Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
NASZA--o--KAPLICZKAo--o--(31-6)-2-2016-(niedz-sobota)
Autor Wiadomość
Ave Maryja

Miejscowosc: Ca³a Ziemia
WysÅ‚any: 30 StyczeÅ„ 2016, 19:47   NASZA--o--KAPLICZKAo--o--(31-6)-2-2016-(niedz-sobota)

Chwa³a Tobie, Chryste, ¶wiat³o na o¶wiecenie pogan
(£k 2, 32)

Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 30 StyczeÅ„ 2016, 20:07   

K+M+B

31-6 2 2016

2 LUTEGO 2016

Wtorek

¦wiêto Ofiarowania Pañskiego

Czesc Radosna

------------------------------------------------

Tajemnice Radosne:
1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bo?ego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------

//

O Panno Prze¶liczna Gromniczna
Po ogieñ Twój ¶wiêcony
wisz±cy nad woskiem gromnic
przez las kol±cy i wyj±ce wilki
idê bez wszelkiej obrony:
nie módl siê ani przyczyniaj, ale tylko
wspomnij.

Ty, co¶ rodzi³a Dzieciê bez ognia i dachu,
a przez ucieczkê usz³a od zamachu,
i potem ca³e ¿ycie wyczeka³a w lêku
na Syna mêkê...
Ty, co¶ chodzi³a miêdzy ¶miertelnemi
najbli¿sza ziemi i najdalsza ziemi
- mnie, p³omienia szukaj±c± w bladych ¶wiecach,
od napadu zbójeckiego nie chroñ,
ale mi gromnice dalekie jutrzniê wyra¼n± rozniecaj
nad mg³± szronu, nad zawian± miêdzy cha³upami sann±.

... I nie módl siê, Naj¶wiêtsza Panno,
gniazdo szczê¶liwego, krótkiego konania,
dla mnie o obronê ni pociechê,
nie módl siê, zorzo ³ask, nie os³aniaj,
tylko - wspomnij.

(Kazimiera I³³akowiczówna: Na Gromniczn±)

//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...

+---o---o-o-o---o

-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety. -------------

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 3.Narodzenie Pana Jezusa. --------------------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------

Ofiaruj Syna swego, o Dziewico Naj¶wiêtsza, oka¿ Panu b³ogos³awiony owoc Twojego ¿ywota. Ofiaruj hostiê ¶wiêt± i mi³± Bogu na pojednanie nas wszystkich. Niew±tpliwie, Bóg Ojciec przyjmie now± ofiarê i bezcenn± hostie, o której On sam mówi: „Ten jest mój Syn umi³owany, w którym mam upodobanie”...
Równie¿ ja, Panie, z³o¿ê Ci dobrowolnie moj± ofiarê, skoro Ty dobrowolnie ofiarowa³e¶ siê nie dla w³asnej potrzeby, lecz dla mojego zbawienia... Posiadam tylko dwie nêdzne rzeczy, o Panie: w³asne cia³o i dusze; obym móg³ godnie z³o¿yæ Ci w ofierze te dwie nêdzne rzeczy jako ofiarê chwa³y. Lepiej, o wiele lepiej dla mnie, abym ja raczej ofiarowa³ siê Tobie, ni¿ by³ pozostawiony sobie samemu. Istotnie, je¶li pozostajê sam, dusza moja jest niespokojna, lecz w Tobie duch mój raduje siê, zaledwie ofiaruje siê Tobie ca³kowicie... Ty, o Panie, nie chcesz mojej ¶mierci, C2y¿ wiêc ja nie ofiarujê Ci dobrowolnie mojego ¿ycia? To, w rzeczywisto¶ci, jest hostia, która u¶mierza Twój gniew, to jest hostia, Tobie mi³a, hostia ¿ywa
(¶w. Bernard).

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 31 StyczeÅ„ 2016, 11:18   

Obysmy wraz z Ofiarowaniem Jezusa umieli ofiarowac siebie. Oby coraz bardziej nasze ofiarowanie mialo charakter i tresc Milosci, prosimy Cie, modl sie za nami Maryjo.

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 1 Luty 2016, 06:02   Na gromniczn±...

Na gromniczn±...
Arkadiusz Bednarczyk

¦wiêto Ofiarowania Pañskiego, zwane jest tak¿e w ludowej pobo¿no¶ci jako ¶wiêto Matki Bo¿ej Gromnicznej. Dlaczego? Nazwa pochodzi³a od zwyczaju ¶wiêcenia w tym dniu ¶wiec zwanych gromnicami, mia³y one bowiem chroniæ przed gromami, ale i innymi niebezpieczeñstwami

Gromnice zapalano równie¿ w godzinê ¶mierci. A Matkê Bo¿± Gromniczn± uwa¿ano za opiekunkê zagród przed napadami dzikich zwierz±t, zw³aszcza wilków. Mia³a bowiem Madonna stawaæ z gromnic± w rêku, na o¶nie¿onych polach i zatrzymywaæ z³owrogie watahy wilków zmierzaj±cych ku wiejskim zagrodom a ludzie szeptali: „W Twoj± opiekê we¼mij nas Maryjo”. Kazimiera I³³akowiczówna, w jednym ze swoich wierszy pisa³a: „O Panno Prze¶liczna Gromniczna/Po ogieñ Twój ¶wiêcony/Wisz±cy nad woskiem gromnic/Przez las kol±cy i wyj±ce wilki/Idê bez wszelkiej obrony/Nie módl siê ani przyczyniaj, ale tylko wspomnij”...

Baczcie na gromnice

¦wiece zwane gromnicami dzi¶ ju¿ nie s± wyrabiane w domu, gdzie lano je z pszczelego wosku. Czasy siê zmieni³y i najczê¶ciej kupujemy je gotowe w sklepach. Choæ spotykamy jeszcze klasztory, g³ównie kontemplacyjne, gdzie wyrabiaj± je siostry, pomiêdzy modlitewnymi godzinami. Wierni przynosili te ¶wiece do po¶wiêcenia w swoich ko¶cio³ach i baczyli, aby nie gas³y. Komu w czasie procesji ko¶cielnych zgas³a gromnica, a pogoda by³a bezwietrzna, uwa¿ano to za z³± wró¿bê dla tej¿e osoby... Na ciekawym obrazie autorstwa Teodora Axentowicza, artysty o ormiañskich korzeniach, zatytu³owanym: „Na Gromniczn±”, z pocz±tku XX wieku widzimy jak ciep³o ubrana dziewczynka ze wsi brnie w ¶niegu, z zapalon± ¶wiec± do ko¶cio³a. Gromnice trzyma w zmarzniêtych, go³ych d³oniach... Po przyj¶ciu z ko¶cio³a zapalon± gromnic± gospodarz b³ogos³awi³ swoje domostwo, zwierzêta i pola. Pó¼niej przechowywano ¶wiecê w domu nad obrazami ¶wiêtych.

Ofiarowanie Pana Jezusa w ¶wi±tyni jest ostatnim ¶wiêtem okresu Bo¿ego Narodzenia... Kiedy Maria zjawi siê z Dzieci±tkiem w ¶wi±tyni prorok Symeon zapowie Jej przysz³e cierpienia i mêczeñstwo Syna. Zasieje w sercu Matki niepokój... Jest wiêc „Gromniczna” zapowiedzi± zbli¿aj±cego siê nieuchronnie okresu Wielkiego Postu.

Zmazy ¿adnej nie masz...

Zgodnie z prawem ¿ydowskim kobieta przez czterdzie¶ci dni po porodzie uznawana by³a za nieczyst±. Nie mog³a wchodziæ do ¶wi±tyni. Dopiero po up³ywie owych czterdziestu dni przybywa³a do ¶wi±tyni, aby w tzw. przedsionku niewiast uczestniczyæ w obrzêdzie przeb³agania. Sk³ada³a wówczas ofiarê – niewiasty ubogie, których nie staæ by³o na ofiarê z baranka, a tak± zapewne by³a Maria, sk³ada³y ofiarê z go³êbi albo synogarlicy. Tak te¿ uczyni³a Maria. Jednak w piêknym kazaniu z siedemnastego stulecia, „na Gromniczn±” wybitny polski kaznodzieja i jezuita – Piotr Skarga, dziwi siê: „Ty Panno lekarstwo bierzesz, a niemocy nie masz, oczyszczenia zakonnego prosisz, a zmazy ¿adnej nie znasz”. Podaje to zachowanie Maryi jako przyk³ad dla ludzi. I zaraz te¿ ze wstydem przyznaje, ¿e „my, rany i ciê¿kie grzechów choroby maj±c, do lekarstwa ochotni nie jeste¶my, i owszem je odw³óczym czêsto i onych siê g³upich bardzo wstydzim”.

Najstarsze opisy ¶wiêta Matki Bo¿ej Gromnicznej wspominaj± o procesjach ze ¶wiecami – symbolizowa³y one ¶wiat³o¶æ jak± dla pogan mia³ byæ Chrystus; wspomniany ju¿ prorok Symeon nazwa³ Jezusa „¶wiat³o¶ci± na objawienie pogan”. ¦wiêto – wedle p±tniczki niejakiej Egerii – obchodzono w Jerozolimie w czwartym stuleciu, z procesj± do Bazyliki Zmartwychwstania; kiedy w VI wieku w Konstantynopolu wybuch³a d¿uma cesarz zarz±dzi³ ¶wiêtowanie 2 lutego i procesjê przeb³agaln±. W jednym z dwóch najstarszych, obecnie zachowanych ksi±g liturgicznych zachodniego chrze¶cijañstwa, sakramentarzu papie¿a Gelazego, z VIII wieku zawartej w manuskrypcie znajduj±cym siê w Bibliotece Watykañskiej, równie¿ znalaz³a siê wzmianka o ¶wiêcie Oczyszczenia.

Kiedy przez wieki przekazywano wiernym obraz tej sceny, pocz±tkowo twórcy uwypuklali moment spotkania z prorokiem Symeonem, który sta³ zwykle u wej¶cia do ¶wi±tyni. Tak jest do dzisiaj np. w sztuce bizantyjskiej. Natomiast w pó¼nym ¶redniowieczu obrzêd umiejscawiano w ¶wi±tyni; Symeon ubrany w szaty kap³añskie odbiera od Marii Dzieciê lub sam Je trzyma na rêkach.

dbb

WysÅ‚any: 1 Luty 2016, 22:09   

Maryjo,milosierna Oredowniczko...ratuj nas grzesznych przed sprawiedliwym Bogiem.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 2 Luty 2016, 09:28   

Bramy, podnie¶cie swe szczyty,
unie¶cie siê odwieczne podwoje,
aby móg³ wkroczyæ Król chwa³y.
Kto jest tym Królem chwa³y?
Pan dzielny i potê¿ny,
Pan potê¿ny w boju
Pan Zastêpów: On jest Królem chwa³y.

Ps 24

Jezus jest tym zapowiadanym Krolem.

dbb

WysÅ‚any: 3 Luty 2016, 00:34   

Przez rece Maryji, ofiaruje Bogu mojego meza, nasze dzieci, wszystkich, ktorych kocham i znam oraz siebie sama...nasze zycie takie jakie ono jest.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 3 Luty 2016, 10:37   

Czynmy to razem, jako wspolnota.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 4 Luty 2016, 08:41   

Ty nad wszystkim panujesz, a w rêku Twoim moc i si³a,
i rêk± Twoj± wywy¿szasz i utwierdzasz wszystko
(1 Kor 29)

Bog jest naszym krolem, naszym najwyzszym odniesieniem we wszystkich zyciowych sprawach

dbb

WysÅ‚any: 5 Luty 2016, 08:42   

"Bog jest naszym krolem, naszym najwyzszym odniesieniem we wszystkich zyciowych sprawach"/AZ/
Duchu Sw. przekonaj prosze o tym tych, ktorzy tego nie wiedza. Oredowniczko nasza, prosze modl sie za tymi, ktorzy te oczywistosc zaniedbuja lub odrzucaja.
Miej litosc Boze, oni nie wiedza co czynia.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 5 Luty 2016, 10:04   

Bog tarcz± dla wszystkich,
którzy doñ siê chroni±.

Pa 18

W swojej dobroci chroñ nas Panie [/i]

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 6 Luty 2016, 07:56   

Obysmy umieli sie modlic. Oby nasze modlitwy nie byly egoistyczne. Obysmy umieli dobrze spelnic zadania wyznaczone nam przez Ciebie.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu