Nie wiem jaka bêdzie reakcja w DOMu, bo chodzi o organizacjê protestanck±. Proszê Was o zapoznanie siê, i o reakcjê, jak± uznacie za stosown±.
W zesz³ym roku znalaz³em w „Go¶ciu Niedzielnym” ulotkê miêdzynarodowej organizacji OPEN DOORS zajmuj±cej siê pomoc± dla prze¶ladowanych chrze¶cijan.
Jest to te¿ jedna z najwiêkszych „organizacji przemytniczych” - np. w 1981 roku, w jedn± noc, OPEN DOORS przerzuci³a milion egzemplarzy Biblii do Chin :)
Na ich stronie internetowej www.opendoors.pl mo¿emy przeczytaæ o ich misji:
„Open Doors jako miêdzywyznaniowa i miêdzynarodowa organizacja udziela pomocy chrze¶cijanom, którzy s± prze¶ladowani za wiarê w Jezusa Chrystusa w ponad 50 krajach. Dziêki szeroko rozwiniêtej s³u¿bie informacyjnej mówimy w tzw. wolnym ¶wiecie - w ko¶cio³ach, w polityce czy w mediach - o tym, gdzie chrze¶cijanie s± prze¶ladowani, jaka pomoc jest im pilnie potrzebna oraz nawo³ujemy do modlitwy za nich.”
My¶lê, ¿e warto podj±æ ekumeniczn± wspó³pracê z nimi, z uwagi na wystêpuj±cy w ¶wiecie "ekumenizm krwi".
Zaprosi³em osobê z OPEN DOORS na spotkanie do mojej Wspólnoty Galilea w Gdañsku. Du¿o dowiedzieli¶my siê o ogromie prze¶ladowañ na ¶wiecie. Szczególn± uwagê prelegent po¶wiêci³ Irakowi, Syrii i Korei Pó³nocnej. Jednak¿e poza aspektem informacyjnym, spotkanie mia³o aspekt duchowy – w kontek¶cie informacji i us³yszanych historii, zmusi³o do zweryfikowania „jako¶ci” mojej wiary i przemy¶lenia ogólnej postawy ¿yciowej. My¶lê, ¿e moja Wspólnota wiele zyska³a na tym spotkaniu.
Dlatego chcia³bym zachêciæ Was do zaproszenia przedstawiciela OPEN DOORS do waszych wspólnot, czy te¿ do namówienia Waszego proboszcza by zorganizowaæ spotkanie w parafii. Osoba mo¿e przyjechaæ na ca³± niedzielê i np. powiedzieæ kilka s³ów po og³oszeniach parafialnych, oraz po po³udniu wyg³osiæ prelekcjê w salce parafialnej.
Dokladnie czuje taka jak Giga. Cieszy mnie , ze Darek "przemowil" i nie chcialbym aby odniosl wrazenie, ze go ignoruje, ale sympatia czy szacunek dla autora pomyslu nie wystarcza aby podjac praktycznie proponowana przez niego inicjatywe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum