1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
Spotkanie z wieczną chwilą
czułem się tak jak bym stał nad morzem
jakbym bardzo długo spał a potem nagle
żagiel mojego życia jakby się rozwinął
i jakbym nagle dostrzegł
że nie jestem samoistną egzystencjalną drobiną
ale w jedno złączony jestem z całym wszechświatem
bo wszystko co istnieje jest jedną rodziną
czułem jakbym wiecznego wołania stał się chwilą
jakby przebiegały przeze mnie bezkresne
trajektorie kosmicznych galaktyk
z wodospadami świateł które może dawno już nie żyją
rwącymi potokami myśli i wrażeń
czułem się jakby wszystkie fale przelewały się przeze mnie
pociągając coraz dalej i dalej w głąb życia
głębina za głębiną którego Ty jesteś Tajemnicą
/wiersz O. Z. Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Ojcze nasz ... Zdrowak Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
W uroczystość Zesłania Ducha Świętego Ewangelia przenosi nas na nowo do Wieczernika, na Ostatnią Wieczerzę, kiedy to Pan Jezus zostawił apostołom i nam piękne i życiodajne obietnice Ducha Świętego. Być może najbardziej zaskakujące są słowa z J 16, 12: „Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz jeszcze znieść nie możecie”.
Co jest zaskakującego w tych słowach? Otóż, Jezus nie będzie już miał możliwości mówienia do uczniów. Ewangelia św. Jana przekazuje jeszcze Jego „Modlitwę Arcykapłańską” (rozdział XVII), a następnie już następuje opis Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Pańskiego. Co prawda jeszcze po zmartwychwstaniu Jezus przekazywał uczniom swoją naukę, jednakże o słowach, które przekazały Ewangelie, trudno powiedzieć, że jest ich „wiele”. A zatem co miał na myśli Jezus, mówiąc o obfitości słów, które ma do przekazania? Bez wątpienia chodzi o całą historię zbawienia, która dokonuje się również w naszych czasach. I to „mówienie” Jezusa odbywa się mocą Ducha Świętego.
Również w naszych czasach: pandemii, kryzysu wiary, skandali targających Kościołem, Jezus ma nam „wiele do powiedzenia”. Wsłuchujmy się w ten głos Ducha, którego misją jest doprowadzenie nas do pełnej prawdy dziś – tak jak i dwa tysiące lat temu.
/Komentarz o. Dariusza Pielaka SVD/
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------IV. Wniebowziecie Maryi --------------
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi-------------
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o O moj Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chron od ognia piekielnego; zaprowadź do nieba wszystkie dusze, a szczegolnie te, ktore najwiE cej potrzebuja Twego Milosierdzia ".
Ostatnio zmieniony przez Rozaniec 23 Maj 2021, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
„Mając życie od Ducha, do Ducha się też stosujmy”.
Przybądź Duchu Boży, Duchu Ojca i Syna, który z nas czynisz Boże Dzieci i łączysz nas wszystkich w jedną Bożą Rodzinę Kościoła.
Spraw aby każdy z nas mówił językiem do jakiego został przez Ciebie uzdolniony, a wszyscy razem abyśmy wspólnie głosili wielkie dzieło Boże zbawienia.
Niech radosna wieść o tym zbawieniu dotrze do wszystkich mieszkańców ziemi i niech nas złączy w celebrowaniu jednej, wspólnej, Eucharystii wielbiącej Miłosierdzie Trójcy Świętej i nasze powołanie do udziału w tej Tajemnicy wiecznej miłości. (Ga 5, 16-25)
Przyjdź, Duchu Święty, napełnij serca swoich wiernych i zapal w nich ogień swojej miłości. (Aklamacja)
Duchu Świety, Dawco łask wszelkich, cichy Głosie sumienia, bądż przy nas na wszystkich rozstajach dróg.Ty ścieżke życia nam ukaż. Spraw abyśmy mimo wszelkich rożnorodnosci rozumieli się wzajemnie i stanowili jedno. Aby miłość była w nas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum