Wysłany: 10 Grudzień 2021, 12:35 Spoglądając ku niebu
Modlitwą są - tak rozumiem - słowa albo myśli, oczywiscie dobre, kierowane ku Bogu; bywają w związku z nią takze słowa wyuczone, wypowiadane głosem albo w zupelnej ciszy w czasie, gdy myśl odbiega od treści słów. A gdy czujemy wdzięczność komuś za coś, to chyba nie jest jeszcze modlitwa, ale gdy dodamy wdzięcznośc Bogu, od którego wszystko dobre pochodzi, to jużź może jest blisko modlitwy albo nią juz jest.
Właśnie mam wdzięczność komuś, kogo spotykam na youtube, kto pokazuje niebo "materialne".
Pokazy odbywają się naq żywo, ja napotykam już nagrane filmiki z tych pokazów. Ktoś wkłada w te pokazy dużo czasu, pieniędzy i pewnie serca.
Dziś natrafiłem na pokaz nieba Barbórkowego - z 4 grudnia. Pewnie da się więcej takich seansów znaleźć na youtube, może pisząc astrolife. Nie wszystko da się laikowi od razu zrozumioeć: co jest widokiem z teleskopu, co jest widokiem z symulatora, dlaczego przy dużym powiekszeniu "czarne" niebo nie jest jednolicie czarne, tylko widać jakąś "fakturę" (domyślam sie, że mamy tu do czynieniaz tzw. szumem aparaturowym, który słychać w odbiorniku radiowym podczas odbierania słabej radiostacji, gdy podkręcimy głośność).
Oto znaleziony filmik:
Pod adresem
https://www.youtube.com/watch?v=BvAdNLmn5BA
leci na tle melodii "Ave Maria" nieustający filmik o podążającym
do znajdującego się w układzie słonecznym tajemniczego miejsca L2
teleskopie zwierciadlanym,
który ponoć umożliwi w "świetle" podczerwonym spojrzeć ludziom ku początkowi wszechświata.
Są wyświetlane liczby: rosnąca odległość teleskopu od Ziemi i malejąca jego odległość od miejsca L2.
20:45
Zmienił się status filmiku; znalazłem inny link działający:
https://www.youtube.com/watch?v=d8Skc-JqWLE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum