, abym siê nigdy na nich nie zatrzymywa³ ani nie zatapia³ siê w ich piêkno¶ci materialnej czy duchowej, tak jakby ona by³a ich w³asno¶ci±, lecz tylko jak w odblasku Twoim. Spraw, abym siê wzniós³ ponad zas³onê... i abym tak pomijaj±c wszelkie pozory, móg³ ogl±daæ Ciebie, Byt istotny, posiadaj±cy w ca³ej pe³ni ¿ycie, a cz±stkê jego wlewaj±cy w stworzenie, które mi siê podoba...
Zatrzymywaæ siê na stworzeniach to niedelikatno¶æ i niewdziêczno¶æ, nadu¿ycie zaufania, poniewa¿ Ty udzielasz im piêkno¶ci, a mnie dajesz odczuwaæ ich urok tylko po to, abym Ciebie widzia³, aby¶ mnie móg³ poci±gn±æ do siebie, pobudziæ do wdziêczno¶ci za Twoj± dobroæ i do mi³owania Twojej piêkno¶ci. W ten sposób wzywasz miê, abym sit; wznosi³ a¿ do Twojego tronu i dusze moj± z³o¿y³ Ci w adoracji, w kontemplacji ekstatycznej, wdziêczno¶ci... Niech¿e wiec moje obcowanie bêdzie jedynie w niebie, bo ogl±danie ziemi pozwala mi tylko domy¶laæ siê Twojej piêkno¶ci i Twojej czu³o¶ci...
Stworzenia, w których podziwiam odblask Twoich doskona³o¶ci i które o¶wieci³ ma³y Twój promieñ, o S³owo nieskoñczone, s± poza mn±, oddalone, oderwane ode mnie. Lecz Ty, Bo¿e mój, dobroci, mi³o¶ci nieskoñczona i istotna, jeste¶ we mnie, obejmujesz miê i ca³ego nape³niasz (Ch. de Foucauld).
http://mateusz.pl/czytania/2015/20151218.htm
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Zbud¼ sw± potêgê
i przyjd¼ nam z pomoc±.
Powróæ, Bo¿e Zastêpów,
wejrzyj z nieba, spójrz i nawied¼ tê winoro¶l.
I chroñ to, co zasadzi³a Twoja prawica,
latoro¶l, któr± umocni³e¶ dla siebie.
Ps 80
Jak prozny jest cz³owiek, który polega na sobie samym. Jak madry i jak pokorny kto zaufal Panu.
Panu Bogu nie zalezy na okr±g³ych slowkach z naszej strony, a tym bardziej na panegirykach. Pan Bog pragnie aby¶my Go szanowali, bo tylko w ten sposób czlowiek jest w stanie mieæ szacunku dla siebie samego i dla innego czlowieka. Szacunek jest podstawowym warunkiem godnego zycia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum