1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu. ----------------------------------------------------
//
Gdyby nie Jego Krzy¿
czym¿e by¶my byli
bez Twojego mi³osierdzia
kto by siê o nas upomnia³
kto by zst±pi³ po nas
do najciemniejszego piek³a
aby nas wydostaæ z niego i przenie¶æ
do jasnego domu
Twojej Ewangelii
/wiersz O.Z.Kwiatkowskiego/
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
◾O Panie mój, gdy wspomnê na Twoje wielkie cierpienia i ¿e wcale na nie nie zas³ugiwa³e¶, nie wiem, co mam powiedzieæ o sobie? Nie wiem, gdzie mia³am rozum wówczas, gdy ucieka³am od krzy¿a, nie wiem, gdzie go mam i dzisiaj, gdy w czymkolwiek chcê uniewinniaæ siebie! Wiesz dobrze, o Najwy¿sze Dobro moje, ¿e je¶li jest we mnie co dobrego, nie z innych r±k to otrzyma³am, tylko z Twoich. Có¿ Ciê to kosztuje, Panie, czy mniej dasz czy wiêcej? Je¶liby Ci chodzi³o o zas³ugê moj±, to równie¿ niegodn± by³am tych ³ask, które mi ju¿ da³e¶. Czy to rzecz podobna, bym ja pragnê³a, aby ktokolwiek dobrze my¶la³ o takim, jakim ja jestem, z³ym stworzeniu, kiedy tyle mówiono z³ego na Ciebie, który jeste¶ Dobrem nad wszystkie dobra? To by³oby nie do zniesienia, tego ¶cierpieæ niepodobna, Bo¿e mój! I nie znios³abym tego, by¶ Ty ¶cierpia³ w s³u¿ebnicy Twojej cokolwiek, co by nie by³o przyjemnym w oczach Twoich. Moje oczy s± ¶lepe, Panie; zdaje im siê, ¿e byle co ju¿ bêdzie Tobie przyjemne. O¶wieæ je, Ty, ¶wiat³o¶ci± Twoj±! Spraw, niech pragnê byæ przez wszystkich wzgardzona za to, ¿e równie¿ ja gardzi³am Tob±, który mnie umi³owa³e¶ tak± wiern± mi³o¶ci±. Lecz my jeste¶my tak bardzo sk³onni wywy¿szaæ siê, ¿e chocia¿ nie ma nad kogo wywy¿szaæ siê do nieba, jednak trudno uni¿yæ siê nam w czymkolwiek. O Panie, Panie! Czy¿ Ty nie jeste¶ wzorem naszym i Mistrzem? Bez w±tpienia, ¿e jeste¶. Na czym¿e wiêc Ty opiera³e¶ cze¶æ Twoj±, Ty, który jeste¶ naszym zaszczytem? Ach, Panie!... Poni¿aj±c siebie a¿ do ¶mierci. W ten sposób nie tylko nic nie straci³e¶, lecz przeciwnie, zyska³e¶ tym wiêksz± cze¶æ i zyska³e¶ j± tym wiêksz± dla nas wszystkich (¶w. Teresa od Jezusa: Droga doskona³o¶ci 15, 5; 36, 5).
http://mateusz.pl
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Jezus Chrystus jest arcykap³anem, który „wspolczuje naszym s³abo¶ciom”. „Doswiadczony we wszystkim z wyj±tkiem grzechu”. Przyjdzmy do Niego z ufnoscia do tronu laski”, bo On pragnie naszego zbawienia. Darmo nam je daje, z mi³o¶ci do Ojca i do nas..
Rado¶ci± jest dla mnie pe³niæ Twoj± wolê, mój Bo¿e,
a Twoje prawo mieszka w moim sercu”.
Ps 40
Wola Boza jest nasza rado¶ci± i nasza wolno¶ci±, je¿eli spe³niamy ja z milosci, a wiec kiedy pochodzi z naszego serca, a nie jest musem spowodowanym strachem albo zimnym wyrachowaniem
Nasza pomoc w imieniu Pana,
który stworzy³ niebo i ziemiê.
Dusza nasza jak ptak siê wyrwa³a z side³ ptaszników,
sid³o siê podar³o, i zostali¶my uwolnieni.
Ps 124
Nasze zycie jest w Tobie Boze, z Toba i dla Ciebie. Modlimy siê o to, aby¶my umieli zyc.
Wznosze moje modlitwy do Ciebie Boze, ladniejsze i mniej ladne, pelne prosb ale tez i podziekowan. Proszac o laske radzenia sobie z zyciem w taki sposob by sie Tobie podobalo, szczegolnie wtedy kiedy ogarnia mnie zwatpienie przez to co sie w zyciu dzieje. Modle sie o to bym nigdy nie zwatpila w Twoje wspoldzialanie, Twoja pomoc z milosierdzia i milosci.
Niech mnie ogarnie Twoja lito¶æ, a ¿yæ bêdê,
bo Twoje prawo jest moj± rozkosz±.
Na wieki nie zapomnê Twoich postanowieñ,
bo przez nie da³e¶ mi ¿ycie.
Wybaw mnie, nale¿ê do Ciebie,
bo szukam Twych postanowieñ.
Niech mnie ogarnie Twoja lito¶æ, a ¿yæ bêdê,
bo Twoje prawo jest moj± rozkosz±
Ps 119
Dziekuje Ci Boze za dar Slowa, które uczy nas zyc, kieruj±c nasze kroki ku Pelni Zycia. Dziekuje za Twoje Slowo, bo w ten sposób spelnia siê istota komunii z Toba.
Dziekuje za „Slowo które stalo siê Cialem i zamieszkalo po¶ród nas”.
Daj Boze aby¶my umieli coraz pelniej zyc jego zbawcza prawda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum