Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
MLADIFEST
Autor Wiadomość
R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 2 Sierpień 2021, 22:53   MLADIFEST

Wczoraj zaczął się 32 już MLADIFEST w Medziugoriu. Oglądnąłem nieco wczoraj i dziś, gdy transmisja była na żywo. Zapisałem adresy kilkugodzinnych filmików z nagranymi transmisjami z tłumaczeniem na język polski (są i inne; należy więc, szukając właściwej transmisji, w okienku jutubowym wpisać, podobne do tych pod filmikami, naprowadzające dane) - możemy je obejrzeć w dowolnym czasie:
https://youtu.be/BOJosyOH6Dw
https://youtu.be/uQ0hD50urMI
Wśrod uczestników widać biskupów.
Festiwal potrwa jeszcze kilka dni (od 1. 8. do 6. 8. 2021 - info na stronie medjugorje.hr ). Możemy posłuchać m. in. mszy zawierających piękną muzykę, śpiewy; m. in. pieśni z melodiami naszych piosenek religijnych z tekstami różnojęzycznymi ("Barka", "Wznoszę swe oczy ku górom").

Aga Dziergowska
Agnieszka

Miejscowosc: Łódź
Wysłany: 3 Sierpień 2021, 09:32   

Byłam na tym festiwalu w 1999r :). W tym roku jak byłam w maju w Medjugorie były pustki. Marija mowiła że tylko Polacy przyjeżdżają w pandemię i dziękowała nam. No i ciągle musieliśmy śpiewać Czarna Madonnę. Zupełnie inna pielgrzymka. Do pustego miejsca, bez pielgrzymów...trochę to szok jak się teraz patrzy na to samo miejsce które żyje modlitwą...od razu lżej na sercu że ludzie jeszcze ciągną do spowiedzi i Eucharystii.
Ostatnio zmieniony przez Aga Dziergowska 3 Sierpień 2021, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 3 Sierpień 2021, 09:33   

Dzięki Romku.

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 5 Sierpień 2021, 08:14   

Nagranie wczorajszego mladifestu:
https://www.youtube.com/watch?v=ul-fhlWEE6g
Niesamowity, piękny śpiew na wejście mszy. Zaczyna się w momencie 2:23:40 filmu. W momencie 2:14:34 zaczyna się śpiew litanii loretańskiej "Sveta Marijo, sveta Bogorodice... moli, moli za nas!
Nie udało mi się znaleźć nagrania z przedwczoraj (z wtorku, 3 sierpnia 2021 r.). Pewnie istnieje w "cyberprzestrzeni", może na stronie sanktuarium da się znaleźć. Te, które znalazłem, same pojawiły się mi na ekranie w postaci okienek, jakich zawsze jest wiele.

Oto tekst litanii - po czterech linijkach wezwań śpiewamy "Moli, moli za nas.", đ wymawiamy jako dż:

Sveta Marijo,
Sveta Bogorodice,
Sveta Djevo djevica,
Majko Kristova,
moli, moli za nas!
Majko Božje milosti,
Majko prebistra,
Majko prečista,
Majko neoskvrnjena,
Majko nepovrijeđena,
Majko ljubezna,
Majko divna,
Majko dobrog savjeta,
Majko Stvoriteljeva,
Majko Spasiteljeva,
Majko Crkve,
Majko naša,
Djevice premudra,
Djevice časna,
Djevice hvale dostojna,
Djevice moguća,
Djevice milostiva,
Djevice vjerna,
Ogledalo pravde,
Prijestolje mudrosti,
Uzroče naše radosti,
Posudo duhovna,
Posudo poštovana,
Posudo uzorne pobožnosti,
Ružo otajstvena,
Tornju Davidov,
Tornju bjelokosni,
Kućo zlatna,
Škrinjo zavjetna,
Vrata nebeska,
Zvijezdo jutarnja,
Zdravlje bolesnih,
Utočište grješnika,
Utjeho žalosnih,
Pomoćnice kršćana,
Kraljice anđela,
Kraljice patrijarha,
Kraljice proroka,
Kraljice apostola.
Kraljice mučenika,
Kraljice priznavalaca,
Kraljice djevica,
Kraljice svih svetih,
Kraljice bez grijeha začeta,
Kraljice na nebo uznesena,
Kraljice svete krunice,
Kraljice mira,
Kraljice mira.

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 5 Sierpień 2021, 09:59   

Piękne

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 5 Sierpień 2021, 12:57   

Podczas modlitwy różańcowej, codziennie o tej samej godzinie, widzącym objawia się Gospa (Pani). Na filmie z drugiego dnia Mladifestu po drugiej tajemnicy Różańca słyszymy słowo "silencjo" (w momencie 1:58:33 filmu). To właśnie czas objawienia. Następuje cisza, po czym słychać graną na skrzypcach melodię "hymnu" medziugorskiego "Doszlismo Ti, Majko draga". Którą godzinę mamy w tym czasie u nas? Nie wiem - chyba 18:40 (zimą 17:40); trzeba będzie jakoś sprawdzić. Może dziś skonfrontuję czas lecącego na żywo nagrania z czasem u nas a potem znajdę "silentio" na nagraniu i obliczę.

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 5 Sierpień 2021, 18:52   

Dziś ( https://youtu.be/jnJ-1KkGN24 ) chwila ciszy (a po niej "hymn") wystąpiła bez słowa silentium po trzeciej tajemnicy o godzinie ok. 18:44. Może wystąpiło jakieś kilkuminutowe opóźnienie przesyłu sygnału internetowego. Msza zaczęła się ok. 19:03 śpiewem "Ty wyzwoliłeś nas, Panie" - po polsku.

Odpowiedz do tematu