Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
NASZA KAPLICZKA w maju (23.V - 29.V.2021)
Autor Wiadomość
Ave Maryja

Miejscowosc: Caa Ziemia
Wysłany: 22 Maj 2021, 16:51   NASZA KAPLICZKA w maju (23.V - 29.V.2021)

Aklamacja
Przyjdź, Duchu Święty, napełnij serca swoich wiernych
i zapal w nich ogień swojej miłości.

Rozaniec

Miejscowosc: Cay wiat
Wysłany: 22 Maj 2021, 17:18   

K+M+B

23 MAJA 2021

Niedziela

Uroczystość Zesłania Ducha Świętego

Czesc Chwalebna

-----------------------------------
Tajemnice chwalebne:

1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie  Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------

//

Spotkanie z wieczną chwilą

czułem się tak jak bym stał nad morzem
jakbym bardzo długo spał a potem nagle
żagiel mojego życia jakby się rozwinął
i jakbym nagle dostrzegł
że nie jestem samoistną egzystencjalną drobiną
ale w jedno złączony jestem z całym wszechświatem
bo wszystko co istnieje jest jedną rodziną
czułem jakbym wiecznego wołania stał się chwilą
jakby przebiegały przeze mnie bezkresne
trajektorie kosmicznych galaktyk
z wodospadami świateł które może dawno już nie żyją
rwącymi potokami myśli i wrażeń
czułem się jakby wszystkie fale przelewały się przeze mnie
pociągając coraz dalej i dalej w głąb życia
głębina za głębiną którego Ty jesteś Tajemnicą

/wiersz O. Z. Kwiatkowskiego/

//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga...  Ojcze nasz... 
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o

----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------

Ojcze nasz ... Zdrowak Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------

W uroczystość Zesłania Ducha Świętego Ewangelia przenosi nas na nowo do Wieczernika, na Ostatnią Wieczerzę, kiedy to Pan Jezus zostawił apostołom i nam piękne i życiodajne obietnice Ducha Świętego. Być może najbardziej zaskakujące są słowa z J 16, 12: „Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz jeszcze znieść nie możecie”.
Co jest zaskakującego w tych słowach? Otóż, Jezus nie będzie już miał możliwości mówienia do uczniów. Ewangelia św. Jana przekazuje jeszcze Jego „Modlitwę Arcykapłańską” (rozdział XVII), a następnie już następuje opis Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Pańskiego. Co prawda jeszcze po zmartwychwstaniu Jezus przekazywał uczniom swoją naukę, jednakże o słowach, które przekazały Ewangelie, trudno powiedzieć, że jest ich „wiele”. A zatem co miał na myśli Jezus, mówiąc o obfitości słów, które ma do przekazania? Bez wątpienia chodzi o całą historię zbawienia, która dokonuje się również w naszych czasach. I to „mówienie” Jezusa odbywa się mocą Ducha Świętego.
Również w naszych czasach: pandemii, kryzysu wiary, skandali targających Kościołem, Jezus ma nam „wiele do powiedzenia”. Wsłuchujmy się w ten głos Ducha, którego misją jest doprowadzenie nas do pełnej prawdy dziś – tak jak i dwa tysiące lat temu.

/Komentarz o. Dariusza Pielaka SVD/

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

---------------IV. Wniebowziecie Maryi --------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- V. Ukoronowanie  Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi-------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O moj Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chron od ognia piekielnego; zaprowadź do nieba wszystkie dusze, a szczegolnie te, ktore najwiE cej potrzebuja Twego Milosierdzia  ".
Ostatnio zmieniony przez Rozaniec 23 Maj 2021, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 23 Maj 2021, 11:41   

„Mając życie od Ducha, do Ducha się też stosujmy”.
Przybądź Duchu Boży, Duchu Ojca i Syna, który z nas czynisz Boże Dzieci i łączysz nas wszystkich w jedną Bożą Rodzinę Kościoła.
Spraw aby każdy z nas mówił językiem do jakiego został przez Ciebie uzdolniony, a wszyscy razem abyśmy wspólnie głosili wielkie dzieło Boże zbawienia.
Niech radosna wieść o tym zbawieniu dotrze do wszystkich mieszkańców ziemi i niech nas złączy w celebrowaniu jednej, wspólnej, Eucharystii wielbiącej Miłosierdzie Trójcy Świętej i nasze powołanie do udziału w tej Tajemnicy wiecznej miłości. (Ga 5, 16-25)

Przyjdź, Duchu Święty, napełnij serca swoich wiernych i zapal w nich ogień swojej miłości. (Aklamacja)

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 23 Maj 2021, 14:04   

Alleluja-Amen

dbb

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 23 Maj 2021, 22:55   

Duchu Świety, Dawco łask wszelkich, cichy Głosie sumienia, bądż przy nas na wszystkich rozstajach dróg.Ty ścieżke życia nam ukaż. Spraw abyśmy mimo wszelkich rożnorodnosci rozumieli się wzajemnie i stanowili jedno. Aby miłość była w nas

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 27 Maj 2021, 14:07   

Amen

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 27 Maj 2021, 14:10   

Danusiu, dziękuję Ci za te piękne słowa.
:)

Odpowiedz do tematu