1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.Gloszenie Krolestwa Bozego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------
//
Choć chcę
niewidzialną ręką natchnienia
zielonym wÄ…wozem nadziei
prowadzisz mnie do swego domu
daleko jeszcze Boże?
niesłyszalnym dla uszu głosem
aksamitnej ciepłej barwie
przekonujesz mnie cierpliwie
że dużo lepiej jest Ci ze mną aniżeli
jestem to w stanie wyobrazić sobie
mimo bliskości Twojego oddechu
który czuję na sobie
mimo całego ciepła
w Twoim aksamitnym głosie
nie bardzo potrafię towarzyszyć Tobie, Boże
choć chcę....A może wcale nie
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------
Publiczna działalność Jezusa we wszystkich czterech ewangeliach rozpoczyna się od chrztu w Jordanie. Do pewnego stopnia sens tego wydarzenia do dziś owiany jest tajemnicą. Nie przestajemy dziwić się, dlaczego bezgrzeszny Jezus wziął udział w obrzędzie przeznaczonym dla grzeszników. Tradycyjnie mówimy, że chciał przez to oczyścić i uświęcić wody Jordanu. Chrzest jest w rzeczywistości kolejnym przejawem głębokiej miłości Boga do człowieka. Miłość tę Jezus Chrystus – Słowo Wcielone - objawiał przez całe swoje życie. Od chwili poczęcia, kiedy to przyjął nędzne ludzkie ciało, poprzez narodziny w stajni i złożenie w żłobie, przez chrzest, jak gdyby był zwykłym grzesznikiem, i wizyty w domach grzeszników i celników, aż do śmierci na krzyżu, przeznaczonej przecież dla złoczyńców, Jezus nieustannie pokazuje, jak ważny jest dla Niego każdy człowiek, nawet ten grzeszny i zbrukany, a może przede wszystkim taki właśnie człowiek. I właśnie na tego solidarnego z nami Syna zstępuje Duch Święty, a z nieba słychać głos Boga Ojca, że jest on Synem Umiłowanym. Patrząc na otaczający nas, trudny niekiedy świat, uwikłany w grzech, pamiętajmy o tym pełnym solidarnej miłości postępowaniu Boga.
/Komentarz o. Dariusza Pielaka SVD/
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------3.Gloszenie Krolestwa Bozego i wzywanie do nawrocenia. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------4.Przemienienie na gorze Tabor. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowaś Maryjo ... Zdrowaś Maryjo ... ................. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi świętemu ... Amen +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O moj Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chron od ognia piekielnego; zaprowadź do nieba wszystkie dusze, a szczegolnie te, ktore najwiecej potrzebuja Twego Milosierdzia ".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum