Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
NASZA KAPLICZKA w lipcu (11.VII. - 17.VII.2021)
Autor Wiadomość
Ave Maryja

Miejscowosc: Caa Ziemia
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 05:58   NASZA KAPLICZKA w lipcu (11.VII. - 17.VII.2021)

Aklamacja (Ef 1, 17-18)
Niech Ojciec Pana naszego, Jezusa Chrystusa, przeniknie nasze serca swoim światłem, abyśmy wiedzieli, czym jest nadzieja naszego powołania.

Rozaniec

Miejscowosc: Cay wiat
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 06:07   

K+M+B

11 LIPCA 2021
XV Niedziela zwykła

Czesc Chwalebna

-----------------------------------
Tajemnice chwalebne:

1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie  Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------

//

święte upojenie

upoiłeś mnie mocnym winem Panie
Twojego niebiańskiego chowu
kręci mi się w głowie
że do życia wiecznego
przeznaczyłeś mnie Boże

zanim to jednak zrobię
pozwól mi najpierw
pomóc tej kobiecie
której Ci mówiłem
w wieczornym pacierzu
że nikogo nie ma na świecie
oprócz Ciebie Panie

/wiersz O. Z. Kwiatkowskiego/
//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga...  Ojcze nasz... 
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o

----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------

Ojcze nasz ... Zdrowak Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------

To pierwsze rozesłanie Dwunastu, praktycznie na początku działalności Jezusa, jest szczególnym momentem formacji uczniów. Doświadczenie misji pozwoli im zorientować się, do jakiej posługi przeznacza ich Mistrz. Pozwoli im także doświadczyć Jego mocy. Oni jeszcze nie wiedzą, że misja apostoła realizuje się nie tylko w mocy, ale także w słabości. To jeszcze przed nimi. Teraz natomiast jest czas podobny do pierwszej miłości, pierwszych sukcesów i poczucia zdobywania świata u ludzi młodych. Warto zauważyć, że Jezus błogosławi ten czas, sam go uczniom organizuje i przez to potwierdza jego dużą wartość. Przecież to właśnie tutaj zaczyna kształtować się więź z Mistrzem.
Zauważmy też, że Jezus posyła uczniów po dwóch. Nasz Bóg - Trójca Przenajświętsza - jest wspólnotą Osób. Spodobało Mu się na swój obraz powoływać ludzi do jedności i do współdziałania. Otwartość na ten Jego plan jest jednym z warunków powodzenia wielu misji.

/Komentarz został przygotowane przez s. Marię Agnieszkę od Wcielenia i Paschy Jezusa OCD/

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

---------------IV. Wniebowziecie Maryi --------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

------------- V. Ukoronowanie  Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi-------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O moj Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chron od ognia piekielnego; zaprowadź do nieba wszystkie dusze, a szczegolnie te, ktore najwiE cej potrzebuja Twego Milosierdzia  ".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 09:30   

Bóg jest miłością, a miłość jest stwórcza i rodzi nowe światy, ale jednocześnie zawsze je ze sobą jednoczy. Czyni to bez przemocy, bez manipulacji i kłamstwa. Ponieważ Bóg jest miłością - chodzi Mu o nasze zbawienie (szczęście), a my odpowiadając Mu naszą miłością, w pierwszym rzędzie starać się będziemy o Jego chwałę (wdzięczny podziw). W ten sposób spotykają się ze sobą, stanowiąc świętą jedność: Boża chwała i nasze zbawienie.

Aga Dziergowska
Agnieszka

Miejscowosc: Łódź
Wysłany: 13 Lipiec 2021, 01:54   

Czasem bym chciała żeby Pan mnie trochę przymusił do dobrego . Żeby tak nie milczał i czasem zagrzmiał. Żeby tak nie szanował moich wyborów ale pokazywał jasno i wyraźnie co jest dobre... Lub żeby chociaż było łatwiej wrócić ze złej drogi. A może łatwo, a może to Nieprzyjaciel plącze nasze ścieżki, zaciemnia perspektywę, zniekształca obraz...Aniele stróżu mój bądź moją latarką
Ostatnio zmieniony przez Aga Dziergowska 13 Lipiec 2021, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 13 Lipiec 2021, 10:01   

Zdaje sie , że dzisiejsza Ewangelia jest odpowiedzią na twoją prośbę. Trudno o cos mocniejszego od "biada" i "Sodoma i Gomora".
Dzisiaj przy sniadaniu rozmawialismy o dobrobycie który na ogół rozluźlnia obyczaje, ludzie obrastają w arogancje (ksieza też) i męczą sie Bogiem ojcow, a szukają bardziej nowoczesnego.
Wiem, ty sie takiemu duchowi sprzeciwiasz i chciałabys bardziej wyrazistej interwencji Boga. Ona przyjdzie (niestety, bo będziemy dni pogody i wygody żałować).
Jak zagospodarowac "pogode i wygodę", aby nie stracić mocnych więzi duchowych z Bogiem? Wydaje sie, że trzeba "ocenzurowac" obie, czyli trochę bardziej potraktować nasze życie ascezą.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 13 Lipiec 2021, 10:14   

Cos na ten sam temat z pamietników Zosi:

Gdy tylko poczułam monotonię życia, zaczęłam myśleć o życiu w grzechu. A cóż działoby się na świecie, gdyby nie religia, gdyby nie Chrystus? Już nie przeraża mnie myśl, że będę musiała zmienić pracę

dbb

Wysłany: 13 Lipiec 2021, 10:46   

Dzisiejsza Ewangelia jest dla mnie przerażajaca wręcz...majac na uwadze swoje problemy.
Biada...dla tych co poznali Boga a odeszli od Niego, będzie gorzej niż w Sodomie i Gomorze.Też dla tych wierzących a niepraktykujących.
Nam praktykującym,wspólnocie koscioła, Bóg dał szanse, a może nawet nalożył obowiazek modlitwy za nich. To forma praktycznego miłosierdzia.
To może być też zagospodarowaniem "pogody i wygody" i umiejętnie przeżywać czas, co też pozwoli oddalić się od współczesnej kultury "siłowego optymizmu". To też forma ascezy.

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 13 Lipiec 2021, 12:51   

Tak, to wielka odpowiedzialność za tych co odeszli.... Moja siostra jest muzułmanką. BYła ochrzczona, bierzmowana, wychowana podobnie jak ja. Co mam zrobić? Modlę się od 7 lat. Najpierw zawsze podczas podniesienia, teraz podczas podniesienia już modlę się o nawrócenie dla siebie też...

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 13 Lipiec 2021, 12:54   

A przecież Jezus wziął na Siebie Krzyż. W tym nie ma nic przerażającego. NIe mamy się bać. Jednak poczucie sprawiedliwości każe mi odczuwać bojaźń. Choć wiem o Jego Miłości i Miłosierdziu, wiem...NAwet jeśli twoje serce cię oskarża- Bóg jest większy od Twego serca///

Odpowiedz do tematu