29 WRZEŚNIA 2021
Środa
Święto świętych Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała
Czesc Radosna
------------------------------------------------
Tajemnice Radosne: 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------
Nie Anioł Stróż
(ks. Jan Twardowski)
mojego Anioła Stróża nie widać
nie zazdrości Archaniołom
strzeże nikogo jak na obrazku
przewraca kładkę po której idę
rzuca w przepaść na zbitą głowę
wyciąga za nogawki
pyta - jak leci
mówię mu nieprzyzwoity po łacinie banał
- Aniele tobie łatwo bo nie masz ciała
ale mnie sempiterna zabolała
rozumie: strzeżonego Pan Bóg nie strzeże
do Boga idzie się na całego
przez kładkę skopaną
przez miłość która wyszła bokiem
przez rozpacz ze szczegółami
przez korek uliczny w którym ugrzęzło Pogotowie z syreną
czasem jak stonoga co pomyliła nogi i stanęła jak noga
tłumaczył i ja tłumaczę
na obrazkach inaczej
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Jako stworzenia natury duchowej, aniołowie posiadają rozum i wolną wolę, są istotami osobowymi i nieśmiertelnymi. Jan Paweł II, wierny nauczaniu swoich poprzedników, wylicza następujące zadania, jakie pełnią aniołowie: adorują Boga, ujawniają Bożą Opatrzność, pośredniczą między Bogiem a ludźmi, są stróżami człowieka, zwiastują ludziom wolę Boga oraz uczestniczą w dziejach zbawienia ludzkości. Nawiązując do posługi adoracji Boga, papież mówił: „Zwróćmy uwagę, że aniołami nazywa Pismo Święte oraz Tradycja te czyste duchy, które w podstawowej próbie wolności wybrały Boga, Jego chwałę oraz Jego królestwo. Są one zjednoczone z Bogiem przez uświęcającą miłość, która płynie z jasnego i uszczęśliwiającego widzenia Trójcy Przenajświętszej”.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O m�j Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chro� od ognia piekielnego; zaprowad� do nieba wszystkie dusze, a szczeg�lnie te, kt�re najwi�cej potrzebuj� Twego Mi�osierdzia ".[/quote]
ŚwiętyAniele Stróżu,
który zostałeś mi damy przez Boga
na towarzysza całego mego życia,
ratuj mnie dla wieczności i pełnij
Twój obowiązek wobec mnie,
który wyznaczyła Ci miłość Boża:
otrząśnij mnie z mojej obojętności,
wspieraj mnie w mojej słabości,
zastaw mi każdą niewłaściwą drogę,
otwórz mi oczy na Boga i na krzyż,
ale zamknij mi uszy na pokusy złego ducha.
Czuwaj nade mną w czasie snu i spraw,
abym kiedyś stał się twoją radością
i twoją nagrodą w Niebie.
Amen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum