Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
WIECZERNIK trwa
Autor Wiadomość
Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 20 Maj 2013, 11:24   WIECZERNIK trwa

Wieczernik trawa, bo wieczernik stal sie misja pokoju opartego na przebaczeniu ( "komu odpuscicie grzechy sa mu odpuszczone"), opartego na Milosierdziu Bozym, ktory ZSTAPILO NA KOSCIOL ZGROMADZONY W WIECZERNIKU.
Wieczernik trwa, bo Duch Swiety zostal nam dany, abysmy Nim zyli w naszej codziennosci.
Wieczrnik tetni modlitwa DZIEKCZYNIENIA, czyli EUCHARYSTII.
Wieczernik przybral ksztalt DOMU WESELNEGO. Maryja jest Matka Kosciola i Oblubienica Baranka , a bedac personifikacja Kosciola pozwala kazdemu z nas i naszej wspolnocie, uczestniczyc w tym mistycznym Weselu .

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 20 Maj 2013, 12:49   

Niewiasta, Matka nas wszystkich, Krolowa, ktora obejmuje nas czula opieka podczas tego mistycznego Wesela

JurekS

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 20 Maj 2013, 16:09   

Niepokoi mnie Duch ¶w po wczorajszym Lectio divina i mój niepokój wzrós³ po s³owie trwa. No dobrze, ¿eby tak gro¼nie nie brzmia³o niech to bêdzie, ¿e rodzi siê we mnie refleksja. Czytamy u Galatów: Owocem za¶ ducha jest: mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie. A my tak czêsto, a mo¿e bardziej przy okazji tych ¦wi±t modlimy siê do Ducha ¶w o to w³a¶nie. Ale nic z tego. Nie bêdzie nam to dane. Bo s± to owoce, które my mamy wydaæ przyjmuj±c w³a¶ciwe dary Ducha ¶w: M±dro¶ci, Rozumu, Umiejêtno¶ci, Rady, Mêstwa, Pobo¿no¶ci i Boja¼ni Bo¿ej. Jako¶ tak pod¶wiadomie oczekujemy do¶wiadczenia pokoju, bezpieczeñstwa, mo¿e nawet ciepe³ka gdzie sobie wszystko z pomoc± Ducha ¶w fajnie pouk³adamy. Ba, mo¿e nawet w jaki¶ cudowny sposób Duch ¶w zst±pi i z³e zamieni na dobre. Wczoraj zobaczy³em, ¿e z tchniêciem Ducha ¶w wi±¿e siê pos³anie, misja jak napisa³ ojciec. Zobaczy³em te¿, ¿e nawet bêd±c w bardzo ¶wi±tecznym nastroju ³atwo jest przegapiæ Duch ¶w, a mo¿e inaczej, zatrzymaæ siê na wydarzeniu, które siê tylko celebruje. I to trwanie zamknie siê w jakim¶ okresie, krótszym lub d³u¿szym. Ale to trwa, o którym pisze ojciec w moim przekonaniu ³±czy w sobie przemianê, która siê w nas dokonuje (fundament) ze swego rodzaju ruchem, dzia³aniem...
Du¿o by³o dzisiaj ruchu i dzia³ania w Domu Weselnym :)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 20 Maj 2013, 23:07   

A tu wiadomosc , ze Razyk Makhluta ( zonaty, nauczyciel matematyki, ma dwojke dzieci) zostal ranny, bo na ich mieszkanie spadl pocisk. Druga poszkodowana , w innym miejscu Aleppo jest rowniez nalezaca do mojej grupy Jina Asji, wyjatkowy pedagog, mloda kobieta, nauczycielka jezyka francuskiego, kierowniczka punktu katechetycznego ktory fantastycznie sie rozwijal, organizatorka wyjazdow zagranicznych ktore nie byly wyjazdami formacyjnymi....Nie znam szczegolow, nie wiem jak mocno sa poszkodowani. Jina cos mi napisala przed dwoma dniami o tym , ze musi placic cene szczesliwego czasu ktory dane bylo jej przezyc, ale nie bardzo zrozumialem co chce powiedziec.... Modle sie, aby ich obrazenia nie byly ciezkie. Nie moge wprost sobie wyobrazic tych mlodych, pieknych osob w taki darmowy sposob skrzywdzonych. Panie , zmiluj sie nad nimi, zmiluj sie nad wszystkimi osobami ktore cierpia z powodu ludzkiego egoizmu.

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 03:08   

Panie zmiluj sie nad nami i nad calym swiatem. Jezu Ufam Tobie.
Jest mi to duzo latwiej powiedziec niz poszkodowanym w Syrii.
Aby ten psalm przemowil do serc walczacych.

Zaufaj Panu, On sam bêdzie dzia³a³

Miej ufno¶æ w Panu i czyñ to, co dobre,
a bêdziesz mieszka³ na ziemi i ¿y³ bezpiecznie.
Raduj siê w Panu,
a On spe³ni pragnienia twego serca.

Pan zna dni postêpuj±cych nienagannie,
a ich dziedzictwo trwaæ bêdzie na wieki.
W czasie klêski nie zaznaj± wstydu,
w dniach g³odu zostan± nasyceni.

Odst±p od z³ego, czyñ dobrze,
aby¶ móg³ przetrwaæ na wieki.
Gdy¿ Pan mi³uje sprawiedliwo¶æ
i nie opuszcza swych ¶wiêtych,
nikczemni wygin± na zawsze,
a ich potomstwo bêdzie wytêpione.

Zbawienie sprawiedliwych pochodzi od Pana,
On ich ucieczk± w czasie utrapienia.
Pan ich wspomaga i wyzwala,
wybawia od wystêpnych i zachowuje,
On bowiem jest ich ucieczk±.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 08:30   

Dzisiaj" niechcacy "rozmawialismy przy sniadaniu o zepsuciu swiata, o wielkiej pokusie ktora fanatycznie walczy z Kosciolem, o deprawacji czlowieka, poczynajac od dzieci, o ratowaniu kraju, Kosciola....Stopniowo rozmowa zaczynala przybierac postac polemiki, gdzie scieraly sie poglady odnosnie tego jak nalezy walczyc z przeciwnikiem . Stopniowo zaczynalo sie zapominac, ze najbardzie radykalna metoda i ewangelicznie jedyna jest "milosc Boga calym sercem, cala dusza, z wszystkich sil i wszystkich mysli, a blizniego jak siebie samego". Najlepsze metody walki pozbawione milosci sa wielka przegrana, tym wieksza im wiekszy zapal do dobrego.

Alina

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 08:45   

Miar± naszej wiary i naszego zrozumienia Jezusa nie s± bowiem nasze wyobra¿enia o tym jak blisko Jego jeste¶my i nasze dobre samopoczucie z tego wynikaj±ce. Miar± naszej wiary jest to na ile jeste¶my w stanie przygarn±æ drugiego cz³owieka w Jego Imiê.
Najbardziej czytelnym znakiem chrze¶cijañstwa jest Mi³o¶æ, a dok³adnie obecno¶æ Jego Mi³o¶ci w nas.

Alina

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 09:05   

Wybaczcie, ¿e znowu, ¿e tutaj i ¿e z "innej beczki".
Im d³u¿ej tutaj zagl±dam tym bardziej idiotyczne i g³upie wydaje mi siê, ¿e tutaj s± komentarze Ojca i wasze / powiedzmy sobie- niezbyt liczne/, a na stronie obok Jurka i nasze.
Zdarza siê tak, ¿e u nas jest ich sporo i wywi±zuj± siê ciekawe rozmowy, podczas gdy u was s± komentarze dwa lub pisze tylko Ojciec, a pozostali czytaj± .
Czy naprawdê nie uwa¿acie, ¿e nie skorzystaliby¶my wszyscy ³±cz±c swoje si³y i mo¿liwo¶ci w tym zakresie?
Oczywi¶cie wiem, ¿e to wszystko ju¿ przerabiali¶my, ¿e piszê trochê sobie a muzom.

Czujê siê kompletnie bezradna wobec faktu, ¿e z moimi odczuciami jestem w zdecydowanej mniejszo¶ci.
W niedzielê nie piszemy komentarzy na naszej stronie. Staramy siê odprawiæ lectio divina i umie¶ciæ komentarze na stronie Domu Wschodniego. Do lectio divina doskona³e wprowadzenia zamieszcza wcze¶niej Ks. Przemek.

A mo¿e ma³o piszecie, ale wszystko czytacie i korzystacie z obu stron?

R. z DMM
czyli Romek

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 09:05   

W Syrii wojna, s± poszkodowani a u nas spokój. Niechby caly czas byl spokój i u nas i wszêdzie. Wl±czywszy telewizjê Polonia uslyszalem glos, który mo¿e zaniepokoiæ. Mo¿liwe, ¿e jest to glos proroczy. Tutaj mo¿emy wysluchaæ tej mowy - nale¿y wybraæ drug± od góry homiliê (Franciszka). Jest tam mi. in. mowa o "seksie dla sze¶ciolatków". Nie rozumiem jak mo¿na przygotowywaæ do wspól¿ycia seksualnego mlodocianych, skoro takie wspól¿ycie jest prawnie przestêpstwem (uznanie za przestêpstwo takiego wspól¿ycia bylo powodem zezwolenia na aborcjê poczêtego dziecka przez dwoje mlodocianych).

JurekS

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 10:29   

Drodzy DOMownicy wraz ojcem, po takim dictum powinni¶cie mnie i Alinê zakrzyczeæ ;) swoimi argumentami, albo uznaæ, ¿e rzeczywi¶cie co¶ jest na rzeczy i mo¿e trzeba by to zmieniæ.
Napisa³em jeszcze d³ugi tekst, ale po namy¶le skasowa³em go bo nic tu wiêcej juz nie da siê dodaæ.

ElzbietaS
Elzbieta

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 12:00   

"Najbardziej czytelnym znakiem chrze¶cijañstwa jest Mi³o¶æ, a dok³adnie obecno¶æ Jego Mi³o¶ci w nas." czyli Pokoj, ktory nigdy nas nie myli. A ktory jest owocem przyjecia Darow Ducha Swietego, o czym wspomnial Jurek.
Nie mozna go chwycic w rece ale trzeba go ciagle na nowo upraszac.

Bardzo optymistycznie patrze na nasze "tu, tam" prowadzone rozmowy.
Jest grupka w salonie, jest w kuchni. W malej grupie latwiej sie odezwac, drzwi nikt nie zamyka, tamtej rozmowy tez mozna posluchac i ku radosci rozmawiajacych, wtracic sie do niej. Zaganianie: "chodzcie tu wszyscy" swiadczy o wielkim sercu i goscinnosci.
Ale jak wiem z doswiadczenia nie zawsze wychodzi.( Jak robilam to u siebie w domu to albo przychodzili do stolu ze skwaszonymi minami, ze im popsulam zabawe albo zanosilam im herbate w miejsce gdzie byli. )
Alino i Jurku, jest dobrze i bedzie jeszcze lepiej. Jeszcze jest grupa na Facebooku i Modlitwa za Japonie. Niedlugo nie ogarniemy tego wszystkiego. I niech sie Slowo Boze szerzy na rozne sposoby.

Alina

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 12:14   

Mo¿e masz racjê Elu. W ka¿dym razie ujê³a¶ temat najdelikatniej jak siê da³o.
Ja raczej da³am upust swoim uczuciom ni¿ liczy³am na jak±¶ zmianê w tej kwestii.
Cierpliwo¶æ i umiejêtno¶æ czekania to nie s± moje mocne strony.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 23:42   

Mnie jest troszeczke glupio, ale nie bede udawal, tylko troche, ze mimo obietnicy w niedziele nie bylem z komentarzami w Domu Wschodnim, gdzie ks Przemek dba o medytacje przygotowujac do niej bardzo dobrymi wprowadzeniami. Bylem " w delegacji", mialem sporo zajec, jeszcze nie jestem przyzwyczajony do nowego programu niedzielnego. Uwazam, ze to ani zbyt ambitne ani z drugiej strony poddanie sie inercji tego co znane i latwe. Uwazam , ze to piekne, naturalne, zgodne z duchowoscia swietowania dnia niedzielnego aby spotkac sie razem, wszystkie Domy. Mam przekonanie, ze Pan Bog bedzie z tego zadowolony, ze bedzie z nami w sposob widoczny. Sprobujmy! Moze ktos nam przypomni w sobote o tym wspolnym spotkaniu ze Slowem Bozym !?

Alina

WysÅ‚any: 21 Maj 2013, 23:52   

To ja z chêci± przypomnê o tym Ojcu i wszystkim w sobotê wieczorem.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 22 Maj 2013, 08:28   

Juz teraz dziekuje Alino i czekam z lekka emocja, jak na prawdziwe spotkanie. Niech Bog sie nami raduje i niech nam blogoslawi.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu