Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Beatyfikacja
Autor Wiadomość
R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 2 Wrzesień 2021, 20:57   

Znalazłem odnośny fragment w Biblii:
15 Jezus zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» 16 Odpowiedział Szymon Piotr: «Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». 17 Na to Jezus mu rzekł: «Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie». 20 Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem.
21 Odtąd zaczął Jezus wskazywać swoim uczniom na to, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych i arcykapłanów, i uczonych w Piśmie; że będzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. 22 A Piotr wziął Go na bok i począł robić Mu wyrzuty: «Panie, niech Cię Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie». 23 Lecz On odwrócił się i rzekł do Piotra: «Zejdź Mi z oczu, szatanie! Jesteś Mi zawadą, bo myślisz nie na sposób Boży, lecz na ludzki».

Aga Dziergowska
Agnieszka

Miejscowosc: Łódź
Wysłany: 2 Wrzesień 2021, 22:02   

Tak, to są dwie sytuacje gdy Piotr myślał po ludzku: na górze Przemienienia i przy zapowiedzi Męki - wybierał to co przyjemne, co jest po ludzku chwalebne oo

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 4 Wrzesień 2021, 11:18   

A teraz to samo tylko w piosence o zawierzeniu " tylko raz powiedz tak a zacznie się porządek...."https://youtu.be/6OU6a29dy1s

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 4 Wrzesień 2021, 11:18   

A teraz to samo tylko w piosence o zawierzeniu " tylko raz powiedz tak a zacznie się początek...."https://youtu.be/6OU6a29dy1s

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 7 Wrzesień 2021, 14:21   

Akt Oddania NIepokalanemu Sercu MAryi ks Prymasa ( naszego kochanego :)):
AKT OSOBISTEGO ODDANIA SIĘ MATCE NAJŚWIĘTSZEJ
(ułożony w Stoczku)

Święta Maryjo, Bogurodzico Dziewico, obieram sobie dzisiaj Ciebie za Panią, Orędowniczkę, Patronkę, Opiekunkę i Matkę moją.

Postanawiam sobie mocno i przyrzekam, że Cię nigdy nie opuszczę, nie powiem i nie uczynię nic przeciwko Tobie. Nie pozwolę nigdy, aby inni cokolwiek czynili, co uwłaczałoby czci Twojej.

Błagam Cię, przyjmij mnie na zawsze za sługę i dziecko swoje. Bądź mi pomocą we wszystkich moich potrzebach duszy i ciała oraz w pracy kapłańskiej dla innych.

Oddaję się Tobie, Maryjo, całkowicie w niewolę, a jako Twój niewolnik poświęcam Ci ciało i duszę moją, dobra wewnętrzne i zewnętrzne, nawet wartość dobrych uczynków moich, zarówno przeszłych jak obecnych i przyszłych, pozostawiając Ci całkowite i zupełne prawo rozporządzania mną i wszystkim bez wyjątku, co do mnie należy, według Twego upodobania, ku większej chwale Boga, w czasie i w wieczności.

Pragnę przez Ciebie, z Tobą, w Tobie i dla Ciebie stać się niewolnikiem całkowitym Syna Twojego, któremu Ty, o Matko, oddaj mnie w niewolę, jak ja Tobie oddałem się w niewolę.

Wszystko, cokolwiek czynić będę, przez Twoje Ręce Niepokalane, Pośredniczko łask wszelkich, oddaję ku chwale Trójcy Świętej – Soli Deo!

Maryjo Jasnogórska, nie opuszczaj mnie w pracy codziennej i okaż swe czyste Oblicze w godzinę śmierci mojej. Amen.

Stoczek, 8 grudnia 1953.

Niech wszystko moje wielbi Ciebie. Twój niewolnik składa wszystko w Twoje Królewskie Dłonie, szczęśliwy, że może ogołocić się dla Ciebie. O jedno proszę, byś wziąwszy wszystko moje, chciała bronić Kościoła Chrystusowego, Tobie oddanego, Twemu Sercu Niepokalanemu, przed dziesięciu laty. Ochraniaj go płaszczem macierzyńskim, skryj go w Sercu Twoim. Jeśli jest Ci to potrzebne, zabij mnie, aby mógł żyć w Polsce Kościół Syna Twego”.

Czy wiecie że nasz Ojciec święty Jan PAweł II gdy rozpczynał pisanie czegokolwiek, na każdej kartce pisał : Totus Tuus?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 7 Wrzesień 2021, 15:51   

Dojrzałe oddanie sie Maryi, bo nie jest obciązone wątkiem "romantycznej" miłości "rycerza", ale rycerskie oddanie sie Maryi Pani i Matce.

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 09:36   

Odrobina romantyzmu w stylu ojca Dominika Chmielewskiego jest wspaniała. Porwała wielu ludzi, szczególnie facetów których aktywności tak mało w Kościele. Gdy byłam W Medjugorie widząca MArija wspominała że w pandemię przyjechała do niej grupa Wojowników Maryi. Była zaskoczona że to faceci, wszyscy młodzi i od rana do nocy na kolanach z różańcem! Przemawianie właśnie do serca to chyba nie jest przemawianie niedojrzałe. To jest właśnie obudzenie uśpionego pragnienia Miłości. - A nade wszystko przyobleczcie się w Miłość

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 09:57   

...Ale miłość moze być tez infantylna, na pokaz, jako rekompensata własnej nieporadności i ucieczka w "romantyczną" pobozność - zdradzając w ten sposob "rycerskość" ktora powinna cechować dojrzała męską miłość.
Kardynał Wyszynski po "rycersku oddał sie Maryi, Pani i Matce".

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 10:23   

może być :). Dlatego to Kardynał jest " Nasz kochany"

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 15:02   

Ja byłam urzeczona widząc meżczyzn z różańcem w ręku idących przez Warszawę. To jednak buduje że nie tylko niewiasty sa stałe w tej modlitwie Maryjnej.

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 20:34   

Słyszałam to już kiedyś o Zygmuncie. Znajomy ksiądz tak mi powiedział: Wiesz Agnieszko- nie obraź się ale kobiety w twoim wieku często popadają w taką infantylną poboźność :). I jeszcze innne: w każdej parafii znajdzie się taka kobieta która nawet by w mundur strażacki się ubrała zeby służyć Bogu :). TAk przyznaję, bardzo często mam odczucie że jestem po prostu głupia

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 21:14   Soli Deo

Obrazki poniższe można rozmieścić komputerowo na kartce i wydrukować albo utworzyć plik pdf zawierający 9 stron o formacie np. 16cm(poziomo)x9cm(pionowo) zawierające zwrotki pooddzielane refrenem (każda strona jako jeden obrazek) i projektorem wyświetlać (jeśli z użyciem AkrobataRidera, to po rozszerzeniu na cały ekran kombinacją Ctrl+L) do śpiewania.
Okazało się, niestety, ze obrazki widzą tylko osoby zalogowane
Ostatnio zmieniony przez R. z DMM 10 Wrzesień 2021, 21:31, w całości zmieniany 2 razy  

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 21:16   

2 i 3
Ostatnio zmieniony przez R. z DMM 10 Wrzesień 2021, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 21:17   

4ta

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 12 Wrzesień 2021, 10:07   

Piękne słowa.

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 12 Wrzesień 2021, 14:18   

Śpiewaliśmy to dziś w kościele Trójcy Przenajświętszej wyświetlając na ścianach projektorami multimedialnymi powyższe obrazki - dwie zwrotki na przygotowanie darów i dalsze po błogosławieństwie i idźcie w pokoju. Dzięki nutom lud zaczyna śpiewać już po usłyszeniu pierwszej zwrotki. Tonacja została obniżona o 2 progi (z d do c) dla ułatwienia śpiewającym. Oryginał można znaleźć w internecie, np. tu:
https://beatyfikacja.info/soli-deo-przed-beatyfikacja-kard-stefana-wyszynskiego-prezentujemy-hymn-beatyfikacyjny/ (np.:
https://beatyfikacja.info/wp-content/uploads/2021/06/soli-deo-jedynemu-bogu-wer-ostateczna.pdf )

Aga Dziergowska
Agnieszka

Wysłany: 13 Wrzesień 2021, 09:52   

Piękne.... My wczoraj mieliśmy mszę sw dziękczynną za Beatyfikację na Stadionie Orlika :).

Teresa Gorzelany

Miejscowosc: Sierpc
Wysłany: 14 Wrzesień 2021, 05:04   

.
A tu pieśń beatyfikacyjna Matki Czackiej
"O Matko Elżbieto Różo Czacka"

https://youtu.be/arhDgUzkvc8

P.S.
Ago, tak tak - infantylna pobożność to zbędne teatrum (z pogranicza dewocji) w celu przyciągnięcia uwagi innych - brak skupienia i skutek daleki od celu.

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 14 Wrzesień 2021, 21:28   

Piękna pieśń i znajome klimaty laskoskie :)

Odpowiedz do tematu