1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa 2.Wniebowstapienie Pana Jezusa 3.Zeslanie Ducha Swietego 4.Wniebowziecie Maryi 5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
Chrystus
ma rozpiêt± koszulê
w³osy spadaj± Mu na ramiona
idzie szybkim krokiem
p³ynie po przestworzach
goni cienie gasn±ce
po ciemnych zau³kach istnienia
zapala je na nowo
ka¿dy o¿ywia
stwórczym wypowiedzeniem
jego imienia
nie ¶pieszy siê zbytnio
jest przecie¿
Odwiecznym Synem Boga
ale Jego serce bije tak mocno
jak ka¿dego cz³owieka
który naprawdê
kocha
/wiersz O.Zygmunta Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Jubileuszowy Akt Przyjêcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana
Nie¶miertelny Królu Wieków, Panie Jezu Chryste, nasz Bo¿e i Zbawicielu!
W Roku Jubileuszowym 1050-lecia Chrztu Polski, w roku Nadzwyczajnego Jubileuszu
Mi³osierdzia, oto my, Polacy, stajemy przed Tob± [wraz ze swymi w³adzami duchownymi i ¶wieckimi], by uznaæ Twoje Panowanie, poddaæ siê Twemu Prawu, zawierzyæ i po¶wiêciæ Tobie nasz± Ojczyznê i ca³y Naród.
Wyznajemy wobec nieba i ziemi, ¿e Twego królowania nam potrzeba. Wyznajemy, ¿e Ty jeden masz do nas ¶wiête i nigdy nie wygas³e prawa. Dlatego z pokor± chyl±c swe czo³a przed Tob±, Królem Wszech¶wiata, uznajemy Twe Panowanie nad Polsk± i ca³ym naszym Narodem, ¿yj±cym w Ojczy¼nie i w ¶wiecie.
Pragn±c uwielbiæ majestat Twej potêgi i chwa³y, z wielk± wiar± i mi³o¶ci± wo³amy: Króluj nam Chryste!
– W naszych sercach – Króluj nam Chryste!
– W naszych rodzinach – Króluj nam Chryste!
– W naszych parafiach – Króluj nam Chryste!
– W naszych szko³ach i uczelniach – Króluj nam Chryste!
– W ¶rodkach spo³ecznej komunikacji – Króluj nam Chryste!
– W naszych urzêdach, miejscach pracy, s³u¿by i odpoczynku – Króluj nam Chryste!
– W naszych miastach i wioskach – Króluj nam Chryste!
– W ca³ym Narodzie i Pañstwie Polskim – Króluj nam Chryste!
B³ogos³awimy Ciê i dziêkujemy Ci Panie Jezu Chryste:
– Za niezg³êbion± Mi³o¶æ Twojego Naj¶wiêtszego Serca – Chryste nasz Królu, dziêkujemy!
– Za ³askê chrztu ¶wiêtego i przymierze z naszym Narodem zawarte przed wiekami – Chryste nasz Królu, dziêkujemy!
– Za macierzyñsk± i królewsk± obecno¶æ Maryi w naszych dziejach – Chryste nasz Królu, dziêkujemy!
– Za Twoje wielkie Mi³osierdzie okazywane nam stale – Chryste nasz Królu, dziêkujemy!
– Za Tw± wierno¶æ mimo naszych zdrad i s³abo¶ci – Chryste nasz Królu, dziêkujemy!
¦wiadomi naszych win i zniewag zadanych Twemu Sercu przepraszamy za wszelkie nasze grzechy, a zw³aszcza za odwracanie siê od wiary ¶wiêtej, za brak mi³o¶ci wzglêdem Ciebie i bli¼nich. Przepraszamy Ciê za narodowe grzechy spo³eczne, za wszelkie wady, na³ogi i zniewolenia. Wyrzekamy siê z³ego ducha i wszystkich jego spraw.
Pokornie poddajemy siê Twemu Panowaniu i Twemu Prawu. Zobowi±zujemy siê porz±dkowaæ ca³e nasze ¿ycie osobiste, rodzinne i narodowe wed³ug Twego prawa:
– Przyrzekamy broniæ Twej ¶wiêtej czci, g³osiæ Tw± królewsk± chwa³ê – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!
– Przyrzekamy pe³niæ Twoj± wolê i strzec prawo¶ci naszych sumieñ – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!
– Przyrzekamy troszczyæ siê o ¶wiêto¶æ naszych rodzin i chrze¶cijañskie wychowanie dzieci – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!
– Przyrzekamy budowaæ Twoje królestwo i broniæ go w naszym narodzie – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!
– Przyrzekamy czynnie anga¿owaæ siê w ¿ycie Ko¶cio³a i strzec jego praw – Chryste nasz Królu, przyrzekamy!
Jedyny W³adco pañstw, narodów i ca³ego stworzenia, Królu królów i Panie panuj±cych! Zawierzamy Ci Pañstwo Polskie i rz±dz±cych Polsk±. Spraw, aby wszystkie podmioty w³adzy sprawowa³y rz±dy sprawiedliwie i stanowi³y prawa zgodne z Prawami Twoimi.
Chryste Królu, z ufno¶ci± zawierzamy Twemu Mi³osierdziu wszystko, co Polskê stanowi, a zw³aszcza tych cz³onków Narodu, którzy nie pod±¿aj± Twymi drogami. Obdarz ich sw±³ask±, o¶wieæ moc± Ducha ¦wiêtego i wszystkich nas doprowad¼ do wiecznej jedno¶ci z Ojcem.
W imiê mi³o¶ci bratniej zawierzamy Tobie wszystkie narody ¶wiata, a zw³aszcza te, które sta³y siê sprawcami naszego polskiego krzy¿a. Spraw, by rozpozna³y w Tobie swego prawowitego Pana i Króla i wykorzysta³y czas dany im przez Ojca na dobrowolne poddanie siê Twojemu panowaniu.
Panie Jezu Chryste, Królu naszych serc, racz uczyniæ serca nasze na wzór Naj¶wiêtszego Serca Twego.
Niech Twój ¦wiêty Duch zst±pi i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi. Niech wspiera nas w realizacji zobowi±zañ p³yn±cych z tego narodowego aktu, chroni od z³a i dokonuje naszego u¶wiêcenia.
W Niepokalanym Sercu Maryi sk³adamy nasze postanowienia i zobowi±zania. Matczynej opiece Królowej Polski i wstawiennictwu ¶wiêtych Patronów naszej Ojczyzny wszyscy siê powierzamy.
Króluj nam Chryste! Króluj w naszej Ojczy¼nie, króluj w ka¿dym narodzie – na wiêksz± chwa³ê Przenaj¶wiêtszej Trójcy i dla zbawienia ludzi. Spraw, aby nasz± Ojczyznê i ¶wiat ca³y objê³o Twe Królestwo: królestwo prawdy i ¿ycia, królestwo ¶wiêto¶ci i ³aski, królestwo sprawiedliwo¶ci, mi³o¶ci i pokoju.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
T³um gromadzi siê w wiejskim ko¶ciele, kiedy na Hostii "ukazuje siê" twarz Pana Jezusa
Vilakannur: ponad 10 000 osób zebra³o siê w wiejskim ko¶ciele w archidiecezji Tellicherry w Kerala w Po³udniowych Indiach – po rozej¶ciu siê wiadomo¶ci o pojawieniu siê podczas porannej Mszy – twarzy Jezusa na Hostii. Archidiecezja powo³a³a zespó³ celem przebadania tego, co wydarzy³o siê w Ko¶ciele Chrystusa Króla w Vilakannur, jakie¶ 50 km na wschód od miasta Kannur. Sze¶ædziesiêcioletni proboszcz – Fr. Thomas Pathickal – powiedzia³: "Ko¶ció³ nie spieszy siê z popularyzacj± takich wydarzeñ" powiedzia³ dla portalu mattersindia.com.
Kap³an, który przyby³ do parafii trzy lata temu – wyja¶ni³, i¿ zastosowa³ siê do instrukcji arcybiskupa George Valiaattam z Tellicherry – zalecaj±cej zamkniêcie "cudownej" hostii w tabernakulum i pozostaniu z wiernymi na modlitwie w ko¶ciele. Aktualnie w ¶wi±tyni modli siê ponad 500 osób, oczekuj±c na decyzjê archidiecezjalnego zespo³u badaj±cego o wystawieniu hostii na widok publiczny.
Przedstawiciele policji oraz s³u¿by odpowiadaj±ce za porz±dek publiczny przybyli na miejsce, poniewa¿ ludzie z innych parafii zaczêli siê gromadziæ w Vilakannur, a pojazdy zablokowa³y drogê do Paithalmala – s³ynnego obszaru turystycznego. Ksi±dz proboszcz wyja¶ni³, i¿ cud wydarzy³ siê, kiedy parafia przygotowywa³a siê do uroczysto¶ci Jezusa Chrystusa Króla Wszech¶wiata, obchodzonej 24 listopada w trakcie Podniesienia na Mszy ¦w. o godz. 7 rano – Hostia ¦w. sta³a siê du¿a i ja¶niejsza, wkrótce pojawi³a siê twarz Pana Jezusa. Kap³an umie¶ci³ hostiê w monstrancji i wystawi³ na o³tarzu do adoracji. Setki ludzi ujrza³o ja¶niej±c± twarz, która by³a czarno-bia³a. Za³o¿ona w 1962 roku parafia liczy ponad 500 rodzin i 1250 katolików
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum